fbpixel

Search icon
Search
Το Frieze Sculpture καταλαμβάνει το Regent's Park του Λονδίνου
DESIGN NEWS

Το Frieze Sculpture καταλαμβάνει το Regent's Park του Λονδίνου

22 διεθνείς καλλιτέχνες μετατρέπουν τους αγγλικούς κήπους σε ένα ονειρικό τοπίο και μας υπενθυμίζουν την άρρηκτη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο


Έως τις 27 Οκτωβρίου 2024, τα έργα 22 διεθνών καλλιτεχνών θα εκτεθούν σε όλο το Regent's Park του Λονδίνου. Η 12η έκδοση του Frieze Sculpture συμπίπτει με το Frieze London και το Frieze Masters, που πραγματοποιήθηκαν από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου στη βρετανική πρωτεύουσα, με πολλά από τα δρώμενα να λαμβάνουν χώρα επίσης στο Regent's Park. Αναφορικά με το Frieze Sculpture 2024, οι επισκέπτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο πάρκο για να εξερευνήσουν τη συλλογή, η οποία έχει επιλεγεί από τον επιμελητή Fatoş Üstek.

Τα έργα, ποικίλα σε ύφος, υλικό και προέλευση, προκαλούν συλλογικά μια ονειρική αίσθηση γοητείας, συχνά με παιχνιδιάρικη και ειρωνική χροιά.
aqf82vqkxhefnzuyt3uehb-768-80jpg.webp
Mohamed Ahmed Ibrahim, "The Form", 2024 | Photo by Linda Nylind


Φέρνοντας μερικά παραδείγματα, το έργο The Form (2024) του Mohamed Ahmed Ibrahim συνδυάζει αρχετυπικά σχήματα και ζωηρά χρώματα για να προκαλέσει όχι μόνο μια playful αίσθηση θαυμασμού αλλά και βαθύτερους προβληματισμούς για τον ψυχισμό και το περιβάλλον μας.

Από την άλλη, τα ιδιαίτερα γλυπτά Pillar IV και Pillar V (2024) της καλλιτέχνιδας Frances Goodman, που μοιάζουν με στοίβες πολύχρωμων χαπιών, προσφέρουν ένα σατιρικό σχόλιο για την πανταχού παρούσα φαρμακευτική κατανάλωση στη σύγχρονη κοινωνία.

r5opzdi6npbciur87nhr2b-768-80jpg.webp
Albano Hernández, "The Shadow", 2024, | Photo by Linda Nylind

Τα artworks στη Frieze Sculpture διευρύνουν τα όρια της γλυπτικής τέχνης του σήμερα, ξεπερνώντας τις κλασικές μορφές και περνώντας σε διαδραστικά κι επιτελεστικά πεδία.
7amcmqkgs9y3ciyhuc4exh-768-80jpg.webp
Albano Hernández, "The Shadow", 2024 | Photo by Linda Nylind


Ενδεχομένως, κάποιος επισκέπτης μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί από το ψευδαισθητικό έργο The Shadow (2024) του Albano Hernández, το οποίο χρησιμοποιεί χρώμα χόρτου με βάση το νερό για να δημιουργήσει την εικόνα της σκιάς ενός δέντρου στο έδαφος. Αυτό το παιχνιδιάρικο αλλά και προκλητικό έργο παραπέμπει στις οικολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

snxkfathzx3jj5uayiqu8b-768-80jpg.webp
Fani Parali, "AONYX and DREPAN", 2020 | Photo by Linda Nylind


Το απόκοσμο γλυπτικό, ακουστικό και performance έργο AONYX and DREPAN (2020) της Fani Parali μας υπενθυμίζει την απεραντοσύνη του χρόνου και την ευθύνη μας απέναντι στον κόσμο κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μας σε αυτόν.

kuxpeysxwlusicqhtn7qmb-768-80jpg.webp
Libby Heaney, "Ent- (non-earthly delights)", 2024, | Photo by Linda Nylind


Στους αγγλικούς αυτούς κήπους θα συναντήσει κανείς -μεταξύ άλλων- τη γλυπτική και καθηλωτική εγκατάσταση Ent- (non-earthly delights) (2024) της Libby Heaney, η οποία εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους από την ενσωμάτωση των κβαντικών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνδέσεις με τον Κήπο των γήινων απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος. Μέσω διαθλαστικών επιφανειών και QR codes, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια γεύση από το πώς μπορεί να μοιάζει η μη δυαδική λογική του κβαντικού κόσμου.

ncdjfw9wak7gjazchssfdb-1280-80jpg.webp
Nathan Coley, "I don't have another land", 2022 | Photo by Linda Nylind


Το Frieze Sculpture ταξιδεύει τους επισκέπτες σε ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στους αγγλικούς κήπους του Regent's Park, υπενθυμίζοντάς μας την άρρηκτη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο - όπως ακριβώς δηλώνει η φωτεινή πινακίδα του Nathan Coley από το 2022, η οποία αναγράφει: "I don't have another land", δηλαδή «Δεν έχω άλλη γη».

Πηγή: Wallpaper