fbpixel

Search icon
Search
To Φεστιβάλ Επταπυργίου «ζωντανεύει» και πάλι τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

To Φεστιβάλ Επταπυργίου «ζωντανεύει» και πάλι τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη

Γνωρίστε αναλυτικά το απολαυστικό πρόγραμμα που θα λάβει χώρα από τις 5 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2021 στο Φρούριο του Επταπυργίου


Μετά από μια αγωνιώδη χρονιά, με δύσκολες συνθήκες και ακυρώσεις εξαιτίας της πανδημίας μπορούμε και πάλι να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να ζήσουμε ότι στερηθήκαμε αυτούς τους 15 μήνες. Έτσι λοιπόν, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σας προσκαλεί στο Φρούριο του Επταπυργίου για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021, που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να απολαύσει ζωντανό θέαμα μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο με μεγάλη ιστορική σημασία.

Στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου και τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρόκειται μα τοποθετηθούν και πάλι αριθμημένες κερκίδες, σκηνή, ηχoφωτιστική κάλυψη για ένα σχεδόν μήνα μοναδικών εκδηλώσεων, χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα και διαφυλάσσοντας την μοναδική αισθητική αυτού του μνημείου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποτελείται από πέντε παραγωγές που φέρουν την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται και από μια διεθνή παραγωγή, από ένα μεγάλο λυρικό θέατρο της Αγίας Πετρούπολης. Συνολικά είναι 6 παραγωγές με 10 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες και 45 τεχνικοί. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

Μία από τις παραγωγές μάλιστα, τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και φέρει την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επίσης σε δύο παραγωγές η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό ενώ σε όλες τις παραγωγές θα διατίθενται 50 θέσεις για ανέργους.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021

«TOSCA», Giacomo Puccini 

tosca-002.jpg

Από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, η όπερα «Tosca» αποτελεί φέτος την κεντρική παραγωγή του θεσμού. Πρόκειται για μια τραγική, αλλά επίκαιρη όσο ποτέ, ιστορία, με πολιτικό φόντο, όπου τρεις δραματικές φιγούρες μπλέκονται σ' ένα λαβύρινθο αγάπης, ζήλιας, αλλά και σκοτεινών πόθων. Σε συμπαραγωγή με την Διεύθυνση Τουρισμού Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ.

  • Μουσική Διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
  • Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς

Info: Παραστάσεις: Δευτέρα 5/7 & Πέμπτη 8/7 & Δευτέρα 12/7 & Πέμπτη 15/7, Ώρα έναρξης: 9:00 μμ

«Ο Beethoven... αλλιώς»

beethoven.jpg

Μια εναλλακτική συναυλία στην οποία κυριαρχούν ήχοι τζαζ, λάτιν και ροκ. Νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μοντέρνες μεταγραφές των σημαντικότερων έργων του Γερμανού μουσουργού. Ήχοι τζαζ, μπλουζ και ροκ θα φωτίσουν αλλιώς.... την φιλοσοφία των έργων του Μπετόβεν, επικοινωνώντας τα ένα διαφορετικό, πιο νέο κοινό, σε μια βραδιά που οι ανατροπές και οι εκπλήξεις θα είναι συνεχείς.

Info: Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, Ώρα έναρξης: 9:30 μμ

«Ο Καββαδίας ...μας ταξιδεύει»

kabadias.jpg

Βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στον ταξιδευτή-ποιητή Νίκο Καββαδία, μέσα από ποιήματα και εμβληματικές μελοποιήσεις. Θα επιχειρήσουμε μια περιπλάνηση στο ποιητικό του έργο. Σαν να ξεθάβουμε από σεντούκι πολύχρωμες καρτ ποστάλ, μιας ζωής όλο μυστήρια και πάθη. Στιγμές από ταξίδια μακρινά, έρωτες, αλλόκοτες ανθρώπινες ιστορίες. Συμμετέχουν σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες. Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ.

Info: Δευτέρα 19 & Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, Ώρα έναρξης: 9:30 μμ

«ΖΟΡΜΠΑΣ, ο ελεύθερος Έλληνας»

zorbas.jpg

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Φεστιβάλ Επταπυργίου φέρνει κοντά τρεις θρύλους της ελληνικής κουλτούρας, το Νίκο Καζαντζάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Αλέξη Ζορμπά, στην σουίτα του Μίκη Θεοδωράκη «ΖΟΡΜΠΑΣ», για συμφωνική ορχήστρα και σολίστα. Mε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί επίσης η «Δωδεκανησιακή σουίτα αρ 1» του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη και το «Δειλινό» του Γιώργου Αξιώτη.

Info: Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, Ώρα έναρξης: 9:30 μμ, Είσοδος Δωρεάν. 

«ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ», Aφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς

kazatzis.jpg

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου καθιερώνει από φέτος τη «βραδιά-αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς». Φέτος τιμούμε τον σπουδαίο συνθέτη Γιώργο Καζαντζή. Με 36 χρόνια δισκογραφίας, ο Γιώργος Καζαντζής έχει δημιουργήσει τραγούδια και ορχηστρική μουσική, που αποτελούν σταθμούς στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές που άφησαν το σημάδι τους στην ελληνική σκηνή, κάποιοι από τους οποίους έρχονται να τον τιμήσουν τραγουδώντας αγαπημένες μελωδίες.

Info: Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, Ώρα έναρξης: 9:30 μμ

«Gala Όπερας»

gala-opera.jpg

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 θα κλείσει με το Gala Όπερας από την Ορχήστρα της Όπερας δωματίου της Αγίας Πετρούπολης. Μια διεθνής παραγωγή που τιμά με την παρουσία της το Φεστιβάλ Επταπυργίου, στο πλαίσιο της φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Ρωσίας. Με την Ορχήστρα της Όπερας δωματίου της Αγίας Πετρούπολης.

Οι κορυφαίοι της σκηνής της «St. Petersburg Chamber Opera», συνοδευόμενοι από συμφωνική ορχήστρα, παρουσιάζουν άριες και ντουέτα από τις πιο διάσημες όπερες Ρώσων και άλλων συνθετών. Μεταξύ αυτών, θα ακουστούν έργα των: P. Tchaikovsky, G. Bizet, W. A. Mozart, G. Donizetti, R. Leoncavallo, P. Mascagni, G. Verdi και άλλων. Τη βραδιά υπογράφει καλλιτεχνικά ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης YURI ALEXANDROV.

Info: Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, Ώρα έναρξης: 9:30 μμ

Κρατήσεις μέσω www.viva.gr, Για τις παραγωγές "Ο Μπετόβεν..αλλιώς", "Ζορμπάς, ο ελεύθερος Έλληνας": Είσοδος δωρεάν με κράτηση θέσεων από την www.viva.gr.

Info

Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.