fbpixel

Search icon
Search
To ελληνικό όνομα που προβλέπεται να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή υψηλής ραπτικής
MAGAZINE

To ελληνικό όνομα που προβλέπεται να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή υψηλής ραπτικής

Ο 33χρονος Μάρκελλος Πολυδώρου είναι ένας πολλά υποσχόμενος σχεδιαστής μόδας που το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς στην καριέρα του


Aμέσως μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σχέδιο Μόδας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, η αναγνωρισιμότητα του άνοιξε διάπλατα την πόρτα, καθώς η διάσημη τραγουδίστρια Róisín Murphy επέλεξε να φορέσει ένα κίτρινο φόρεμα από την πτυχιακή του εργασία κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού της tour. Ένα ακόμα highlight της πορείας του ήταν ο χρόνος που πέρασε με την iconic designer Iris van Herpen στο atelier της. Η πρώτη του haute couture συλλογή, που μόλις παρουσίασε, έχει τίτλο “Against all Logic” και είναι πράγματι «ενάντια κάθε λογικής» στον πυρήνα της!

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μόδα; 

Την αγαπούσατε από μικρός; Από πολύ μικρός, με θυμάμαι να σχεδιάζω. Σίγουρα το γεγονός πως ο μπαμπάς μου ήταν αρχιτέκτονας και ζωγράφος ενίσχυσε τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, μου κληροδότησε. Θυμάμαι να του δείχνω τα πρώτα μου σχέδια και να δουλεύουμε μαζί πάνω σε αυτά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως η μόδα είναι ο χώρος στον οποίο ήθελα να μετουσιώσω αυτήν την καλλιτεχνική μου κλίση και ανάγκη για έκφραση. Το γεγονός πως ένα κομμάτι ρούχο μπορεί από κάτι τόσο πρακτικό να γίνει η προσωπική ταυτότητα κάποιου, η αποτύπωση της ατομικής του αισθητικής, με συνεπαίρνει.

markellos-883.jpg

Η Róisín Murphy πώς προέκυψε να φορέσει φόρεμα από την collection της πτυχιακής σας εργασίας;

Ήταν ένας συνδυασμός καλού timing, τύχης και χημείας. Πάντα ήξερα πως τα ρούχα μου ήταν κοντά στο εκκεντρικό στιλ της συγκεκριμένης performer. Όταν λοιπόν, το 2019, έμαθα πως η Róisín θα έρθει στην Αθήνα και πως ένας φίλος στιλίστας τυχαίνει να γνωρίζει τον ατζέντη της, σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη ευκαιρία. Της έστειλα φωτογραφίες των ρούχων της πτυχιακής μου συλλογής, απάντησε αμέσως ότι της άρεσε το κίτρινο φόρεμα και κάπως έτσι βρέθηκε να το φοράει επί σκηνής, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλο το ευρωπαϊκό της tour. Γενικά, θαυμάζω πολύ τη συγκεκριμένη γυναίκα και τη μουσική της. Ακούω συχνά κομμάτια της όσο σχεδιάζω και η χαρά μου ήταν τεράστια όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσω από κοντά.

Η θρυλική Iris Van Herpen σάς δίδαξε. Τι κρατάτε από αυτήν την εμπειρία; 

Η συνεργασία μαζί της είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Ήμουν στο atelier της στο Άμστερνταμ για έναν χρόνο και νιώθω πως απέκτησα εμπειρίες δεκαετίας. Το να δουλεύει κάποιος με μία τόσο πρωτοποριακή σχεδιάστρια είναι πολύ μεγάλο σχολείο. Έμαθα πολλές τεχνικές και εντρύφησα στην τέχνη της υψηλής ραπτικής. Πάνω απ’ όλα, όμως, η συνεργασία μας μου έμαθε να ρισκάρω και να είμαι ειλικρινής με αυτό που κάνω. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να καταφέρεις να «ξεκλειδώσεις» δημιουργικά και να αφήσεις το προσωπικό σου στίγμα.

Μιλήστε μας για την πρώτη σας συλλογή υψηλής ραπτικής “Against All Logic”; Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα; 

Την ονόμασα έτσι γιατί δημιουργήθηκε με βάση το ένστικτο παρά με τη λογική. Πιστεύω πολύ στο ένστικτο. Είναι κάτι που ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ούτε να αγνοηθεί. Το μαύρο φόρεμα μου πήρε 160 ώρες μόνο η ραφή του, γιατί ενστικτωδώς ένιωθα ότι θέλει όλη αυτήν την προσοχή. Είμαι ευγνώμων που κατάφερα να φτιάξω μια χειροποίητη συλλογή που εμπνέεται από όλες τις δεκαετίες της μόδας, συνδυάζει διαφορετικά υλικά εξαιρετικής ποιότητας και φιλοδοξεί να χαρίσει άνεση και αυτοπεποίθηση.

Από την εμπειρία σας, ποιοι παράγοντες καθορίζουν τα διαχρονικά ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε ή να κρατάμε στην γκαρνταρόμπα μας για καιρό;

Διαχρονικά για μένα είναι τα ρούχα που συνδυάζουν την ποιότητα, τον διαχρονικό σχεδιασμό και έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Ένα καλό παλιό παλτό που έχεις κληρονομήσει και σου θυμίζει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Ένα φόρεμα που έχεις ζήσει μέσα του δυνατές στιγμές. Δεν αρκεί η τιμή για να κάνει κάτι διαχρονικό. Έτσι και τα ρούχα που έχουν φτιαχτεί πάνω μας, τόσο με βάση τις γραμμές του σώματός μας όσο και της προσωπικότητάς μας, είναι σίγουρα κομμάτια που θα μείνουν για χρόνια στην ντουλάπα μας.

markellos-1577.jpg

Τα σχέδιά σας βασίζονται πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο σώμα;

Κυρίως βασίζονται στην αγάπη για το κάθε ξεχωριστό ανθρώπινο σώμα. Πιστεύω πως η ομορφιά υπάρχει σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και αντιμετωπίζω την ατομική ύπαρξη και το ανθρώπινο σώμα ως έναν καμβά που μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω.

Με ποιον τρόπο η γυναικεία φύση και η σχέση σας με αυτήν αποτελούν έμπνευση για εσάς; 

Ανέκαθεν η σχέση μου με τις γυναίκες ήταν πολύ καλή, κι αυτό μου έδινε χώρο για να μπορώ να επικεντρωθώ στο γυναικείο σώμα, να αφουγκραστώ τις ανάγκες του και να αντλήσω έμπνευση από αυτό. Οι διαφορές μάλιστα που παρατηρώ σε κάθε ξεχωριστό ον, σε κάθε ηλικία και σωματότυπο, μου γεννούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι γυναικείες καμπύλες, η θηλυκότητα και η δυναμική που αποπνέει το γυναικείο φύλο γενικότερα, είναι στοιχεία που θέλω να αποτυπώνω στα σχέδιά μου χωρίς περιορισμούς.

Έχετε επιλέξει, πλέον, την Αθήνα ως μόνιμη βάση σας. Πώς και καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση; Τι έχει να σας χαρίσει η πόλη δημιουργικά; 

Ο καθένας σήμερα μπορεί να είναι όπου εκείνος θέλει και νιώθει άνετα για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και ταυτόχρονα να απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Τα ελληνικά χρώματα, οι άνθρωποι, οι μυρωδιές, τα τοπία, η φύση, η θάλασσα, με γεμίζουν έμπνευση. Επέστρεψα γιατί όλα αυτά που ανέφερα τα νιώθω στην Ελλάδα.

Τι θέλετε να αποπνέουν τα ρούχα σας; 

Στόχος μου από εδώ και πέρα είναι να δημιουργώ ρούχα που θα αγαπήσουν οι γυναίκες, που θα τις κάνουν να νιώθουν όμορφα και θα τις γεμίζουν με αυτοπεποίθηση στις μικρές ή μεγάλες τους στιγμές.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024