fbpixel

Search icon
Search
Moisturizing Vs. Hydrating: Ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο;
FACE & BODY

Moisturizing Vs. Hydrating: Ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο;

Ανακαλύψτε τι διαφοροποιεί αυτούς τους δύο όρους


Στη βιομηχανία περιποίησης του δέρματος ευδοκιμούν πολλοί διαφορετικοί όροι που σίγουρα ανα καιρούς έχετε ακούσει. Η «προστασία του φραγμού» και η «διέγερση του κολλαγόνου» είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς η αγορά των beauty προϊόντων μπορεί να μοιάζει με μάθημα βιολογίας. Αλλά μην ξεχνάτε πως στον πυρήνα της, η φροντίδα του δέρματος είναι επιστήμη, και ακόμη και οι πιο βασικές φράσεις έχουν ένα βαθύτερο νόημα. Πάρτε για παράδειγμα την κατακράτηση νερού: Ως μία από τις βασικές αρχές κάθε καλής ρουτίνας, υπάρχει μια σειρά από κρέμες και ορούς που στοχεύουν να σας απαλλάξουν από την ξηρότητα. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της moisturizing και του hydrating του δέρματός σας.

face-skin-beauty-at-leabreuerr.jpg
@leabreuerr

Αν και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, αυτές οι δύο λέξεις είναι αρκετά διαφορετικές. Ακούγονται παρόμοιες στην βάση τους και χρειάζεστε οπωσδήποτε και τις δύο για να επιτύχετε υγιές δέρμα. Με πιο απλά λόγια, το νερό είναι η υποκείμενη σύνδεση, αλλά οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές. Το hydration έχει να κάνει με την απορρόφηση του νερού στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, ενώ το moisturizing χρησιμοποιείται όταν θέλετε να μιλήσετε για το πως το νερό παγιδεύεται στο δέρμα και ενισχύει το φραγμό του. Έτσι, το να θέλετε να πετύχετε το ένα, χωρίς το άλλο, δεν είναι ωφέλιμο. Έτσι, όταν πρόκειται να δημιουργήσετε μια ρουτίνα αναζητάτε κεραμίδια, ενυδατικά συστατικά και υαλουρονικό οξύ, που όλα σας βοηθούν να ανανεώσετε το δέρμα σας. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς επιλέγετε και πότε η επιδερμίδα σας ζητά κάτι περισσότερο.

Η διαφορά μεταξύ Moisturizing & Hydrating

Το λεξικό ορίζει το hydrating ως τη διαδικασία απορρόφησης νερού και το moisturizing ως την πράξη προσθήκης υγρασίας. Για την περιποίηση του δέρματος, αυτό σημαίνει ότι τα hydrating προϊόντα θα πρέπει να βυθίζονται στο δέρμα σας κάτω από την επιφάνεια, ενώ οι moisturizing κρέμες θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο σαν σφραγιστικό. Πιο συγκεκριμένα, το νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση των κυττάρων και για τη διατήρηση της ελαστικότητας. Αλλά μπορεί εύκολα να εξατμιστεί, αφήνοντας το δέρμα σας αφυδατωμένο και θαμπό. Προσθέτοντας ένα στρώμα στο εξωτερικό, μπορείτε να κλειδώσετε τα μόρια μέσα, ώστε να παραμείνουν στη θέση τους για περισσότερο καιρό. 

Αν θέλετε να το κάνετε εικόνα, σκεφτείτε το φραγμό του δέρματος ως τοίχο, και τα κύτταρα σαν τα τούβλα που χτίζουν τη δομή, ενώ τα λιπίδια και τα κεραμίδια λειτουργούν σαν το υλικό που τα συγκρατεί και εμποδίζει την υγρασία να φύγει. Αυτός είναι ο λόγος που η προστασία του φραγμού είναι ζωτικής σημασίας. Η διαεπιδερμική απώλεια νερού επιδεινώνεται από έναν αδύναμο φραγμό και έτσι αν απλώνετε απλώς hydrating προϊόντα, χωρίς ενίσχυση από moisturizers, τα hydrators δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

pernillewilby-beauty-skin-face.jpg
@pernillewilby

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το δέρμα σας δεν έχει moisture ή hydration;

Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη παραγωγή σμήγματος λόγω ποικίλων λόγων όπως η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες ή η μειωμένη παραγωγή λιπαρότητας και αυτό μπορεί να αλλάξει με την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών και μικτών, και συνήθως προκαλείται από έλλειψη πρόσληψης νερού, ύπνου ή περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Εάν ο φραγμός του δέρματος διακυβεύεται, το μικροβίωμα μπορεί να μην είναι σε θέση επίσης να αμυνθεί, αφήνοντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς και ευαισθησία. Έτσι, αν θέλετε να αποκαταστήσετε αποτελεσματικά το φραγμό του δέρματος, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα και όχι ένα ενυδατικό. Τα ενδεικτικά σημάδια του αφυδατωμένου δέρματος είναι συνήθως η θαμπάδα και η άτονη όψη που κάνει τις λεπτές γραμμές πιο ορατές. Εάν το δέρμα σας χρειάζεται ενυδάτωση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο συνδυασμός υγροσκοπικών συστατικών είναι το κλειδί για την άντληση νερού και την επανενυδάτωση των κυττάρων. 

Κεντρική φωτογραφία: @benedettamazza