fbpixel

Search icon
Search
Το "The Sharaan Resort" στη Σαουδική Αραβία θα γίνει ο επόμενος κορυφαίος προορισμός
DESIGN NEWS

Το "The Sharaan Resort" στη Σαουδική Αραβία θα γίνει ο επόμενος κορυφαίος προορισμός

Το θέρετρο-ορόσημο παρουσίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας Jean Nouvel


Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Jean Nouvel παρουσίασε την ιδέα του για το The Sharaan Resort at AlUla -ένα υπόγειο θέρετρο που θα είναι κρυμμένo μέσα στις βραχώδεις κατοικίες της AlUla, μιας φυσικής περιοχής της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας. To θέρετρο βρίσκεται βαθιά μέσα στο φυσικό καταφύγιο Sharaan -μια διάσημη αρχαιολογική τοποθεσία που αποτελεί το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2024 και θα περιλαμβάνει 40 σουίτες και τρεις βίλες.

2-AagPT.jpg

Με τίτλο «Sharaan by Jean Nouvelle», το θέρετρο-ορόσημο επιδιώκει να διατηρήσει το μοναδικό τοπίο της περιοχής και την αρχαία κληρονομιά της και τελικώς να διαμορφωθεί με σεβασμό στην εξαιρετική ομορφιά των προηγούμενων πολιτισμών, δήλωσε ο αρχιτέκτονας. «Το έργο μας δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτό που έχει πετύχει η ανθρωπότητα και ο χρόνος. Πρέπει να εξυμνεί τα σχέδια και τη μεγαλοφυΐα των Ναβατέων χωρίς να τη μετατρέπει σε καρικατούρα. Αυτή η πράξη δημιουργίας γίνεται μια πραγματική πολιτιστική πράξη.»

Το 2.000 χρόνων τοπίο του Sharaan Nature Reserve διατηρεί τα σημάδια και τις ιστορίες που ξεκλειδώνουν έναν πολιτισμό του παρελθόντος. Ο Nouvel αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός design, που προβάλλει και διατηρεί το όμορφο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον που ξετυλίγεται γύρω τους. «Η AlUla είναι μουσείο», λέει ο αρχιτέκτονας. «Κάθε wadi και γκρεμός, κάθε τμήμα της άμμου και βραχώδες περίγραμμα, κάθε γεωλογικός και αρχαιολογικός χώρος αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε όλη τη διακριτικότητά του και ελκυστικότητά του, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον απομακρυσμένο και περιστασιακά αρχαϊκό χαρακτήρα του. Πρέπει να διαφυλάξουμε ένα μικρό μυστήριο, καθώς και την υπόσχεση των μελλοντικών ανακαλύψεων.»

Εμπνευσμένο από τους αρχαίους Ναβατέους, ο Jean Nouvel υπηρετεί το τοπίο που θυμίζει γλυπτό και στοχεύει να χτίσει έναν βιότοπο που να προστατεύει τους κατοίκους από τη ζέστη του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα. Ενώ υιοθετώντας μια επιμελητική προσέγγιση, η Νouvel έχει σχεδιάσει μια σειρά από χώρους που «βυθίζουν» τους ταξιδιώτες στο ίδιο το τοπίο και την ιστορία του.

1-guhSG.jpg

Η βασιλική επιτροπή για την AlUla (RCU), ένα όργανο που ιδρύθηκε για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της περιοχής, λέει ότι το θέρετρο αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής τους για την ανάπτυξη της AlUla ως παγκόσμιου προορισμού για τον πολιτισμό, την κληρονομιά και τον οικοτουρισμό. «Αυτές οι έννοιες, που επιδεικνύουν την αριστοκρατική καινοτομία του Jean Nouvel, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε την AlUla ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό χωρίς να διακυβεύουμε την ιστορία, την κληρονομιά και το τοπίο της», λέει ο Αmr Αlmadani, Διευθύνων Σύμβουλος της RCU.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!