fbpixel

Search icon
Search
Τι παίζει τώρα στην Αθήνα: Όσα επιλέγουμε στην πρωτεύουσα που δεν κοιμάται ποτέ
TRAVEL

Τι παίζει τώρα στην Αθήνα: Όσα επιλέγουμε στην πρωτεύουσα που δεν κοιμάται ποτέ

Τα δρώμενα μιας πόλης που ζει τη στιγμή της


Η Αθήνα ήταν πάντα εκεί. Με τα ιστορικά κτίριά της, τους θορύβους μιας μεγαλούπολης, τις μακρινές διαδρομές, τα ωραία στέκια και τις πρωτοποριακές δράσεις. Η Αθήνα δεν εφησυχάστηκε και δημιούργησε ένα πρόσφορο έδαφος, πάνω στο οποίο άνθισαν καρποί. Αυτούς τώρα απολαμβάνει. Μοναδικές πολιτιστικές δράσεις, εμπνευσμένες θεατρικές παραστάσεις, άπειρη τέχνη, νόστιμα τραπέζια. 

Συνεχώς πρωτοπορεί, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περισσότερες νέες αφορμές για να την επιλέγουν. Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες γαστρονομικές αφίξεις, η πρωτεύουσα γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τους gastro-destinations με ονόματα που έχουν αποδείξει την αξία τους στους χώρους της κουζίνας και του γαστριμαργικού lifestyle να βάζουν την υπογραφή τους στα πιο σύγχρονα μπαρ και εστιατόρια της πόλης. 

Παράλληλα, η artistic σκηνή της «ζωντανεύει» μέσα από ολοένα και περισσότερες εκθέσεις τέχνης που παίρνουν τον χώρο που τους αξίζει στο πάνθεον των καλλιτεχνικών αφηγημάτων. Εκθέσεις του μεγάλου Φασιανού αλλά και κομμάτια από την τεράστια - σε όγκο και φήμη - συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή κινούν τα νήματα για τη δημιουργία ενός δραστήριου art hub. Από την άλλη, τα αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα ανανεώνονται συνεχώς, δίνοντας η μια θεατρική παράσταση τη σκυτάλη στην επόμενη σε έναν «χορό» μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, που ζωντανεύει επί σκηνής σπουδαίους παλιούς δημιουργούς και συστήνει καινούριους. Η κάθε εμπειρία στην πρωτεύουσα αποκτά υπόσταση, με την hospitality culture να κερδίζει έδαφος και να προσφέρει ένα διαφορετικό προνομιακό τρόπο ζωής. 

Παρακάτω, ανακαλύπτουμε μαζί κάθε νέο εγχείρημά της. 

Εκθέσεις Τέχνης

fasianos.jpg

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του σπουδαίου Αλέκου Φασιανού, μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη (Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη) ήρθε για να μοιραστεί μαζί μας τους διαχρονικούς θησαυρούς της προσωπικής του φιλοσοφίας. Η έκθεση «Αλέκος Φασιανός: έργα 1960-1980» μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στις δεκαετίες εκείνες που ταυτίστηκαν με κεντρικούς σταθμούς της πορείας του. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί αυτή η μεγάλη προσωπική του συλλογή, η οποία ανατρέχει στα πρώτα είκοσι χρόνια της δημιουργίας του.

nouveau-realisme-13.jpg

Η έκθεση Nouveau réalisme στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13), που συγκεντρώνει πάνω από 50 έργα, δικαιώνει το ένστικτο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή που τίμησαν στη Συλλογή τους το κίνημα του Νέου Ρεαλισμού με έργα των Christo, Saint Phalle, Tinguely και κυρίως του César, που ήταν και προσωπικός τους φίλος. Επιμελήτρια είναι η Marion Meyer, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Man Ray, που γνώρισε προσωπικά πολλούς Νέους Ρεαλιστές και η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από δίγλωσσο τόμο 300 περίπου σελίδων, με κείμενα της τελευταίας και πλούσιο αρχειακό υλικό, που εκδίδεται από το Ίδρυμα. 

elefsina-2023-eikastiki-skini.webp

Χρησιμοποιώντας το φως, προβολές, το νερό και τον ήχο στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γερμανός καλλιτέχνης και συνθέτης Heiner Goebbels μας προσκαλεί σε έναν χώρο κοσμικής μύησης στις 7 στήλες για να ανακαλύψουμε τις επιφάνειες των λίθων, τις αντανακλάσεις στον χώρο καθώς και κινούμενες εικόνες στις οποίες οι performers διηγούνται την ευρωπαϊκή ιστορία από το παρελθόν. 

halepas1-webwidth-1280.jpg

Από τα μέσα Μαρτίου σε έναν νέο χώρο εκτός της Στέγης (ακόμη δεν είναι γνωστός), το Ίδρυμα Ωνάση προετοιμάζει μια έκθεση με τίτλο Το αίνιγμα του Χαλεπά, εστιάζοντας στην ύστερη περίοδο δημιουργίας του ίδιου, με την έξοδό του από το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όταν επαναπροσδιορίζει τη σωματικότητα και την υλικότητά της ανθρώπινης μορφής στη γλυπτική του παραβιάζοντας τις κλασικές παραδόσεις και αμφισβητώντας τις εξιδανικευμένες αντιλήψεις για την τελειότητα. 

nellys-creator-box.jpg

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και, με έντονο το αίσθημα ευθύνης, διοργανώνει την αναδρομική της έκθεση και επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό. Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.


Θέατρο και Μουσικές Παραστάσεις 

oidipoys-tyrannos6.webp

Στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο) ο Θανάσης Σαράντος με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών αναμετρώνται με το συγκλονιστικό έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσουν τις αναλογίες του με το σήμερα, το Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. Ο βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται. Πρωταγωνιστούν: Μάνια Παπαδημητρίου), Θανάσης Σαράντος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Πάρης Σκαρτσολιάς, κ.ά. 

0445-1.webp

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ) ο Κωνσταντίνος Ρήγος αφήνεται στην ψυχοτρόπο, την εξαρτητική και παραισθησιογόνο επίδραση του έρωτα και υπογράφει μια παράσταση με τίτλο Πεταλούδες στο Στομάχι - την πρώτη που διαθέτει προαιρετικό black dress code, που ενσωματώνει το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, νέα μέσα και social media. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο, τραγούδια, χορό, παρακολουθούμε αποσπασματικά μερικές εβδομάδες από τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα, ενός αντιήρωα του καιρού μας, πλήρως απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης. Πρωταγωνιστούν: Κλέλια Ανδριολάτου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, κ.ά. 

spiti-dimitris-karantzas-2023-c-geli-kalampakwidth-1280.jpg

Αυτόν τον Μάιο ο Δημήτρης Καρατζάς, 6 χρόνια μετά το Ρομπ/Rob, επιστρέφει στη Στέγη (Λεωφόρος Συγγρού 107) και στοιχειώνει τη Μικρή Σκηνή με μια παραβολή για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα, θα έρθει να σε βρει. Ο γνωστός για τις επιτυχίες του σκηνοθέτης, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση το Σπίτι - ένα νέο, πρωτότυπο έργο, ελλειπτικό και εστιασμένο κυρίως στη δράση μέσα στη σιωπή είναι το κειμενικό υλικό της παραβολής που συνθέτουν η Γκέλυ Καλαμπάκα. Ο ίδιος αντλεί έμπνευση από το διήγημα του Julio Cortázar «Το Σπίτι», το μονόπρακτο θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση» και αρχιτεκτονικές έρευνες για την πρόσληψη του ανοίκειου. Info: Από 10/5/2023.

cassa.webp
Luz Casal

Στα μουσικά δρώμενα της πρωτεύουσας τώρα, η σπουδαία Luz Casal, με μια εντυπωσιακή ορχήστρα σπουδαίων μουσικών αλλά και με τη συμμετοχή της δική μας συμφωνικής ορχήστρας Φιλαρμόνια, έρχεται στην Αθήνα για δυο ξεχωριστές συναυλίες, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Christmas Theatre (Λεωφ. Βεΐκου 137). Δύο μελωδικές βραδιές, με τα θρυλικά πλέον «Piensa en mi», «Un Αno de Amor»,«No me importa nada», «Historia de un Amor» και όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τόσο αγάπησε το ελληνικό κοινό, σ’ ένα ονειρικά μελωδικό οδοιπορικό με την χαρακτηριστική, λυρική φωνή της Luz Casal σε μια μαγική συναυλία που θα παρουσιαστεί για 1η φορά εκτός Ισπανίας.

peter-broderick.jpg
Peter Broderick

Ο ανατρεπτικός Peter Broderick είναι ο ορισμός του πολυοργανίστα: εκτός από το πιάνο, παίζει βιολί, μαντολίνο - μπάντζο, ακόμα και μουσικό πριόνι - και έχει συμμετάσχει ως session μουσικός σε πολλά και διαφορετικά project. Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον με έντονη μουσική παιδεία, και σήμερα ζει μεταξύ Λονδίνου και Δουβλίνου. Ως σόλο καλλιτέχνης, ισορροπεί ανάμεσα σε folk συνθέσεις «δωματίου» και πιο κλασικές κυκλοφορίες. Έχει υπάρξει, επίσης, περιστασιακό μέλος των εξαιρετικών Efterklang από τη Δανία, ενώ στη λίστα με τις συνεργασίες του βρίσκουμε σπουδαία ονόματα όπως οι Nils Frahm, M.Ward, Laura Gibson - ακόμα και την μπάντα που υποστήριξε τη Zooey Deschanel στο μουσικό της πέρασμα. Ο καλλιτέχνης έρχεται την Κυριακή 5 Μαρτίου στο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Φάρος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού).


Dine & Drink

1-0dSnk.jpg
Pharaoh

Άρτι αφιχθείς από τη Θεσσαλονίκη, ο Μανώλης Παπουτσάκης σύστησε στο κοινό της Αθήνας τον πιο hyped προορισμό των Εξαρχείων. Το εστιατόριο Pharaoh (Σολωμού 54) φέρει επίσης την υπογραφή του Φώτη Βαλλάτου, του Perry Παναγιωτακόπουλου και του Δημήτρη Πλατανιά και έχει γίνει ήδη ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων. Ένας cool γαστρονομικός παράδεισος, με σύγχρονη αισθητική, που απογειώνει τις comfort γεύσεις, γνωρίζει το καλό pairing και ακούει ηλεκτρονική μουσική. Εάν αγαπάτε το φαγητό σε μπάρα, το Pharaoh διαθέτει μια από τις καλύτερες αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, οπότε κάντε την κράτησή σας στο λεγόμενο Chef's Table.

snapinstaapp-1080-327318896-523612653173838-1985033043702033362-n.jpg
Tanpopo

Ακόμη μια νέα άφιξη που έχει ξετρελάνει τους Αθηναίους ακούει στο όνομα Tanpopo (Αριστείδου 1) και δημιουργήθηκε από το ανήσυχο πνεύμα του Σωτήρη Κοντιζά. Το όνομά του σημαίνει τη γιαπωνέζικη λέξη για το φυτό ταραξάκο. Πρόκειται για το νέο project που μπαίνει κάτω από την ομπρέλα Nolanverse και πρόκειται να μας μάθει να τρώμε αυθεντικό και καλό ramen. Ο ίδιος ο σεφ το συστήνει ως την «καντίνα» στο ισόγειο του κτιρίου στη γωνία της Ευρυπίδου με την Αριστείδου. Με ένα μενού 12 προτάσεων και περιορισμένο αριθμό θέσεων - μισές μετά από κράτηση και άλλες μισές first come, first served - αποτελεί ένα επίδοξο στέκι.

snapinstaapp-1080-329231227-729790748522490-8870762879447255183-n.jpg
Nido Athens

Ένα νέο gastrobar για fun dining στο Κολωνάκι, το Nido Athens (Λεβέντη 5) προσφέρει value for money μικρά πιάτα, που μπορείτε να συνοδεύσετε με κρασί ή κάποιο κλασικό ή και πειραγμένο cocktail. Πίσω του κρύβεται η δημιουργική ομάδα Simul, ενώ τους θεϊκούς μεζέδες του υπογράφει ο Νίκος Θωμάς. Ένα underground new restaurant, που λες και έχει βγει από ταινία του Tarantino παρόλα αυτά διαθέτει μια ιδιαίτερη glossy επιφάνεια. Με διεθνείς επιρροές και πολλά ιαπωνικά στοιχεία, αποτελεί την αφετηρία για μια gastrobar εμπειρία στην πρωτεύουσα.

snapinstaapp-1080-297499334-1148989455962491-6355495459589829670-n.jpgComal
Comal

Φεύγοντας από το κέντρο, πηγαίνοντας προς Χαλάνδρι, συναντάμε το νέο απόκτημα του Γιάννη Λουκάκου, ένα εστιατόριο-bar με επίκεντρο τις μεξικάνικες γεύσεις, τα καλοφτιαγμένα cocktails και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Στο Comal (Πλ. Ελευθερωτών 8) μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας tacos και να βουτήξετε την τορτίγια σας σε λιωμένα τυριά του ονείρου. Παράλληλα, μπορείτε να παραγγείλετε από λίστα με τα εξαιρετικά cocktails που προτείνει η δημοφιλής ομάδα του The Bar In Front of The Bar, η οποία την έχει επιμεληθεί - No1 επιλογή, το Taco Margarita!


Hotel Experiences 

snapinstaapp-1080-325787064-698404068457469-3489728180852627756-n.jpg

To νέο απόκτημα - «διαμάντι» της πρωτεύουσας το The Dolli at Acropolis (Μητροπόλεως 49) άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του έτους και έχει ήδη αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις του πολυτελούς lifestyle. Με πρωτοποριακό σχεδιασμό και δίνοντας τον πρώτο λόγο στο εκλεκτικό design, στο The Dolli η διαμονή μετατρέπεται σε μια οικουμενική εμπειρία. Από τα συνολικά του 46 δωμάτια, τα περισσότερα βλέπουν στην Πλάκα και την Ακρόπολη, οι χώροι του έχουν δημιουργηθεί στο πρότυπο των hôtel maisons, ενώ η μακρόχρονη ιστορία του ως Μέγαρο Καλλιμασιώτη ελοχεύει σε κάθε γωνιά του. Πρόκειται για ένα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, με ευρωπαϊκό αέρα και fine dining προτάσεις, που παράλληλα σε αφήνει να αποδράσεις σε μια καλλιτεχνική Αθήνα, δίπλα σε έργα του Πικάσο και του Κοκτώ. Το rooftop του είναι αυτό που μαγεύει και που σας προσκαλεί σε ατελείωτες στιγμές επανασύνδεσης με τον Ιερό Βράχο αφού το να μην τον κοιτάς απέναντί σου είναι αδύνατον! (@thedolliacropolis)

grande-bretagne-768x480.jpg
Weekends at the Winter Garden, M. Bρεταννία

Διαθέτοντας πλέον το πιο διάσημο brunch στην Αθήνα, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (Βασ. Γ. Α' 1) γίνεται ο Νο1 προορισμός συνάντησης για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα κομψό και παράλληλα γευστικό πρωινό. Κάθε Σαββατοκύριακο (από τις 11:00 μέχρι τις 14:00) αποκτά νέα διάσταση προσφέροντας μια πραγματική γαστρονομική ιεροτελεστία με την υπογραφή του executive chef Αστέριος Κουστούδης. Ο σεφ και η ταλαντούχα ομάδα της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου, επιμελούνται ένα μενού αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων και - υπό τους ήχους απαλής μουσικής δημιουργούν την πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα για μια εμπειρία διαφορετική από τις συνηθισμένες, την εμπειρία "Weekends at the Winter Garden". Info: Για κρατήσεις καλέστε στο +30 210 33 30 748. 

pelagos-restaurant.jpeg
Pelagos

Στο εστιατόριο Pelagos στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη) τα Winter Menus σεφ Luca Piscazzi επιδεικνύουν την κουζίνα της παιδικής του ηλικίας στην Ιταλία και τις δεξιότητες της γαλλικής κληρονομιάς που απέκτησε κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής διεθνούς καριέρας, ενώ συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με εκπληκτικά συστατικά για μια δημιουργική γαστρονομική περιπέτεια. Δύο επιλογές μενού επτά πιάτων – το 180° Land και το 180° Sea – απογειώνουν πρωτοποριακά τα κλασικά αγαπημένα χειμωνιάτικα, όπως το bourguignon και το foie gras, ενώ το 360° Chef’s Menu με εννέα πιάτα ενώνει τα καλύτερα στοιχεία των δύο άλλων μενού για την απόλυτη χειμερινή surf and turf ανακάλυψη. Info: Το εστιατόριο Pelagos λειτουργεί Τρίτη με Σάββατο, 19:00-22:00. Για κρατήσεις καλέστε στο +30 210 890 1190 ή επικοινωνήστε με το email diningreservations.athens@fourseasons.com.