fbpixel

Search icon
Search
Titan of Fashion: O θρύλος André Leon Talley έφυγε από τη ζωή στα 73 χρόνια του
LIFE & CAREER

Titan of Fashion: O θρύλος André Leon Talley έφυγε από τη ζωή στα 73 χρόνια του

O πρώτος Αφροαμερικανός Editor-at-Large της Vogue


Ο «τιτάνας» της μόδας όπως έμεινε στην ιστορία αλλά και στο νου πολλών ανθρώπων της βιομηχανίας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Ο André Leon Talley, ένας θρύλος της δημοσιογραφίας μόδας που υπηρέτησε ως creative director και editor at large στην U.S. Vogue, πέθανε την Τρίτη στο νοσοκομείο White Plains της Νέας Υόρκης. Το αίτιο θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε κι επίσημα η σελίδα του στο Instagram.

Talley's World 

andre-leon-talley.jpg

Μια από τις πιο «διάσημες φωνές» θα έλεγε κανείς στον χώρο της μόδας, η θητεία του Talley στη Vogue τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση της εικόνας του μεγαλύτερου fashion περιοδικού παγκοσμίως. Ο ίδιος υπηρέτησε ως news director από το 1983 έως το 1987, πριν γίνει δημιουργικός διευθυντής της έκδοσης το 1988. Γνώστη είναι η στενή του συνεργασία με την αρχισυντάκτρια της Anna Wintour, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του στο περιοδικό. Αφού κράτησε τη θέση για επτά ολόκληρο χρόνια, αναβαθμίστηκε σε editor-at-large, θέση που κράτησε μέχρι και το 2013. Η καριέρα του Talley στο fashion journalism διήρκεσε έξι δεκαετίες, διατηρώντας επίσης μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με επιτυχημένα μέσα όπως τα Women's Wear Daily, W και New York Times.

Ο πολυμήχανος και δραστήριος fashion expert απέκτησε μεγάλη επιρροή εξαιτίας του αυθεντικού ταμπεραμέντου του και των πρωτότυπων ιδεών του. Ανάμεσα στις επιρροές που διεκδίκησε και πραγματοποίησε ήταν ο πόθος του να συμπεριλάβει περισσότερες αφροαμερικάνικες φωνές μεταξύ σχεδιαστών και μοντέλων -αυτό αποτέλεσε καινοτομία, που βοήθησε να φέρει την πραγματική διαφορετικότητα στις πασαρέλες. Συχνά, φορώντας ρόμπες και καφτάνια, ο Talley ήταν μια άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ο ίδιος υπήρξε επίσης μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ της LGBTQ+ κοινότητας, αν και δεν όρισε ποτέ ρητά τη σεξουαλικότητά του, χαρακτήριζε τον εαυτό του ως “fluid.”

Success Story

andre-leon-talley-YGsch.jpg

Γεννημένος στις 16 Οκτωβρίου 1948 στην Washington, ο Talley μεγάλωσε κυρίως με τη γιαγιά του στο Durham, NC. Αποφοίτησε από το North Carolina Central University με πτυχίο στη γαλλική λογοτεχνία το 1970, ενώ αργότερα απέκτησε μεταπτυχιακό στον ίδιο κλάδο από το Brown University.

Ο δημοσιογράφος μαθήτευσε στο Metropolitan Museum of Art το 1974 προτού ξεκινήσει να εργάζεται στη Women’s Wear Daily, υπηρετώντας τελικά ως bureau chief της έκδοσης στο Παρίσι. Αργότερα διατήρησε την πενταετή θητεία του στο W, προτού «μετακομίσει» στους New York Times. Το 1983, ξεκίνησε τη «βασιλεία» του -όπως πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει- στη Vogue, αρχικά ως διευθυντής ειδήσεων μόδας και εν συνεχεία ως δημιουργικός διευθυντής, το 1988. Μετά από μια σύντομη επιστροφή στο W, ο Talley επέστρεψε στη Vogue και ανέλαβε στη θέση του editor at large, μέχρι και την τελική του αποχώρησή το 2013.

Στις εκλογές ενόψει της διακυβέρνησης Obama, ο Talley συμβούλεψε τη γνωστή οικογένεια για ό,τι αφορούσε τη μόδα και την εικόνα τους, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Jason Wu. Παράλληλα, υπήρξε τακτικός ανταποκριτής στο κόκκινο χαλί σε εκδηλώσεις και gala -όπως το MET Gala- ενώ μάλιστα ξεχώρισε και ως κριτής στο «America’s Next Top Model». 

andre-leon-talley-bOosF.jpg

Ο André Leon Talley έχει γράψει τρία βιβλία, συμπεριλαμβανομένων δύο απομνημονευμάτων. Συνέγραψε επίσης το «MegaStar» του 1984 με τον Richard Bernstein. Το πιο πρόσφατο δημιούργημά του, «The Chiffon Trenches», περιγράφει λεπτομερώς τη διαμάχη του με την Anna Wintour και την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τον ρατσισμό στη βιομηχανία της μόδας.