fbpixel

Search icon
Search
Τι νέο ανυπομονούμε να απολαύσουμε στην πόλη αυτήν την εβδομάδα
AGENDA

Τι νέο ανυπομονούμε να απολαύσουμε στην πόλη αυτήν την εβδομάδα

Η πιο ενημερωμένη ατζέντα είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα μάς βάζει σε καλοκαιρινό mood, καθώς η πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα δρώμενα που αξίζουν την προσοχή μας. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον από σήμερα έως την Κυριακή.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

«Οκτώ Γυναίκες» του Ρομπέρ Τομά στο Θέατρο Κήπου

8-2.jpg

«Οκτώ Γυναίκες», η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών. Μια έπαυλη. Ένα πτώμα. Οκτώ γυναίκες. Κανένα άλλοθι. Εσύ μπορείς να βρεις τη δολοφόνο; Διασκευή-Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης. Παίζουν: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη.

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: Μαργαρίτα Ζορμπαλά - Μαρία Παπαγεωργίου

869709-wiFsC.jpg

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια με την λαμπρή πολυετή καριέρα και μία πορεία γεμάτη τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που αντέχουν στο χρόνο, ανηφορίζει αυτό το καλοκαίρι στο φρούριο του Επταπυργίου, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της. Σπάνια και η συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά επί σκηνής, καθώς μαζί της θα είναι η Μαρία Παπαγεωργίου, η εξαιρετική ερμηνεύτρια, μουσικός και δημιουργός της νεότερης γενιάς, την οποία η Μαργαρίτα Ζορμπαλά επέλεξε προσωπικά για τη δημιουργία ενός προγράμματος ειδικά φτιαγμένου για το Φεστιβάλ Επταπυργίου. Ερμηνεία: Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Μαρία Παπαγεωργίου.

Info: Επταπύργιο, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

«Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Δάσους

amlet-an-roilos-kalokairi-2024-scaled.jpg

Τον Άμλετ, το κορυφαίο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζει η 5η Εποχή το καλοκαίρι του 2024. Με τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ καταθέτει στο παγκόσμιο θέατρο ένα έργο μνημειώδες που, αιώνες τώρα, έχει δημιουργήσει τη δική του μυθολογία. Μια κατάδυση στην ουσία του ανθρώπου και ταυτόχρονα ένα requiem στη σκοτεινή πλευρά του. Μέσα από τον Άμλετ, ο Σαίξπηρ μας περιγράφει την εποχή του, που είναι και δική μας εποχή. Ένα κείμενο υπερχρονικό και βαθιά πολιτικό. Ο Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του έργου, με μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Αναστάση Ροϊλό στον ρόλο του Άμλετ. Επεξεργασία κειμένου- Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Παίζουν: Αναστάσης Ροϊλός, Ιωάννα Παππά, Μιχάλης Συριόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.


Τρίτη

Διεθνής έκθεση "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

fpcn-1820-toro-r-tavros.jpg

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Τρίτη 10:00 - 18:00.

Έκθεση / Performance "The River / Voicing Water - Xριστίνα Νάκου / Άννα Παγκάλου"

884888.jpg

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων. The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά: 09:00 - 17:00.

Ταινία "Chief of Station"

chief-of-station.webp

Ο Μπεν Μαλόι είναι ένας διαλυμένος άντρας. Πρώην αρχηγός επιχειρήσεων της CIA στην Ευρώπη, ο Μπεν βλέπει τον κόσμο του να γκρεμίζεται μετά τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του, μίας πρώην μυστικού πράκτορα. Αλλά όταν λάβει κωδικοποιημένες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο θάνατος της γυναίκας του μπορεί να μην ήταν ατύχημα, ο Μπεν επιστρέφει στον σκοτεινό υπόκοσμο της ανατολικής Ευρώπης. Εκεί ενώνει τις δυνάμεις του με έναν πρώην αντίπαλο για να αποκαλύψει τη συνομωσία που μπορεί να ανατρέψει όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε για τη γυναίκα του και την Υπηρεσία στην οποία εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια. Σκηνοθεσία: Jesse V. Johnson. Πρωταγωνιστούν: Aaron Eckhart, Olga Kurylenko, Alex Pettyfer.

Info: Cineplexx One Salonica - Αίθ.5 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 20:30 και 22:30.


Τετάρτη

Θεατρική Μουσική Performance «Ευριπίδου Εκάβη»

ekavi.jpg

Η Θεατρική Μουσική Performance «Ευριπίδου Εκάβη» του Κωνσταντίνου Χατζή από την Ομάδα Χρώμα είναι μια φωνητική παρτιτούρα λόγου σε ισότιμο διάλογο με τη μουσική. Πρόκειται για μια συρραφή -όχι διασκευή- καθώς ο λόγος του τραγικού ποιητή θα είναι αυτούσιος και θα συνδιαλέγεται με τη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Την Εκάβη, σαν μια «προτομή» που κάθε μέρα «ξυπνά», θυμάται και περιπλανιέται μέσα στους αιώνες στα ερείπια της Τροίας, υποδύεται ο Κωνσταντίνος Χατζής. Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια από τους Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Καλτσή και Άρη Χριστοφέλλη, και ένα τραγούδι με τη φωνή της Σοφίας Χιλλ.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Τετάρτη στις 20:30.

Ταινία "Fly Me to the Moon"

885102.jpg

Η Kelly Jones (Johansson), το παιδί-θαύμα του marketing, έρχεται για να φτιάξει τη δημόσια εικόνα της NASA και προκαλεί χάος στο ήδη δύσκολο έργο του διευθυντή εκτόξευσης, Cole Davis (Tatum). Μπορεί, όμως, να είναι το μυστικό όπλο που χρειάζεται η NASA για να κερδίσει την κούρσα με τους Ρώσους για το ποιος θα προσσεληνωθεί πρώτος. Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να θεωρεί την αποστολή πολύ σημαντική για να αποτύχει, η Jones λαμβάνει εντολή να οργανώσει μια ψεύτικη, εφεδρική προσσελήνωση και η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει πραγματικά. Σκηνοθεσία: Greg Berlanti. Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson.

Info: Ναταλί θερινός (Μεγάλου Αλεξάνδρου 3), Τετάρτη στις 23:10.


Πέμπτη

Περιοδική έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο»

875397.jpg

Με την έκθεση «Από εδώ και πέρα: Ιστορίες για το επόμενο αύριο» σηματοδοτείται ένας κύκλος επανεξέτασης των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με στόχο να δημιουργηθούν νέα σημεία επαφής και σύνδεσης του κοινού με τα έργα, το Μουσείο και την ιστορία του. Ιστορίες που προέκυψαν από τα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως προτάσεις όχι άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ), Πέμπτη 12:00 - 20:00.

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - έκθεση «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»

881904.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Τρίτη 09:00 - 20:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Κήπου

collage-1-10.jpg

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι ένα αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό βίο – οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή. Παίζουν: Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου.

Info: Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ), Παρασκευή στις 21:00.

«Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Θέατρο Δάσους

877593-960x570.jpg

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Παρασκευή στις 21:30.

Αναδρομική έκθεση «Συνάντηση»

872335.jpg

Έργα ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικής θεραπείας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης (ΕΚΠΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και στο MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη πρόκειται να παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Συνάντηση», στο ισόγειο του Μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00.