fbpixel

Search icon
Search
Το Parilio είναι το νέο Design Hotel στην Πάρο που απογειώνει τον όρο φιλοξενία
DESIGN NEWS

Το Parilio είναι το νέο Design Hotel στην Πάρο που απογειώνει τον όρο φιλοξενία

Με την υπογραφή τoυ Interior Design Laboratorium


To Interior Design Laboratorium ανακαλύπτει την Πάρο και παρουσιάζει έναν ολιστικό σχεδιασμό για το "Parilio, a Member of Design Hotels", ένα έργο εμπνευσμένο από το απογυμνωμένο μεγαλείο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, την αγνή γη της Πάρου και το μοναδικό φως του ήλιου.

“Helios, my Sun, let me shine in the echo of your gold light”
parilio-a-29.jpg
Ένα αληθινό θαύμα αρχιτεκτονικής


Τοποθετημένο ανάμεσα σε πράσινα λιβάδια και καλαμιές, δίπλα στη διάσημη παραλία Κολυμπήθρες, το Parilio παίρνει το όνομά του από το φυσικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο λαμπερά σημεία φωτός εμφανίζονται δίπλα στον ήλιο και δημιουργούν μια φωτεινή, οπτική ψευδαίσθηση, σαν ένα λαμπερό δαχτυλίδι γύρω του. Η μοναδική αίσθηση που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου πάνω στους κυκλαδίτικους αρχιτεκτονικούς όγκους εμπνέει το Interior Design Laboratorium το οποίο σχεδιάζει αυτή τη φορά μία εμπειρία διαμονής που μοιάζει να επιβραδύνει τον χρόνο. 

Η πρώτη επαφή με το υφιστάμενο κτίριο έγινε το Δεκέμβριο του 2018. Η αρχική κτιριολογική μορφή αποτελούνταν από 55 δωμάτια που ήταν χωρισμένα σε έξι κτίρια τυπικής νησιωτικής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 σε μία έκταση 7 στρεμμάτων. Η νέα χρήση των κτιρίων απαιτούσε καθολική αλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών διαμορφώσεων, το σχεδιασμό 33 σουιτών, χώρου υποδοχής και εστιατορίου, νέας πισίνας, περιβάλλοντος χώρου και spa. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019.

parilio-a-2.jpg
Oι εντυπωσιακές πισίνες

Η αρχιτεκτονική του Parilio στοχεύει σε μία θεμελιώδη σχεδιαστική πραγματικότητα και τονίζει πια την ανάγκη της επιστροφής στις παραδοσιακές αρχές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με απόλυτο πρωταγωνιστή τη μελετημένη απλότητα. Ο σχεδιασμός επηρεάζεται από τα παραδοσιακά λαϊκά σπίτια της Πάρου και εμπνέεται από τα οχυρωματικά μοναστήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Ο χώρος υποδοχής, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης, σαν ένα μοναστηριακό σύγχρονο ιερό, με τα στενά παράθυρα και τη μεγάλη είσοδο, γεμάτο από εντυπωσιακές διαδοχικές καμάρες, χαρίζει μία αίσθηση γαλήνης που καθηλώνει. Οι εικόνες αυτές ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε περασμένες αγνές δεκαετίες και θυμίζουν το πώς ήταν τότε η ζωή στα νησιά των Κυκλάδων.

parilio-a-9.jpg
Σοφιστικέ ατμόσφαιρα στο lobby

H αισθητική του Parilio έχει δημιουργηθεί μέσα από μία βαθιά και αυστηρή σχεδιαστική ανάλυση, η οποία πηγάζει από μίξη παλαιών και νέων στοιχείων, σύγχρονων ή παλαιωμένων υλικών και επίπλων, που έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν νέες εικόνες αναφοράς. Τα μάτια του επισκέπτη όταν βρίσκεται στο ξενοδοχείο αντικρύζουν μία σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση, που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται και συνδυάζεται από παραδοσιακές εικόνες των Κυκλάδων. Μέσα σε αυτό το αισθητικό αποτέλεσμα παρατηρεί κανείς πολύ έντονα παραδοσιακές τεχνικές, όπως η πλέξη και η κεραμική. Κεραμίστες από το Μαρόκο, την Κρήτη και την Κοπεγχάγη δημιούργησαν κεραμικά αγγεία, πιθάρια και χρηστικά αντικείμενα ως φόρο τιμής στην κυρίαρχη θέα του ξενοδοχείου, τον γειτονικό λόφο των Κουκουναριών.

parilio-a-18.jpg
Τα παράθυρα αποτυπώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο

Εκεί, στην κορυφή αυτού του λόφου βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες ακροπόλεις στο Αιγαίο, ένας προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε και χάρισε σημαντικά ευρήματα. Αυτό το ατόφιο κομμάτι γης της Πάρου αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την παλέτα χρωμάτων που διάλεξε το Interior Design Laboratorium για το ξενοδοχείο.

Το εκτυφλωτικό λευκό που έχουν όλα τα σπίτια στο νησί συνδυάζεται με τα χρώματα που πρωταγωνιστούν στο λόφο -όλες οι αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ και τα ξεθωριασμένα κίτρινα που παρατηρεί κανείς ανάμεσα στους βράχους. Όλα τα χρώματα του λόφου έχουν χρησιμοποιηθεί στους εσωτερικούς χώρους των δωματίων, δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα, απόλυτα συνυφασμένο με τη φύση που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Οι σουίτες, σε άμεση επαφή με το τοπίο, δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας και χαλάρωσης. Τα περισσότερα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από την ομάδα του Interior Design Laboratorium αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο, συνδυασμένα με κυκλαδίτικα μάρμαρα και υφάσματα. Σαν κυρίαρχο κομμάτι λαϊκής τέχνης τα κιλίμια που κοσμούν τα κεφαλάρια σε όλες τις σουίτες σχεδιάστηκαν ειδικά για το Parilio από την LRNCE, τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια που έχει σαν βάση της το Μαρόκο.

parilio6-1024x740-1.jpg
Άψογα επιμελημένο το interior design

Στους εξωτερικούς χώρους των δωματίων απόλυτος πρωταγωνιστής είναι οι κίτρινες τέντες, αποτελώντας χαρακτηριστικό στοιχείο του Parilio. Οι καρέκλες και τα τραπέζια είναι σχεδιασμένα από τον Vincent Van Duysen ενώ το βλέμμα δεν μπορεί να μην σταματήσει πάνω στην πισίνα, με τους φυσικούς βράχους που ξεπροβάλλουν μέσα από τα νερά. Σχεδιασμένη σε σχήμα σταυρού και στραμμένη προς την κεντρική είσοδο η οποία «καδράρει» αυστηρά τον απέναντι λόφο της Αρχαίας Ακρόπολης. Μία δυνατή εικόνα που φανερώνει το στίγμα του τοπίου, της κυκλαδίτικης γης και την αρμονική ένωση που μπορεί να έχει το τοπίο αυτό με την αρχιτεκτονική.

Open your soul and stare at the bright Sun
parilio-a-4.jpg
Oι χώροι χαλάρωσης γύρω από την πισίνα

Αbout

Το Interior Design Laboratorium είναι μία εταιρία εσωτερικού σχεδιασμού και κατασκευής μοναδικών επίπλων που δημιουργήθηκε από το Στάμο Χονδροδήμο το 2009. Η δημιουργική βάση της εταιρίας βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελείται από μία ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, όπως εσωτερικοί αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες μηχανικοί, σχεδιαστές φωτισμού και γραφίστες. Τα περισσότερα από τα έργα που αναλαμβάνει βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Το περιβάλλον και οι άνθρωποι κάθε τόπου, το φως, η ενέργεια και το τοπίο, η καλή ή κακή αρχιτεκτονική, η ιστορία, είναι τα σημαντικότερα στοιχεία μιας αρχικής προσέγγισης για τη δημιουργία μιας εμπνευσμένης σχεδιαστικής ταυτότητας. Μία από τις αρχές του γραφείου είναι ο σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κάθε τόπου. 

Πιστεύει πως η λαϊκή αρχιτεκτονική των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Σαντορίνης είναι κάτι μοναδικό στον κόσμο. Στόχος του είναι να μελετάει και να εξελίσσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα από τον ισορροπημένο σχεδιασμό του. Πιστεύει στη μοναδικότητα του κάθε έργου σαν να ήταν ένα όνειρο, κάθε φορά ξεχωριστό, όπως κάθε πελάτης, κάθε χώρος και κάθε κτίριο. Το κύριο χαρακτηριστικό των χώρων που σχεδιάζει είναι η μελετημένη απλότητα, προσθέτοντας πάντα λεπτομέρειες με χαρακτήρα και φινέτσα. Στην απλότητα του αποτελέσματος μπορείς πάντα να αισθανθείς μια γαλήνια πολυτέλεια που προέρχεται από τον άψογο λειτουργικό σχεδιασμό και την άριστη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.

parilio-a-34.jpg
Less is more στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική