fbpixel

Search icon
Search
Το Ίδρυμα Louis Vuitton μας εισάγει στον δημιουργικό κόσμο των Basquiat και Warhol
ARTS & CULTURE

Το Ίδρυμα Louis Vuitton μας εισάγει στον δημιουργικό κόσμο των Basquiat και Warhol

Η έκθεση "Basquiat x Warhol, À quatre mains" ανοίγει τις πόρτες της τον Απρίλιο του 2023 και φέρνει σε πρώτο πλάνο τη γόνιμη φιλία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών


Ένας εποικοδομητικός διάλογος που επικεντρώνεται στο πάθος για την pop up τέχνη. Ένα δημιουργικό ραντεβού, αφιερωμένο αποκλειστικά σε μια ισχυρή εξαετή φιλική σχέση, που είχε τους δικούς της κανόνες και διάρκεια στο χρόνο. Ο Andy Warhol και ο Jean-Michel Basquiat ήταν γραφτό να συναντηθούν και να ενώσουν τις κοσμοθεωρίες τους. Αν και προέρχονταν από διαφορετικές γενιές και κοινωνικά υπόβαθρα, κατάφεραν να "χτίσουν" έναν εξαιρετικό πνευματικό δεσμό, η οποία στηριζόταν σε μια γνήσια αμοιβαία λατρεία και έμπνευση

Ο αμοιβαίος σεβασμός και ο θαυμασμός που μοιράστηκαν ο ένας για τον άλλον ενέπνευσαν δύο ξεχωριστά εμβληματικά έργα, τα οποία έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στα υψηλότερα κλιμάκια της fine art. Το Ίδρυμα Louis Vuitton φέρνει σε πρώτο πλάνο τη γόνιμη σχέση τους και προσκαλεί το κοινό να τους γνωρίσει πιο βαθιά μέσα από την αναδρομική έκθεση με τίτλο "Basquiat x Warhol, À quatre mains", η οποία ανοίγει τις πόρτες της τον Απρίλιο του 2023. Περισσότεροι από εκατό καμβάδες των δύο εικαστικών artists θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες. Υπό την επιμέλεια των Dieter Buchhart και Anna Karina Hofbauer, θα εκτεθούν επίσης μεμονωμένα έργα των Warhol και Basquiat, καθώς και φωτογραφίες του Michael Halsband που χρονολογούνται στο 1985.

warhol-and-basquiat-friendship-lede.webp
© THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS, INC.

Το project θα ανοίξει με μια σειρά από διασταυρούμενα πορτρέτα: Warhol του Basquiat - και το αντίστροφο. Δεκαπέντε έργα που προκύπτουν από μια συνεργασία με τον Ιταλό ζωγράφο Francesco Clemente θα παρουσιαστούν επίσης στο κοινό. Ανάμεσα στις γραμμές αυτών των πινάκων, θα εμφανιστεί το ζήτημα της «ένταξης της αφροαμερικανικής κοινότητας στη βορειοαμερικανική αφήγηση», υπογράμμισαν οι επιμελητές του Ιδρύματος σε δελτίο τύπου.

Δύο θρύλοι συμμαχούν

warhol-and-basquiat-friendship-embed01.webp
O Warhol και ο Basquiat ζωγραφίζουν τη σοφίτα του Warhol στο Manhattan το 1984. © THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS, INC.

Η ιστορία τους ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο έφηβος Basquiat επισκεπτόταν συχνά το στούντιο "The Factory" του Warhol στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στον κοινωνικό του περίγυρο. Στην αρχή, ο Warhol αντιμετώπιζε τον φιλόδοξοBasquiat με επιφυλακτικότητα. Στα τέλη του 1982, ο Ελβετός έμπορος και συλλέκτης έργων τέχνης, Bruno Bischofberger κανόνισε ένα γεύμα μεταξύ τους, και ο Warhol άρχισε να δίνει σημασία.

Στη φιλία τους, ο καθένας βρήκε στον άλλον κάτι που ο ίδιος στερούνταν, και ο καθένας αισθανόταν γοητευμένος από τον άλλον. Ο Basquiat επιζητούσε τη φήμη, την αναγνώριση και την πρόσβαση. Ο Warhol επιθυμούσε απεγνωσμένα την καινοτομία και έναν αέρα ανανέωσης στο έργο του. Μαζί, δημιουργούν περίπου 160 καμβάδες, μερικοί από τους οποίους είναι από τους πιο επιτυχημένους της αντίστοιχης καριέρας τους.  Η πιο διάσημη εγκατάστασή τους παραμένει το Ten Punching Bags (Μυστικός Δείπνος) (περίπου το 1985)

1846.webp
© Marc Brenner
Ο Αμερικανός καλλιτέχνης της pop art και ακτιβιστής, Keith Haring, έχει παραδεχτεί: "Ο καθένας ενέπνευσε τον άλλον να διαπρέψει. Οι συνεργασίες ήταν φαινομενικά αβίαστες. Ήταν μια σωματική συζήτηση που έγινε με χρώματα και όχι λόγια. Η αίσθηση του χιούμορ, οι σαρκαστικές παρατηρήσεις, οι βαθιές ιδέες, η απλή φλυαρία, όλα όσα συνέβησαν με το χρώμα και τα πινέλα". 

Αν και η ιστορία τους τελειώνει τραγικά με τον πρόωρο θάνατο των δύο καλλιτεχνών με διαφορά μερικών μηνών, ο Warhol και ο Basquiat αφήνουν πίσω τους μια σπουδαία καλλιτεχνική κληρονομιά.

Παρακολουθήστε παρακάτω το preview της έκθεσης

Info: 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75016, Παρίσι. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Basquiat x Warhol, À quatre mains" θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2023.


Κεντρική φωτογραφία: Lizzie Himmel