fbpixel

Search icon
Search
Ένας μαχαλάς γεμάτος δημιουργία: Η artistic γειτονιά της Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί στην πιο εκλεπτυσμένη εξερεύνηση
CITY VIBES

Ένας μαχαλάς γεμάτος δημιουργία: Η artistic γειτονιά της Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί στην πιο εκλεπτυσμένη εξερεύνηση

Περπατάμε στα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης και συνομιλούμε με τους ανθρώπους που στράφηκαν στην ξεχωριστή της ατμόσφαιρα


Μεσημέρι καθημερινής. Η αγαπημένη μου ώρα για ραντεβού εξερεύνησης. Η Θεσσαλονίκη πάντα μου έδινε την εντύπωση μιας κοσμοπολίτισσας γυναίκας. Παθιάζεται, ερωτεύεται και δημιουργεί. Έχει έντονο ταμπεραμέντο, μια γοητευτική υπερβολή, που την ξεχωρίζει σε κάθε έκφρασή της. Στην προσωπικότητά της, κουβαλάει τα ταξίδια, την πάλη και την ομορφιά επτά γενεών ανθρώπων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Σου μιλάει μαγικά και σε συνεπαίρνει στα αρχοντικά σοκάκια, που μεγάλωσε. Σε κάθε στάση αυτής της διαδρομής, σου αφηγείται και από μια ιστορία που τη σημάδεψε, είτε γλυκιά είτε πικρή. 

Στο πέρασμα των χρόνων, οι συνήθειές της έχουν αλλάξει πλεύση. Μουσική και κίνηση πρωταγωνιστούν στην καρδιά της, κάνοντάς μας κοινωνούς σε μια σύγχρονη ιεροτελεστία, που γνωρίζει καλά τους έντονους ρυθμούς της ζωής. Όμως, εκείνη δεν θέλει να ξεχάσει. Οι μνήμες της είναι ακόμη χαραγμένες σε κάθε στενάκι. Αρώματα από μπαχάρια και νοσταλγικές μελωδίες μάς οδηγούν σε γειτονιές, που αναβιώνουν τη φινέτσα των περασμένων, λαμπερών της εποχών. Σε αυτά τα μονοπάτια, στεγάζονται μοντέρνα σημεία, γεμάτα χρώματα, δημιουργία και θερμή υποδοχή. Σκέφτομαι ότι μια ιστορία αιώνων αναβιώνεται στους τοίχους, τα σκαλιά και τα δωμάτια τους. 

Ξεκινώ τη σημερινή μου βόλτα από τον φραγκομαχαλά. Θέλω να μάθω περισσότερα για καθετί καινούργιο, που στολίζει την όμορφη αυτή γειτονιά και σέβεται την παλιά της αίγλη. Κάθε σημείο είναι και ένα ορόσημο, που συνεχίζει μια δημιουργική ιστορία. Πάντα όμως προτιμώ της αληθινές και ζεστές συζητήσεις. Γι΄αυτό επέλεξα να βρω τους ανθρώπους, που έχουν στραφεί σε αυτήν την πλευρά της πόλης, και αγάπησαν την κομψή της παρουσία. Θέλω να ανακαλύψω όλα αυτά, που κάνουν ξεχωριστή τη σχέση τους μαζί της. 

Όταν ανοίγεις την πόρτα, νιώθεις ότι κάτι ξεχωριστό σε περιμένει. H κληρονομιά της αισθητικής της είναι ακόμη εδώ...

Atelier Konstantinos Tsigaros

img-4857-2.JPG
photo credits: Νίκος Τσιγαρός

Είναι η πρώτη φορά που τον γνωρίζω από κοντά και η χαρά μου είναι διπλή, καθώς ο ίδιος με ξεναγεί στον νέο του χώρο. Με τον σχεδιαστή μόδας, Κωνσταντίνο Τσιγαρό, μπορείς να συνομιλείς για ώρες και να μάθεις τα πιο αγαπημένα του μυστικά. Στη γραφική Συγγρού και στην έδρα του θρυλικού Μωυσή Αλλατίνη, ο ίδιος είναι σαν να παρέλαβε την πιο εκλεπτυσμένη παρακαταθήκη. Με ξεναγεί, μου αφηγείται ιστορίες και μαγεύομαι από την minimal, black and white αισθητική του φιλοσοφία. Μου αποκαλύπτει πόσο χαρούμενος νιώθει για το καινούριο του ορόσημο. 

«Αισθάνομαι υπέροχα. Είναι ένας χώρος, που πάντα φανταζόμουν και ήθελα να βρίσκομαι. Ευτύχησα εδώ και ένα χρόνο να ασχολούμαι με αυτό το κτίριο και εδώ και ένα μήνα πλέον να το λειτουργώ. Παρότι αυτή η περιοχή ήταν πριν λίγο καιρό υποβαθμισμένη, σε λειτουργία μόνο τη νύχτα και υπό δύσκολες συνθήκες, τώρα τελευταία άρχισε να εξελίσσεται σε έναν οικιστικό τόπο και νομίζω ότι βοηθήσαμε και εμείς σε αυτήν την κατεύθυνση. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Όταν αποφάσισα να πάρω αυτό τον χώρο και να δημιουργήσω τη βάση μου, όλοι προσπαθούσαν να με αποτρέψουν, βρίσκοντας χίλιες αιτίες. Αλλά όλα ανατράπηκαν. Πλέον, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Marais του Παρισιού. Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα του κόσμου γνωρίζει την πόλη στα όρια της Τσιμισκή. Αυτή η περιοχή ήταν ο εμπορικός παλμός της Θεσσαλονίκης ακόμη και πριν από τη φωτιά. Έχει μια ενέργεια πλούτου και την αισθάνεσαι».

kon.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Στο ισόγειο, κυριαρχούν νέα, αλλά και συλλεκτικά pieces, τα οποία κάνουν πράξη την αισθητική αναβίωση της σχεδιαστικής του ταυτότητας, με τις τολμηρές και αναρχικές τοποθετήσεις του. Στον επάνω όροφο, που στεγάζεται το γραφείο και εργαστήριό του, δεσπόζουν τα μοναδικά νυφικά, με τα οποία ασχολήθηκε για δώδεκα χρόνια. Ένα προς ένα αποδεικνύουν την ευρηματικότητα και το διαχρονικό του elegance. Μου περιγράφει τη σειρά, που είναι ταυτισμένη με τις αξίες, αλλά και την προσωπική κουλτούρα, που πάντα πρέσβευε.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, σχεδιάζω μια σειρά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Η "Κ7" σημαίνει επτά ρούχα, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, φιλικά προς το περιβάλλον και φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Ο τρόπος, που σχεδιάζονται είναι μέσω avatar, αφήνοντας το χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι το μέλλον του σχεδιασμού. Επίσης αυτή η σειρά δεν έχει φύλο, την ονομάζω "ντουλάπα για δύο". Η πρώτη της παρουσίαση έγινε πέρυσι στο Fashion Week της Βαρκελώνης και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της "The Met New", μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσεγγίσει και προστατεύει σχεδιαστές, που δουλεύουν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Εγώ συνεργάστηκα με την Ισπανίδα designer, Escribà, και σχεδιάσαμε από κοινού πάνω σε υλικά, πιστοποιημένα από τη NASA. Ένα πολύ σημαντικό project, γιατί εκεί στηρίχθηκε το fashion restart της Ευρωπαίκής Ένωσης». 

«Ήθελα ένα "σπίτι" γι' αυτήν τη σειρά και το κέντρο δεν με βόλευε. Ήμουν πολύ τυχερός που είμαι εδώ.» 

Μου εξηγεί ότι θα προστεθούν αξεσουάρ και αντικείμενα, σε συνεργασία με καλλιτέχνες ίδιας αισθητικής, οι οποίοι θα συμβάλλουν ενεργά με τον σχεδιασμό τους, εντάσσοντάς τον στο κεντρικό concept του Κωνσταντίνου. 

Info: Συγγρού 9-11, Instagram: @konstantinos_ateliermesure@k7_konstantinostsigaros

Beetroot design group

beetroot.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, το παλιό Ισμαήλ Πασά Χάνι έχει κληροδοτήσει την εκλεπτυσμένη του αρχιτεκτονική στον πολυδιάστατο κόσμο της Beetroot design group. Τα νέα γραφεία της έχουν δομήσει ένα πολύχρωμο και καινοτόμο σύμπαν, που ήρθε να προστεθεί σε πλήρη αρμονία με τη διάθεση αυτής της πλευράς της πόλης. Από τα πρώτα λεπτά, που μπαίνω σε κάθε τους χώρο, αισθάνομαι την αριστοκρατική αύρα του παλιού κτηρίου. 

Το στοιχείο, που με εντυπωσιάζει, είναι ο creative τρόπος, μέσα από τον οποίο έχουν συνδεθεί παράδοση και εκσυγχρονισμός. Στο ισόγειο, απολαμβάνω τον καφέ μου στο minimal coffee shop και ταυτόχρονα χαζεύω στο gallery τα projects των αγαπημένων Greek Monsters. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Γιάννης Γκουγκουλιάς με ξεναγούν σε κάθε χώρο της καινούριας τους στέγης, από τα γραφεία τους και την κουζίνα, μέχρι το exclusive υπόγειο με τη μεγάλη οθόνη, του οποίου η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα εξυπηρετεί μια σειρά από εσωτερικά workshops και events. 

beetroot-2.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Οι ίδιοι μοιράζονται μαζί μου: «Επειδή ψάχναμε έναν τέτοιο μεγάλο χώρο με χαρακτήρα, μας οδήγησαν, ουσιαστικά και οι ευκαιρίες εδώ, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο. Κάνοντας ένα εγχείρημα και βλέποντας ο κόσμος και οι υπόλοιποι, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, να παίρνει ζωή, είναι έναυσμα για να γίνουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες, ούτως ώστε αυτή η περιοχή, η οποία είναι αρκετά ανερχόμενη, να αναβαθμιστεί. Στον χώρο μας, είναι σημαντικό να δει ο κόσμος ότι εκτός από καφέ, έχει την ευκαιρία να δει και design και πολιτισμό, να συνδυάσει τον καφέ του με αγορές του shop και του merchandise. Τα μάτια και η ψυχή του θα τραφούν από τις εκθέσεις και τα δρώμενα, που θα γίνονται στον κάτω χώρο. Είναι το επόμενο hot spot της πόλης, με ευκαιρίες και προτάσεις, ώστε κάνεις την βόλτα σου όπως σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη». 

betroot-3.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Ο chef Βασίλης Χαμάμ, μου μιλάει για το εστιατόριο "Poster", που ετοιμάζεται σιγά σιγά, ώστε να υποδεχτεί τον επόμενο μήνα το κοινό της πόλης και όχι μόνο. «Θα υπάρχει ένα open kitchen, με ένα μακρόστενο set up 5 μέτρων. Ο κόσμος θα κάθεται στο bar, εμείς μαγειρεύουμε από πίσω. Θα σερβίρουμε φυσικά κρασιά, με έμφαση στον Ελληνικό αμπελώνα. Ευελπιστούμε να βρούμε και κάποιους ανθρώπους, που κάνουν κρασί στη "γειτονιά" της Θεσσαλονίκης, εννοώντας πέρα από τα σύνορα, δηλαδή, Αλβανία, Λίβανο και άλλα, και να έχουμε μια τέτοια λίστα, που να αφορά στο παρόν και στο παρελθόν της πόλης, ως κόμβο συνάντησης πολλών πολιτισμών. Η κουζίνα θα χωρίζεται στα δύο. Θα υπάρχουν bar snacks, ως συνοδεία κρασιού ακόμη και για κάποιον που έρχεται μόνος του. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε και αρκετά μικρά πιάτα, που θα είναι ελληνική, δημιουργική κουζίνα, με επιρροές από τη Μέση Ανατολή. Ο πατέρας μου είναι από εκεί, με αυτές τις επιρροές μεγάλωσα και αυτό το στοιχείο θα καθρεφτίζεται και εδώ». 

Τhe project team:

Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου:
Αρχιτεκτονική μελέτη → Κετέν Βασίλειος, Αποστολίδου Σοφία, Αποστολίδου Ελισάβετ
Μελέτη φωτισμού → Ελευθερία Ντεκό
Μελέτη Η/Μ → Τσουκαλά Αικατερίνη
Μελέτη και κατασκευή → Κετέν Βασίλειος και Συνεργάτες
Σύμβουλος αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτη σχεδιασμού εσωτερικών χώρων → Παπανικολάου Μόρφω (Sparch)
Μελέτη και επίβλεψη στατικών → Αγγέλου Δημήτριος
Διαχείριση και κατασκευή έργου → Μπάκας Ευστάθιος

Info: Πάικου 1, Instagram: @beetrootdesign, @poster_thessaloniki

Pinakotheke Shop

pinakotheke.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Περπατώντας στα στενάκια της Καρύπη, μια γοητευτική βιτρίνα τραβάει την προσοχή μου. Απαλό ροζ χρώμα και κάδρα, που αγαπούν την Ελλάδα και τα νησιά της. Ο Στέφανος Τσακίρης, εμπορικός φωτογράφος και δημιουργός του Pinakotheke Shop με υποδέχεται. Ανακαλύπτω ότι κάθε χώρος του κρύβει και από μια έκπληξη και με ταξιδεύει από τη Λήμνο μέχρι το Παρίσι. Πρωταγωνιστής των εντυπώσεων η σκάλα. Είναι σαν ένας αιωρούμενος πίνακας ζωγραφικής. Με οδηγεί στην έκθεση του πάνω ορόφου, που ετοιμάζεται για την Κυριακή. Το concept της πρωτότυπο και γλυκό. Πορτραίτα οικογενειών της πόλης, και όχι μόνο, με ενδιαφέρον backstage, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας, όπως μου περιγράφει. 

-828GP.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Ο ίδιος κουβαλάει ένα πλούσιο επαγγελματικό ιστορικό, ταυτισμένο με την τέχνη της φωτογραφίας. Μου αφηγείται την πορεία του από τα πρώτα του βήματα στην ψηφιοποίηση έργων τέχνης σε συνεργασία με μουσεία, μέχρι τα πρόσφατα ταξίδια του στο Λούβρο ως βοηθός στα εικαστικά projects μιας δημοφιλούς Ιταλίδας φωτογράφου. «Φωτογραφία δεν είναι μόνο να πατήσεις το κουμπί με μια κάμερα σε ένα ωραίο θέμα. Είναι να βάλεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να το βγάλεις αυτό μέσα από την εικόνα. Στη φωτογραφία κρύβεσαι μέσα από την τεχνική». 

Το σημείο αυτό της Θεσσαλονίκης για τον ίδιο είναι αγαπημένο, αλλά αποζητά την εξέλιξή του. «Αυτή η στοά είναι σαν γειτονιά. Ειδικά στην αρχή αποτελούσε ένα πολύ τουριστικό μέρος, τώρα μοιάζει περισσότερο με δημιουργικό στενό. Χρειάζεται ανάπτυξη ακόμη. Θα μπορούσε να είναι το Μοναστηράκι της Θεσσαλονίκης». 

Μου δείχνει αρκετά projects και ειδικά λευκώματα, με κυρίαρχο το "Aνήθικο", ένα τολμηρό Special Edition με εικόνες των Duane Michals και Δημήτρη Γέρου που κυκλοφορεί σε έντυπη, αποκλειστικά, μορφή, περιλαμβάνοντας 350 συλλεκτικά αντίτυπα.

2a.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Στο τέλος της συζήτησής μας, μοιράζεται μαζί μου τα επόμενα βήματα, που οργανώνει και πιστεύω ότι ο οιωνός είναι θετικός. «Θέλουμε να εξελίξουμε τα events μας με βάση τη φωτογραφία, όσον αφορά το πως θα γίνει πιο σφαιρικά και ο άλλος να το βλέπει ως μια εμπειρία. Από το να φέρεις ένα live μουσικό μέχρι μια προβολή ταινίας και μια διαδραστική εγκατάσταση. Θα ήθελα ο κόσμος, που έρχεται εδώ να δει διαφορετικές φωτογραφικές εφαρμογές. Θέλω να φέρω εδώ φωτογράφους, που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό χώρο, χωρίς να ρίχνουμε την αισθητική ποιότητα». Μου περιγράφει την προετοιμασία της σειράς των νέων σεμιναρίων κινηματογράφου, που ετοιμάζει, και σίγουρα είναι κάτι το πρωτότυπο και εξειδικευμένο.

Info: Καρύπη 38, Instagram: @pinakotheke_skg

Studio Zeen

5b9452ad-b033-48c5-ab3a-19e6c9b17f1e.jpg

Κουβεντιάζοντας κανείς μαζί του, αισθάνεται από τα πρώτα λεπτά την απλότητα, την αρμονία και την ισορροπία της προσωπικότητάς του. Ο fashion editor, Στέφανος Μάλαμας μου μιλάει για το Studio Zeen, του οποίου είναι συνιδρυτής. Ο χώρος είναι ένας ολόκληρος βοτανικός κόσμος, γεμάτος με έμπνευση για την κεραμική τέχνη. Είναι εγκατεστημένος στη Στοά Μαλακοπή, στο αριστοκρατικό κτήριο του Ιταλού Vitaliano Poselli, έναν από τους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες – μηχανικούς της εποχής του, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο με τη δράση και το όραμά του στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη. Ο Στέφανος μοιράζεται μαζί μου τη χαρά του. «Ο χώρος είναι γεωγραφικά πολύ σημαντικός στην πόλη, καθώς σε αυτό το σημείο στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα. Είμαστε ευτυχείς, που βρισκόμαστε εδώ». 

malamas-3.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Μου περιγράφει το κύριο concept του, το οποίο αφορά στην κατασκευή αντικειμένων από φυσικά και οικολογικά υλικά. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είχε δημιουργήσει τις πρώτες σειρές αμφορέων, με τις ονομασίες "Soma" και "Thira". Στο "Soma" κυριαρχεί η ασυμμετρία, καθώς τα βάζα προβάλουν διαφορετικά ανθρώπινα σώματα, βαμμένα με τρία εξίσου διαφορετικά χρώματα, που αφορούν στις τρεις κεντρικές "φυλές" των ανθρώπων, όπως μου αναφέρει. Μου αρέσει πολύ που θέλει μέσω του έργου που παράγει να αναδείξει την ομορφιά της ατέλειας και αυτή η θεματική μπορεί να ανοίξει νέους κύκλους σε κάθε δημιουργία. Η σειρά συνεχίζεται με την κυκλοφορία σαπουνιών και αρωμάτων, που ακολουθούν την κεντρική τους φιλοσοφία. Στα κεραμικά αγγεία της σειράς "Thira", χαίρομαι ιδιαίτερα για την έρευνα, που έχουν ακολουθήσει, αλλά και την επιλογή των πιο αγνών και αυθεντικών πρώτων υλών, με πηλό από το νησί της Σαντορίνης. Παρατηρώ ότι σε κάθε του κομψοτέχνημα, η ταυτότητά του παραμένει πιστή στο μινιμαλισμό. 

Τα επόμενα βήματά του studio τους αφορούν στην έναρξη, αλλά και τη συνέχιση των συνεργασιών τους με αρχιτέκτονες, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες, όπως μου αποκαλύπτει. 

Info: Συγγρού, Instagram: @studiozeen

Μη Με Λησμόνει Art Café

Κουβαλάει μια βαριά ιστορική υπογραφή, καθώς αποτελεί προέκταση του ομώνυμου ανθοπωλείου - καφέ, του πρώτου στην Ελλάδα στο είδος του. Κάθε γωνιά του αγαπημένου "Μη Με Λησμόνει" είναι και ένα έργο τέχνης, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κινηματογραφική σκηνή. Κάθε έπιπλο αποπνέει έναν ρομαντισμό και μια γλυκιά νοσταλγία. Μπορώ να κάθομαι για ώρες εδώ, ακούω τις μελωδίες του πιάνου και ταξιδεύω σε παλιά σουαρέ. 

dokouz-5.png

Ο Στυλιανός Ντοκούζ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Art Café, μου περιγράφει τη γοητευτική ιστορία του. «Βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάρου Ερμειόν, το οποίο χτίστηκε το 1925 από το Συμεών Μυλωνά. Είναι χτισμένο με βασικό υλικό το μπετόν αρμέ και η δομή του περιλαμβάνει λιγότερες κολώνες και μεγάλα παράθυρα, κάτι πολύ ξεχωριστό, που προσδίδει ανοιχτωσιά, μεγαλοπρέπεια και φιλική πολυτέλεια. Συνδεόμαστε με το ιστορικό κέντρο της πόλης και χαρίζει νέα πνοή στην πόλη».

dokouz2.jpg

Το στοιχείο, που μου διεγείρει το ενδιαφέρον, είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται. Πρωταγωνιστεί η πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική ατμόσφαιρα, με βραδιές χορού και live μουσικής, ενώ το πατάρι μεταμορφώνεται στην ιδανική λέσχη ανάγνωσης. Ο Στυλιανός μου εξηγεί και το σημαντικό ρόλο των «λευκών ραφιών», ένα ιδιαίτερο stand, που περιλαμβάνουν ξεχωριστά βιβλία των εκδόσεων "Mystory". 

Στην επόμενη επίσκεψή μου, θα υιοθετήσω ένα ξεχωριστό φυτό terrarium, καθώς υπάρχει μια exclusive συλλογή τους, και μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε και να τα φροντίσουμε. 

Info: Βενιζέλου 23, Instagram: @mimelismonei

Ανακαλύψτε αυτή την πλευρά της Θεσσαλονίκης. Θα γνωρίσετε έναν νέο κόσμο, που σίγουρα θα σας διδάξει πολλά...