fbpixel

Search icon
Search
Η νέα SS23 του Alexander McQueen εμπνέεται από τα αρχεία του αείμνηστου σχεδιαστή
TRENDS & CATWALKS

Η νέα SS23 του Alexander McQueen εμπνέεται από τα αρχεία του αείμνηστου σχεδιαστή

Όλα όσα ξεχώρισαν στην καινούρια collection του οίκου


Παρόλο που ο Fashion Month έληξε πριν από μερικές ημέρες, αλλά είναι κάποιοι οίκοι που επιλέγουν να παρουσιάζουν τις νέες τους συλλογές εκτός των Fashion Weeks. Ένας από αυτούς είναι και ο Alexander Mcqueen. Εχθές στο Λονδίνο, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Sarah Burton ανέδειξε τη συλλογή “First Sight” SS23 μέσα σε μία γιγάντια διάφανη φούσκα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα, τον Οκτώβριο του 2021 για την SS22 collection. Όπως μας απέδειξε για ακόμα μια φορά, η επί χρόνια creative director του brand και δεξί χέρι του Alexander Lee McQueen, συνεχίζει να αντλεί έμπνευση από την παράδοση και το αρχείο του αείμνηστου σχεδιαστή, ο οποίος έθεσε στον χώρο της μόδας πολλά και μεγάλα ερωτήματα.

befunky-collage-77.jpg

Βασικά στοιχεία της συλλογής ήταν τα iconic items του Lee, τα bumsters. Πρόκειται για τα low rise παντελόνια που λάνσαρε πρώτος ο σχεδιαστής το 1990  σοκάροντας το κοινό, με τα ακραία κοψίματα τους, τα οποία καθόρισαν μια ολόκληρη γενιά και έγιναν σήμα-κατατεθέν της δεκαετίας. Όπως έχει γίνει απόλυτα κατανοητό, αυτό το σχέδιο έχει επιστρέψει δυναμικά τη φετινή σεζόν και θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη της γκαρνταρόμπας μας. Η Burton τα συνδύασε με crop blazers, ασορτί tops που αφήνουν την αίσθηση της ολόσωμης φόρμας, καθώς συνδέονται με το παντελόνι με μία έντονη μύτη, η οποία αφήνει τα πλαϊνά του γυναικείου σώματος ακάλυπτα, απογειώνοντας το sexyness. 

Ένα από τα κυρία μοτίβα της συλλογής ήταν το μάτι κι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και η ίδια, «το μάτι είναι το πιο μοναδικό σύμβολο της ανθρωπότητας -το καθένα είναι σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα- το καθένα είναι εντελώς ξεχωριστό. Πρόκειται και για έναν τρόπο να ξαναδούμε τα πράγματα». Το είδαμε σε μεγάλα σχέδια, να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια σε φορέματα και σακάκια αλλά και σε μικρότερα designs. Μ' αυτόν τον τρόπο η creative director θέλησε να μας δώσει μια διαφορετική οπτική ματιά της ζωής, έπειτα από σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια εγκλεισμού και φόβου για την ίδια μας τη ζωή. 

befunky-collage-78.jpg

«Να μην περπατάς με κλειστά μάτια, με τα μάτια σου κάτω. Απλά να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, να αναγνωρίζουμε την ανθρωπιά του άλλου. Να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον», είπε. 

Οι γραμμές της συλλογής ήταν καθαρές και αυστηρές. Η SS23 χαρακτηρίζεται από κοψίματα, όγκους, ντραπέ δημιουργίες, διαφάνειες και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα κρόσσια, τα πούπουλα και τα γυμνά σημεία του γυναικείου σώματος. Οι ολόσωμες φόρμες ανέδειξαν τη γυναικεία σιλουέτα, ακριβώς όπως έκαναν και τα latex, τα crops και τα δερμάτινα goth στοιχεία. Οι χρωματικές επιλογές; Το μαύρο τέθηκε στο επίκεντρο, ενώ οι «εκρήξεις» του κόκκινου, του μπλε, του πορτοκαλί και του συνδυασμού τους απογείωσαν τη δυναμική της. Στα highligths τοποθετούμε τα εντυπωσιακά μοτίβα, τα οποία ήταν βαθιά εμπνευσμένα  από τον Ολλανδό ζωγράφο της πρώιμης Αναγέννησης, Ιερώνυμο Bosch, που αποτέλεσε καθοριστικό πρόσωπο για τον οίκο. Ο Alexander Lee McQueen είχε αντλήσει έμπνευση για την τελευταία του συλλογή από τις φρικιαστικές, εφιαλτικές και ταυτόχρονα πανέμορφες εικόνες του. Αυτή η collection είχε παρουσιαστεί από την ομάδα του το 2010, μετά το θάνατο του, και την οποία ο ίδιος είχε τελειοποιήσει κατά το 80% της.

Παρακολουθήστε το video παρακάτω: