fbpixel

Search icon
Search
Το Rusted Mill house στη Μάνη είναι μια πανέμορφη εξοχική κατοικία με αγάπη για την παράδοση
DESIGN

Το Rusted Mill house στη Μάνη είναι μια πανέμορφη εξοχική κατοικία με αγάπη για την παράδοση

Υπό την επιμέλεια της Detale Αrchitecture & Engineering


Στεγασμένο σε ένα έρημο χωριό στη Μάνη, στην Ελλάδα, η ομάδα Detale Αrchitecture & Engineering μεταμόρφωσε μια ακατοίκητη αγροικία με διατηρημένο ελαιοτριβείο σε μια πανέμορφη εξοχική κατοικία. Η παλιά κατασκευή χτίστηκε το 1850 και αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς, παρακείμενους όγκους που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα του χώρου. Το «rusted mill house» είναι ένα έργο που γεννήθηκε από τους ιδιοκτήτες και το όραμα της ομάδας σχεδιασμού για τη σύγχρονη αναβίωση της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

rusted-mill-house3.jpg

Το παλιό κτίριο αρχικά χρησίμευε ως σταύλος. Μια αποθήκη τοποθετήθηκε στο ισόγειο, ενώ η κύρια κατοικία εγκαταστάθηκε στο ανώτερο επίπεδο, χωρίς εσωτερική σύνδεση μεταξύ τους. Το εκπληκτικό και μοναδικό χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, που βρίσκεται στην καρδιά του σπιτιού, με μεγάλο μέρος του αρχικού του εξοπλισμού που έμεινε σχεδόν εντελώς ανέπαφο. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, η ομάδα Detale αποφάσισε ότι ο εξοπλισμός θα παραμείνει στο σπίτι οπότε ο χώρος ανακαινίστηκε και προστατεύθηκε μέσω της συμβουλευτικής υπηρεσίας του τμήματος συντήρησης του μουσείου Μπενάκη. Αυτός ο χώρος έγινε το κέντρο σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών επιπέδων και χώρων του σπιτιού.

rusted-mill-house7.jpg


Το έργο στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του παρελθόντος του κτίσματος και της αντιστοιχίας του με το παρόν. Δημιουργώντας μια αρμονική και ρευστή συγχώνευση παλαιών και σύγχρονων στοιχείων, στο ίδιο το σπίτι γίνεται ένα ταξίδι εξερεύνησης. Η κύρια είσοδος ορίστηκε στον επάνω όροφο μέσω μιας εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στη βεράντα που βλέπει στην κορυφογραμμή του βουνού και στην ακτογραμμή. Ο κύριος χώρος διαβίωσης παραδοσιακά βρίσκεται στον επάνω όροφο και τώρα συνδέεται με το ισόγειο μέσω μιας πρόσθετης σκάλας.

rusted-mill-house9-Ear9f.jpg
rusted-mill-house8.jpg
rusted-mill-house11.jpg


Όλα τα πέτρινα στοιχεία αποκαταστάθηκαν όπως υπήρχαν αρχικά, αφαιρώντας παλαιές επισκευές σκυροδέματος και ανακατασκευάζοντας ό, τι καταστράφηκε με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές. Τα εσωτερικά τοιχώματα έγιναν πιο εκλεπτυσμένα με φυσικό κονίαμα και η οροφή ανακατασκευάστηκε με ξύλο καστανιάς. Οι επεκτάσεις που προέκυψαν επενδύθηκαν με ατσάλι COR-TEN και χρησιμεύουν ως σύνδεσμοι μεταξύ των ιστορικών στοιχείων και των νέων, σύγχρονων λειτουργικών προσαρμογών.
rusted-mill-house14-nPLWJ.jpg

rusted-mill-house1.jpg

Η χρήση χαλύβδινων και γυάλινων επιφανειών κάνουν διακριτό τον νέο όγκο από το αρχικό κτίριο, τονίζοντας τις διαφορετικές περιόδους κατασκευής, αλλά και τη συνέχεια του σπιτιού μέσα στον χρόνο. Ένας σύγχρονος τρόπος ζωής απεικονίζεται στην εφαρμογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης μαζί με ένα κεντρικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης αέρα και έξυπνα συστήματα για όλες τις λειτουργίες του σπιτιού. Έξω, μπορεί κανείς να βρει μεγάλους σχηματισμούς βράχου που αποκαλύφθηκαν κατά τη διαδικασία ανασκαφής. Λουλούδια και βότανα μπαίνουν στις πέτρινες ρωγμές, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα εξωτερική αισθητική.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού. 

Φωτογραφίες: Yiorgis Yerolympos

Detale architecture and engineering: Ελεάννα Κοκκαλιάρη, Δημήτρης Πάστρας