fbpixel

Search icon
Search
Frieze London 2024: Τα γεγονότα που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της τέχνης και του design
DESIGN NEWS

Frieze London 2024: Τα γεγονότα που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της τέχνης και του design

H μεγαλύτερη έκθεση τέχνης ξεκινάει σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα


Η 21η έκδοση της ετήσιας έκθεσης τέχνης Frieze London πραγματοποιείται από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Regent's Park. Καθώς η Frieze London παρουσιάζει έργα από την εποχή μετά το 2000 και η Frieze Masters εκθέτει έργα από την εποχή πριν από το 2000, είναι πολλά τα artworks που οι λάτρεις της τέχνης και του design έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν γι' άλλη μια χρονιά.

Προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες φιλότεχνους για να εξερευνήσουν τα πρωτοεμφανιζόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο, η Frieze, η οποία φιλοξενεί πλέον εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Σεούλ, ξεκίνησε από ταπεινή αφετηρία. Οι συνιδρυτές Amanda Sharp και Matthew Slotover ενδιαφέρθηκαν για το πώς θα μπορούσαν να διευρύνουν τις επιλογές για σημεία συνάντησης για όσους στον κόσμο της τέχνης δεν παρακολουθούσαν εκδηλώσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας και η Documenta στη Γερμανία. Εκτός από τα περιοδικά, υπήρχαν λίγα μέρη για να δικτυωθούν και να βρουν πλήθος νέων καλλιτεχνών εκτός της Art Basel, και οι δύο τους βρήκαν ότι το Λονδίνο ήταν το τέλειο μέρος για να ξεκινήσουν μια έκθεση τέχνης στο γύρισμα του αιώνα.

Τώρα, το 2024, με δύο δεκαετίες στο ενεργητικό της, η Frieze London έχει προσελκύσει μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της τέχνης, από τον Yayoi Kusama μέχρι τον Damien Hirst. Είτε επισκέπτεστε για πρώτη φορά τη Frieze είτε είστε έμπειροι βετεράνοι που ψάχνουν για ξεχωριστές εκθέσεις φέτος, συγκεντρώσαμε τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που πρέπει να τσεκάρετε στη λίστα με τα «must see» που θα πρέπει να δείτε την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Memories of the Future

1728060775-memories-of-the-future-frieze-cork-street-installation-views-argl-2024-00000000-046c-7fc4-0000-00000001c718.webp
ALMINE RECH

Για όσους αγαπούν τη μόδα, ο δημιουργικός διευθυντής της πολυτελούς βρετανικής μάρκας 16ARLINGTON, Marco Capaldo, επιμελείται μια έκθεση με τίτλο "Memories of the Future" στην ALMINE RECH Gallery. Στην έκθεση παρουσιάζονται 14 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων item από τον Andy Warhol μέχρι τον John Giorno και νεότερα ονόματα του χώρου της τέχνης, όπως η Rhea Dillon. Η έκθεση "Memories of the Future" θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου.

Anna Weyant, "Who's Afraid of the Big Bad Wolves?"

1728062184-d7hftxdivxxvm-cloudfront.webp
Anna Weyant, Girl in Window, 2024. Courtesy of Maris Hutchinson and Gagosian.com

Ο κόσμος της τέχνης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Anna Weyant από τότε που έγινε η νεότερη καλλιτέχνης που εντάχθηκε στο Gagosian 2022. Με επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, το έργο της Weyant έρχεται αυτό το φθινόπωρο στο Gagosian on Davies St στο Λονδίνο από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου. Χαρακτηρισμένη ως «ένας χιλιετής Μποτιτσέλι», το έργο της δεν πρέπει να το χάσετε όσο βρίσκεστε στο Λονδίνο για τη Frieze.

Yayoi Kusama, "Every day I pray for love"

yayoi-kusama-5.jpg
Designboom

H Yayoi Kusama είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις καθηλωτικές εγκαταστάσεις της. Η καλλιτέχνης παρουσιάζει την 14η ατομική της έκθεση στην Victoria Miro Gallery αυτό το φθινόπωρο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου. Highlight της έκθεσης αποτελεί το Infinity Mirrored Room, ένα εντυπωσιακό δωμάτιο γεμάτο καθρέφτες που σίγουρα δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Frieze Artist-to-Artist Curation

1728061330-peter-uka-transit-point-2023.webp
Mariane Ibrahim & Frieze.com

Αφού απέσπασε επαίνους στο London Frieze 2023, η συλλογή Artist-to-Artist επιστρέφει, παρουσιάζοντας μερικά από τα καλύτερα ανερχόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο. Η συλλογή Artist-to-Artist στη Frieze ενισχύει το πρόγραμμα της έκθεσης που επικεντρώνεται στους καλλιτέχνες. Έξι παγκοσμίου φήμης artistists, από τον Zineb Sedira έως τον Hurvin Anderson, έχουν επιλέξει έναν νέο καλλιτέχνη για να παρουσιάσουν τη δουλειά του. Μια πραγματική γιορτή των καλλιτεχνών που προέρχονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του κόσμου. Ανοιχτή έως τις 13 Οκτωβρίου.

Smoke

1728072923-frieze-smoke-2024-lucia-pizzani-thumb.webp
Frieze.com

"Smoke" είναι η φετινή θεματική συλλογή της Frieze London που επικεντρώνεται στην κεραμική κι εξερευνά τους πολιτισμούς των διασπορικών και αυτόχθονων κοινοτήτων. Ο επιμελητής Pablo José Ramirez με έδρα το Los Angeles συγκέντρωσε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στις προαποικιακές πρακτικές πηλού. Η έκθεση "Smoke" είναι σημαντική όσο και ενδιαφέρουσα, καθώς φέρνει μαζί τις πολιτιστικές παραδόσεις της κεραμικής στο κέντρο της σύγχρονης τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: L'Officiel USA

Κεντρική φωτογραφία: Yayoi Kusama, "Every day I pray for love"