fbpixel

Search icon
Search
Τι να κάνετε αν έχετε κουραστεί να είστε κουρασμένοι
WELLNESS

Τι να κάνετε αν έχετε κουραστεί να είστε κουρασμένοι

Είτε αυτό οφείλεται σε πολλές ώρες εργασίας, είτε σε οικογενειακές υποχρεώσεις, είτε απλώς στις καθημερινές δυσκολίες της σύγχρονης ζωής, δεν είναι ασυνήθιστο να το αισθάνεστε


Η συνεχής εξάντληση, πέρα από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας υποκείμενης ασθένειας ή πάθησης, όπως γρίπη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, διαταραχές του θυρεοειδούς, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, οπότε είναι σημαντικό να μην την αποτιμάτε απλώς. Μπορεί επίσης να ακούσετε τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να αποκαλούνται TATT ή Tired All the Time, ένα σύνδρομο που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διερεύνηση της επίμονης κόπωσης.

shutterstock-2133149009.jpg

Από τι προκαλείται η κούραση;

Για να βρείτε τη σωστή θεραπεία και προσέγγιση για την κόπωση, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη βασική αιτία για την οποία αισθάνεστε κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ενώ υπάρχουν πολλοί προφανείς λόγοι στην καθημερινότητά σας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε καν ότι συμβάλλουν στην ακραία κούραση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ψυχολογικά τραύματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το άγχος και το πένθος. Υπάρχουν επίσης πολλές σωματικές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να κοιμόμαστε και να ξεκουραζόμαστε όσο χρειαζόμαστε, γεγονός που οδηγεί σε επιδεινούμενο αίσθημα κούρασης. Η άπνοια ύπνου, η έλλειψη Β12, η αναιμία, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς και η παχυσαρκία είναι όλα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική κούραση και εξάντληση της ενέργειας.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες;

Οι ορμονικές αλλαγές και ανισορροπίες μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο μυαλό και το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο κουρασμένοι αισθανόμαστε. Το επινεφριδιακό στρες - όταν τα επινεφρίδια έχουν καεί σε βαθμό που δεν μπορούν πλέον να παράγουν επαρκή επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη λειτουργία - συνδέεται με παρατεταμένες περιόδους στρες και μπορεί να έχει εξαιρετικά επιζήμια επίδραση στην κούραση και τα επίπεδα ενέργειας. Η αύξηση αυτών των ορμονών ενεργοποιεί την αντίδραση του στρες (γνωστή ως «μάχη ή φυγή»), η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή έντονη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν μια άλλη ορμόνη, η προγεστερόνη, βρίσκεται εκτός ισορροπίας, αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει το αίσθημα εξάντλησης. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγουμε και βοηθάει στον ύπνο και είναι χαμηλή πριν από την περίοδο, αυξομειώνεται στην περιεμμηνόπαυση και συχνά είναι χαμηλή στην εμμηνόπαυση.

shutterstock-259168595.jpg

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την κούραση να κυριεύει τη ζωή μας;

Όταν νιώθουμε συνεχώς εξαντλημένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο, και ενώ είναι κατανοητό, αυτή η ενασχόληση συχνά οδηγεί μόνο σε περισσότερο άγχος και χειρότερο ύπνο ως αποτέλεσμα. Παρά τα πολυάσχολα προγράμματα και τις ατελείωτες λίστες με τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε, το να ξεκλέβουμε προγραμματισμένο χρόνο για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί είναι απαραίτητο για την τόνωση της διάθεσης και της ενέργειας μακροπρόθεσμα. Και τα δύο θα οδηγήσουν σε μειωμένα συναισθήματα εξάντλησης. Προγραμματίστε ένα διάλειμμα για να χαλαρώσετε κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο 5-10 λεπτά. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές από τη μύτη σας, καθώς αυτό βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Το περπάτημα, τα ζεστά ντους, το μασάζ, το διάβασμα και ο διαλογισμός είναι όλα απλά αλλά αποτελεσματικά εργαλεία για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε, καθώς χαλαρώνουμε όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Το να αφιερώνετε χρόνο στην άσκηση και σε τυχόν ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι τακτικές δραστηριότητες όπως αυτή ενισχύουν την ενέργεια, μειώνουν το στρες και διευκολύνουν τον νυχτερινό ύπνο.