Έχω πάντα στο μυαλό μου το φθινόπωρο ως «αρχή σεζόν». Για όλα. Πόσο μάλλον για τα εστιατορικά και «αλκοολικά» δρώμενα. Ίσως είναι κατάλοιπο των σχολικών χρόνων. Ίσως οφείλεται στο αυτονόητο του ξεκινήματος μιας διαφορετικής εποχής για τους χώρους εστίασης: ανακαινίσεις, μετακινήσεις και αλλαγές προσώπων, νέα concepts, καινούργια ανοίγματα. Φέτος, αν και οι ειδήσεις θεωρητικά αρκετές, καθώς από το καλοκαίρι συζητιόντουσαν διάφορα, η αίσθησή μου είναι, πως υπάρχει ένα μούδιασμα. Το αν οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομίας, της κατανάλωσης και των τζίρων ή σε μια ένδεια νέων ιδεών και concepts είναι κάτι που θα φανεί.
Restau stories
Η μεγαλύτερη κινητικότητα συμβαίνει στα εστιατόρια, καθώς η σκηνή των bars ακόμα ψάχνει τα πατήματά της. Ξεχωρίζουν το «εξωτικών» διαθέσεων και ονομασίας Meerkat Cocktail Safari στο Κουκάκι του γνωστού γάλλου bartender Romain Krot, ο οποίος αφού ερωτεύτηκε τη Χριστίνα, μετακόμισε κάτω από την Ακρόπολη τα σέικέρ του, που φέτος αποφάσισε να τα μοιράζεται με τον Σταμάτη Σταματιάδη. Το Anglais Athens, με τη θέα στην Ακρόπολη και τα cocktails της Φαίδρας Μαυροειδή, μας γνέφει από το τέρμα της Μητροπόλεως, ενώ ο Σπύρος Κερκύρας, νέος ιδιοκτήτης του 42, φιλοδοξεί να το ανακαινίσει σημαντικά και -με τον Σταμάτη Μαρμαρινό στην κουζίνα και τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη πίσω από την μπάρα- να του ξαναχαρίσει την αίγλη των πρώτων χρόνων λειτουργίας του. Στο Παγκράτι, το πολυπρόσωπο Flamingo, κοντά στην Πλ. Πλαστήρα, θα δείξει στην πορεία αν θα το κατατάξουμε σε πρωινό στέκι για Taf καφέ, δουλειά με τον υπολογιστή στα άνετα τραπέζια και μερικές ελκυστικές προτάσεις, δημιουργικού comfort φαγητού, ή η μπάρα του το βράδυ θα κερδίσει τον τίτλο του cocktail bar.
Meat me
Αυτό που δείχνει να πρωταγωνιστεί στα εστιατορικά μενού θα είναι το κρέας: η Φάρμα Μπράλου μετακόμισε στη Μηλιώνη, ενώ το Υοleni’s άνοιξε φρεσκαρισμένο και με δυναμική συνεργασία με τον Μενέλαο Κουλούρη, πετυχημένο διεθνώς consultant στο στήσιμο εστιατορικών projects. Στο ισόγειο, οι ελληνικές πίτες, σάντουιτς και σαλάτες κάνουν παρέα με το μπακάλικο που έφυγε από το υπόγειο για να δώσει τη θέση του σ’ ένα ενημερωμένο wine bar - κάβα, ενώ στον πρώτο όροφο ξεκινά συνεργασία με το Τhe Steak Bar by Kiku. Ο Γιώργος Μελισσάρης με τον Γιάννη Μωράκη ανοίγουν στο Σύνταγμα το πολύ ενδιαφέρον meat oriented Spit Jack, που πιθανολογώ θα γίνει ένα από τα σουξέ της χρονιάς, ενώ το Τηλέμαχος Athens θα πουλάει πια από την «μπουτίκ κρεάτων» του τα κρέατα της ράτσας Fassona Piemontese από τη γνωστή Macelleria Oberto, που πουλάνε και στο εστιατόριο, καθώς και αλλαντικά και άλλα προϊόντα του θρυλικού ιταλικού οίκου.
Smart ideas
Άλλα concepts που θα γνωρίσουν λογικά επιτυχία είναι το ολοκαίνουριο εστιατόριο Chicken Stories, στην Πλατεία Αγ. Παρασκευής, το οποίο έχει πάθος με το κοτόπουλο, καθώς το 100% φρέσκο ελληνικό κοτόπουλο που σερβίρει, σε όσες μορφές κι αν το δοκίμασα, ήταν πολύ νόστιμο. Το Bullseye, μια αναπτυσσόμενη αλυσίδα με πολύ εύγευστα burgers, δημιουργία του εμπνευστή των Simply Burgers, Άρη Κάρευ, με έκανε να ξαναπαραγγείλω φαγητό σπίτι, ενώ με προβληματίζει, καθώς η πολυκοσμία δε μου έχει επιτρέψει ακόμα μια επίσκεψη, το Ζήσης-Ψαράκι στο Χωνάκι, μια -σε πρώτη ανάγνωση- έξυπνη ιδέα, στα πέριξ της Αγ. Ειρήνης, με μικρά ψαράκια και θαλασσινά σε χωνάκι. Ξεκινήστε για Αθήνα, λοιπόν. Αν μη, τι αλλο, ο χειμώνας θα έχει εκπλήξεις!