fbpixel

Search icon
Search
To "Clover House" στα Κύθηρα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αξίζει να ανακαλύψετε
INTERIORS

To "Clover House" στα Κύθηρα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αξίζει να ανακαλύψετε

Mε την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio R.C.TECH


Τα Κύθηρα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα ελληνικά νησιά, όπου και δένουν αρμονικά η φύση με τη σύγχρονη αισθητική. Το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό studio R.C.TECH λοιπόν, σχεδίασε το πολυσυζητημένο "Clover House" στη νότια πλευρά του νησιού, όπου οι «απαλοί» μεσογειακοί λόφοι με χαμηλή βλάστηση κατεβαίνουν προς τη θάλασσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αλλόκοσμο σκηνικό. Εκεί που το απέραντο γαλάζιο του ουρανού ακουμπάει μοναδικά τα υλικά της γης, συνθέτεται το ιδανικό τοπίο και αναδεικνύεται ένα υπέροχο κτίριο, που ξεχωρίζει για το μοντέρνο design του, αλλά και τον σεβασμό στην παραδοσιακή κουλτούρα. 

clover-house-rctech-9.jpg
clover-house-rctech-2.jpg

Συνολικά, η αρχιτεκτονική σύνθεση του προσπάθησε να ενσωματώσει το οίκημα αρμονικά στο γύρω χώρο. Ο σχεδιασμός του σπιτιού είναι γραμμικός, ενώ συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις και τις γραμμές περιγράμματος του. Το ισόγειο χωρίζεται σε δύο μικρότερα τμήματα -το κυρίως σπίτι και μια επιβλητική σουίτα επισκεπτών. Μια μοναδική αψίδα λειτουργεί σαν συνδετικό στοιχείο των δύο χώρων, μια αναφορά στην τοπική μορφή της «Σφενδόνιας».

clover-house-rctech-13.jpg
clover-house-rctech-3.jpg

Ο διάδρομος που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο κύριων δομικών στοιχείων, επισφραγίστηκε από τη μεγάλη καμάρα, σχηματίζοντας έναν εγκάρσιο άξονα θέασης. Οι κωνικοί τοίχοι ενισχύουν την αίσθηση των αναλογιών του κτιρίου -ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται συχνά σε κατασκευές σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Η πολυτελής κατοικία δεσπόζει πίσω από ένα κατακόρυφο επίπεδο που σχηματίζεται από έναν κυρτό πέτρινο τοίχο, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας πλευράς του σπιτιού. Η μονολιθική του μορφή αναφέρεται στα τείχη του ενετικού κάστρου που βρίσκεται σε άμεση θέα, στην απέναντι πλαγιά. Αυτό το καμπύλο διάφραγμα χρησιμεύει επίσης ως ανεμοφράκτης του κτιρίου, προστατεύοντάς το έτσι από τους βόρειους επικρατούντες ανέμους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το interior design της κατοικίας διακρίνεται από μια μινιμαλιστική προσέγγιση, η οποία καταφέρνει να αναδεικνύει την ελληνική μπλε απόχρωση συνάμα με το λευκό αγαπημένο χρώμα. Το ξύλο, καθώς και τα σύγχρονα υλικά κυριαρχούν στις λεπτομέρειες της οικίας, ενώ ο κρυφός φωτισμός που κυριαρχεί στον κύριο χώρο του καθιστικού, δημιουργεί μία απόλυτα ρομαντική διάθεση, που διαχέεται αβίαστα σε ολόκληρο το σπίτι. 

clover-house-rctech-10.jpg
clover-house-rctech-6.jpg

Τα ανοίγματα του στη βόρεια πλευρά είναι μικρά, αλλά επιτρέπουν στο δροσερό βόρειο αεράκι να εισέλθει μέσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινής περιόδου. Οι μεγάλες διαμήκεις πέργκολες παρέχουν σκιά στις εξωτερικές βεράντες στο νότο. Μια σκάλα από γλυπτό σκυρόδεμα οδηγεί επάνω στις βεράντες, όπου η θέα που σχηματίζεται είναι απόλυτα συναρπαστική.

clover-house-rctech-5.jpg
clover-house-rctech-1.jpg

Η ώρα του ηλιοβασιλέματος αποτελεί ιδανική στιγμή για κάποιον να βρίσκεται στην κατοικία, αφού από την βεράντα της μπορεί να απολαύσει ένα νησιώτικο sunset που «κόβει» την ανάσα. Φωλιασμένο μέσα στο άγουρο, καφετί τοπίο των Κυθήρων, το υπέροχο "Clover House" μετατρέπεται στο απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο, αλλά και σε ένα «διαμάντι» αρχιτεκτονικής έμπνευσης. Ανακαλύψτε το! 

Φωτογραφίες: Pygmalion Karatzas