fbpixel

Search icon
Search
Το καταφύγιο σκι που σχεδίασε ο Σουηδός αρχιτέκτονας Måns Tham εντυπωσιάζει στα δασώδη, βόρεια τοπία του Edsåsdalen
INTERIORS

Το καταφύγιο σκι που σχεδίασε ο Σουηδός αρχιτέκτονας Måns Tham εντυπωσιάζει στα δασώδη, βόρεια τοπία του Edsåsdalen

Θεωρείται ένα ειδυλλιακό ski lodge retreat


Tο studio του Σουηδού αρχιτέκτονα Måns Tham τείνει να παράγει έργα που παρουσιάζουν μια γοητευτική ισορροπία μεταξύ των διάφορων υφών και της δομικής πρακτικότητας, και το τελευταίο του έργο του δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Βρίσκεται στο Edsåsdalen της Σουηδίας, ένα μικρό, φιλικό χωριό ακριβώς νότια του χιονοδρομικού κέντρου Åre, μέσα σε μια καταπράσινη έκταση πεύκων. Σχεδιασμένο ως καταφύγιο για σκι και εμπνευσμένο από την ακανόνιστη ομορφιά της οροσειράς στην οποία έχει θέα, η δομή του είναι μια συστροφή του παραδοσιακού Α-frame, που εντάσσει τις σύγχρονες πολυτέλειες στο διαχρονικό σχεδιασμό και τη δεξιοτεχνία του είδους. 

2-9F3mn.jpg

Πλάκες θερμικά επεξεργασμένου πεύκου επενδύουν τη βορειοδυτική και τη νοτιοανατολική πρόσοψη της κατοικίας, που διακόπτονται από γωνιακά παράθυρα. Τα διπλωμένα φύλλα αλουμινίου χρώματος γρανίτη διαμορφώθηκαν με το χέρι για να προσαρμοστούν στις μοναδικές καμπύλες της οροφής. «Το τριγωνικό σχήμα καθιστά το σπίτι μια μικρή κορυφή βουνού από μόνο του», εξηγεί ο Tham. «Καθώς το χιόνι συσσωρεύεται το χειμώνα, η άκρη μεταξύ εδάφους και οικίας θολώνει».

4-kbTpP.jpg

Η κατοικία χωρίζεται σε δύο επίπεδα και κατασκευάστηκε εν μέρει με προκατασκευασμένα δοκάρια του συγκεκριμένου πλαισίου. Προστέθηκε μια ακολουθία καμπύλων παραθύρων για να αυξηθεί το ύψος του επάνω ορόφου και να εξασφαλιστεί η άνεση σε σημεία, που διαφορετικά θα ήταν περιορισμένα. Τα ανοίγματα είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να «πλημμυρίζουν» όλα τα δωμάτια με φυσικό ηλιακό φως, ακόμη και κατά τη διάρκεια του βορεαλικού χειμώνα.

Το καταφύγιο είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει 12 άτομα, χωρισμένο σε τρεις σουίτες, η καθεμία με δικό της μπάνιο και σαλόνι. Ένα lobby με χώρο αποθήκευσης για τον εξοπλισμό του σκι σας καλωσορίζει κατά την άφιξή σας. Το master bedroom βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον χώρο εισόδου και διαθέτει παράθυρο με θέα στα βουνά προς τα νότια.

6-6uzFH.jpg

Ένας καναπές σε σχήμα Γ αγκαλιάζει σχεδόν ολόκληρη την περίμετρο του σαλονιού του ισογείου, με μαξιλάρια που ταιριάζουν με το χρώμα του γυαλισμένου τσιμεντένιου δαπέδου. Το κεντρικό τζάκι σχηματίζεται από έναν καμπυλωτό τοίχο από σκούρα τζάμια τούβλα τοπικής προέλευσης, τα οποία φαίνονται σχεδόν μαργαριταρένια.

Τα περισσότερα έπιπλα, καθώς και η νησίδα της κουζίνας, οι ντουλάπες και τα κρεβάτια του ξενώνα είναι κατά παραγγελία, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του σπιτιού. «Επικρατεί μια χρωματική παλέτα προσαρμοσμένη στο υπόλοιπο σπίτι - γκρι και [μπεζ], ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι», λέει ο Tham, «προκειμένου να είναι μέρος του συνόλου». Ακόμα και οι περσίδες στα υπνοδωμάτια είναι προσαρμοσμένες, ώστε να εμποδίζουν τον καλοκαιρινό μεταμεσονύκτιο ήλιο.

5-5YHsb.jpg

Ως προορισμός γαλήνης και χαλάρωσης, το ισόγειο διαθέτει επίσης τζακούζι, spa και ατμόλουτρο. Τα μπάνια είναι σκούρα, με πλακάκια από πράσινα του δάσους τούβλα και λαδωμένο ξύλο. Ο εξοπλισμός είναι απλός για να διασφαλιστεί ότι η προσοχή του επισκέπτη είναι στραμμένη στην ηρεμία του ουρανού και του δάσους.

Ο χρόνος είναι ένα στρώμα που συχνά ξεχνιέται στην αρχιτεκτονική, αλλά ο Tham το λαμβάνει υπόψη του εδώ. Οι εσωτερικοί τοίχοι, τα ταβάνια και τα ανώτερα πατώματα του σπιτιού, που είναι επενδυμένα με κοκκινωπό ξύλο Πεύκης, θα γίνουν βαθύτερο καφέ καθώς θα γερνούν. 

Ο φωτισμός είναι ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό του χιονοδρομικού καταφυγίου - από τις σιλουέτες των φωτιστικών σωμάτων που απηχούν την τριγωνική δομή του σπιτιού, μέχρι τα χρυσά φωτιστικά τοίχου που συμπληρώνουν τη «ζεστή» επίπλωση.

Aνατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Staffan Andersson

Πηγή: Wallpaper