fbpixel

Search icon
Search
Το νέο γραφείο του αρχιτεκτονικού studio Block 722 στην καρδιά της Αθήνας είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί
DESIGN

Το νέο γραφείο του αρχιτεκτονικού studio Block 722 στην καρδιά της Αθήνας είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί

Με μια σειρά από custom-made κατασκευές και ειδικά σχεδιασμένες λεπτομέρειες


Αυτό το σύγχρονο γραφείο στην καρδιά της Αθήνας δημιουργήθηκε από τους Block 722 με σκοπό να λειτουργήσει ως το δικό τους κεντρικό στούντιο αρχιτεκτονικής. Ο σχεδιασμός του δεν ανταποκρίνεται μονάχα στις καθημερινές ανάγκες της εργασίας τους, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες και την υπογραφή του στιλ που πρεσβεύουν, παρέχοντας ένα «γαλήνιο», custom-made διαχρονικό περιβάλλον που υποστηρίζει ακράδαντα τη δημιουργικότητα και την ευεξία που θέλουν να αποπνέει το design τους.

Το στούντιο έψαχνε για ένα «νέο σπίτι», που να ταιριάζει τόσο στο ήθος όσο και στον αυξανόμενο αριθμό των αναγκών του. Η αναζήτηση οδήγησε την ομάδα στη γειτονιά του Μετς και σε μια αθηναϊκή πολυκατοικία που κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με την συγκεκριμένη τυπολογία διαμερισμάτων της χώρας, η οποία συχνά συνδυάζει εμπορικές και οικιακές χρήσεις. Προσφέροντας ένα μεγάλο, άνετο εσωτερικό, με μεγάλα παράθυρα και μαγευτική, απολαυστική θέα προς το πιο κοντινό πράσινο πάρκο και τα εμβληματικά αρχαία ερείπια της πόλης, όπως ο Ναός του Ολυμπίου Διός και η Ακρόπολη, το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου αποδείχτηκε η τέλεια επιλογή.

1-TQyjB.jpg

Μετά την απόκτηση του χώρου, οι αρχιτέκτονες αφαίρεσαν τελείως τις περιττές τοιχοποιίες, μετατρέποντας τα αρχικά, μικρά δωμάτια σε μια συνεχόμενη ροή γενναιόδωρων, γεμάτων με φως, χώρων. Το εσωτερικό περιλαμβάνει πλέον χώρο υποδοχής, meeting rooms, δωμάτιο ανάπαυσης και τα ιδιωτικά γραφεία των co-founders, Kάτιας Μαργαρίτογλου και Σωτήρη Τσέργα.

Η λειτουργικότητα ήταν υψίστης σημασίας κι ενώ το εσωτερικό φαίνεται να δημιουργήθηκε αβίαστα, κάθε ίντσα δουλεύτηκε σκληρά ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο! Ένας από τους χώρους των συσκέψεων χρησιμοποιείται σαν βιβλιοθήκη υλικών. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα για περίπου 30 μέλη του προσωπικού -η κοινωνικοποίηση μέσω φαγητού αποτελεί το «κλειδί» για τον μικρόκοσμο του δυναμικού στούντιο. 

Μια μινιμαλιστική, εκτεταμένη προεξοχή παραθύρου παρέχει ένα σημείο ξεκούρασης για την ομάδα, με θέα στα αρχαία ερείπια και στο ευρύτερο αστικό τοπίο, ενώ χρησιμεύει επίσης ως επιφάνεια για την τοποθέτηση δειγμάτων υλικών και την εξέτασή τους υπό φυσικό φως. 

2-xlXim.jpg

Η πλειονότητα των επίπλων και των εξαρτημάτων σχεδιάστηκαν ειδικά από την ομάδα in house. Οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν επίσης μια επιμελημένη επιλογή από αντικείμενα κι έργα τέχνης, όπως ένα έργο του Έλληνα σύγχρονου καλλιτέχνη, Παντελή Χανδρή κι ένα tailor made, από συμπαγές μάρμαρο
γραφείο γλυπτό που τοποθετήθηκε στη ρεσεψιόν και δημιουργήθηκε από τον τοπικό τεχνίτη Serpentinis. Ακόμη ένα έργο από ύφασμα, της Αθηναίας καλλιτέχνιδος Χρύσας Γεωργίου και γλυπτά έργα του Γάλλου καλλιτέχνη Benoît Averly κοσμούν υπέροχα τον χώρο.

Υλικά και χρώματα -γκρίζα δάπεδα από terrazzo, ανοιχτόχρωμη ξυλεία, υπόλευκοι τοίχοι και μάρμαρο συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους σε μια απαλή, χαλαρωτική σύνθεση. Ταυτόχρονα, μια σειρά διάφορων υφών προσθέτουν στον χώρο «πλούτο», «ζεστασιά» και αισθησιασμό. Οι επιφάνειες από ξύλο δρυ ενισχύουν τη συνολική αίσθηση απαλότητας και φυσικής αίσθησης, η οποία αναβαθμίζει το interior συνολικά από ένα απλό, «ουδέτερο» υπόβαθρο σε ένα πλούσιο και πολυεπίπεδο προορισμό που κάνει την καθημερινότητα καλύτερη.

Αbout

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Block722 φημίζεται για τη δημιουργική ανάληψη έργων και τη δέσμευσή του για ποιοτικό σχεδιασμό. Ανήκει και διευθύνεται από τους Σωτήρη Τσέργα και Kάτια Μαργαρίτογλου και είναι υπερήφανο για την προσφορά πολλαπλών σχεδιαστικών λύσεων σε συνεργασία με πελάτες υψηλού επιπέδου που εμπιστεύονται το όραμά τους.

Η απλότητα, οι καθαρές γραμμές, τα υλικά υψηλής ποιότητας και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αυτά που τους χαρακτηρίζουν. Επηρεασμένοι από την ελληνική και σκανδιναβική κληρονομιά τους, η σύζευξη των πολιτισμών είναι αυτό που δίνει στο έργο των Block722 θετικό πρόσημο. «Η αύξηση όλων των αισθήσεων μέσω αυθεντικών και διαχρονικών εμπειριών» είναι η αποστολή τους.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες του αρχιτεκτονικού στούντιο!

Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης