fbpixel

Search icon
Search
Το Φεστιβάλ Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά
ARTS & CULTURE

Το Φεστιβάλ Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά

Η νέα ταινία, η ζωή και το έργο του διάσημου κινηματογραφιστή


Φέτος, οι διοργανωτές έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, δημιουργώντας ένα φεστιβάλ που ανταποκρίνεται στη νεολαία, με ταινίες που είναι πιο «εμπορικές» αλλά και αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, έτσι ώστε να ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Μεταξύ των φιλμ που θα κάνουν πρεμιέρα είναι το ντοκιμαντέρ της Chiara Ferragni, αλλά και η ταινία του Κώστα Γαβρά, που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη: «Ενήλικοι στο δωμάτιο-Adults in a room». Μάλιστα, το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας, θα τιμήσει, φέτος, με το βραβείο Jaeger-Le Coultre Glory τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη για τη συνολική συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. 

Είναι γνωστό πως ο ίδιος δέχτηκε αυστηρή κριτική για την επιλογή του να δώσει εικόνα και μορφή στο καλοκαίρι του 2015, του δημοψηφίσματος και των capital controls. Όπως ο ίδιος ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Alberto Barbera, ανέφερε: «Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά και αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Γεγονός που, όχι μόνο τού επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, με την οποία πάντα τον συνέδεαν -συχνά με κατακριτέο ύφος- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου, προκαλώντας στον θεατή βαθιά συναισθήματα».

1-ag1ro.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα του σινεμά που θεωρείται ότι έχει συνεισφέρει στην πρωτοπορία του σύγχρονου σινεμά. Έτσι πριν από τον Κώστα Γαβρά είχαν τιμηθεί σπουδαίοι κινηματογραφιστές όπως ο Takeshi Kitano, ο Abbas Kiarostami, η Agnès Varda, ο Sylvester Stallone, ο Mani Ratnam, ο Al Pacino, ο Spike Lee και πολλοί άλλοι. Η τιμή για έναν σκηνοθέτη που δέχεται αυτή τη διάκριση είναι τεράστια, καθώς το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελεί το αρχαιότερο στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica δηλαδή ως Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

Ο Έλληνας δημιουργός χαρακτηρίζεται από την επιρροή που έχει στις ταινίες του η γαλλική σχολή και αναπόφευκτα ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Ο ίδιος σε νεαρή ηλικία άφησε τη νομική καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την 7η τέχνη, έτσι μετακόμισε στο Παρίσι όπου σπούδασε και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη για πολλά χρόνια, ώσπου το 1965 σκηνοθέτησε την πρώτη του προσωπική ταινία με τίτλο «Διαμέρισμα Δολοφόνων».

2-fTesG.jpg

Είναι διάσημος στο παγκόσμιο στερέωμα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βραβευτεί για το έργο του από τις σημαντικότερες διοργανώσεις. Τη μεγαλύτερη επιτυχία του αποτελεί η ταινία «Ο Αγνοούμενος», για την οποία έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου.

Το καινούριο έργο του πραγματεύεται την ιστορία της Ελλάδας, μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένου σε ένα δίκτυο εξουσίας. Ένας φαύλος κύκλος συναντήσεων του Eurogroup, που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι βασισμένο στο βιβλίο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον Οκτώβριο του 2017 και αφηγείται το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του συγγραφέα του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όλοι οι λάτρεις του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, περιμένουμε με ανυπομονησία το φιλμ που όπως φαίνεται θα δημιουργήσει πολλαπλές αντιδράσεις. Ο Γαβράς όμως, σίγουρος για τη δουλειά του και την αγάπη του προς την τέχνη που υπηρετεί επί χρόνια, προχωρά με ψηλά το κεφάλι και είναι έτοιμος να κάνει τη χώρα του να ακουστεί σε όλο τον κόσμο για ακόμη μία φορά.

More Info: Το 76ο Φεστιβάλ Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Lido.