fbpixel

Search icon
Search
Θεόδωρος Τσελίδης: To πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα και η συγκινητική αφιέρωση ενός σπουδαίου μαχητή
PEOPLE & MOMENTS

Θεόδωρος Τσελίδης: To πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα και η συγκινητική αφιέρωση ενός σπουδαίου μαχητή

Μία τεράστια στιγμή και πολλά χαμόγελα στην ελληνική αποστολή


Είναι η στιγμή που όλοι οι top-level αθλητές προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι η στιγμή που περίμεναν, η στιγμή για την οποία δούλεψαν όχι μήνες, αλλά χρόνια ολόκληρα. Όλες τις τελευταίες ημέρες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι και οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές δίνουν τις δικές τους «μάχες» στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος Τσελίδης, που μας χάρισε μία απίστευτη στιγμή, όταν με κατάθεση ψυχής ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο judo.

Ένας τεράστιος αθλητής!

Τhe big moment

w03-144542bronze90grebra116870995171687099517.jpg

Ήξερε εξ αρχής πως το έργο του δε θα ήταν εύκολο, αλλά ταξίδεψε στο Παρίσι, βάζοντας πρώτα ο ίδιος ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του. Ήθελε να κάνει την προσπάθειά του, ήθελε να ξεπεράσει τα όριά του και να τοποθετήσει την ελληνική σημαία ψηλά. Το βάθρο ήταν ο μεγάλος στόχος και ο Θεόδωρος Τσελίδης μπορεί να χαμογελά πια, έχοντας καταφέρει κάτι σπουδαίο. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και κάπως έτσι, το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Κατέβαλε μία τεράστια προσπάθεια και με κατάθεση ψυχής, κέρδισε στον τελικό του ρεπεσάζ της κατηγορίας των 90 κιλών του judo τον Ισπανό, Tristani Mosakhlishvili με 1-0 και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν επιθετικός και ήταν ξεκάθαρο πως ήταν απλά αποφασισμένος να πετύχει. Δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον Ισπανό να τον απειλήσει και με έξυπνη τακτική κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για τον ίδιο. Είναι μία δική του επιτυχία, είναι μία δική του κατάκτηση και πρώτα από όλους, πρέπει να το χαρεί και να το απολαύσει αυτός. Στα 28 του χρόνια, βρίσκεται στο Νο15 της παγκόσμιας κατάταξης και μόλις κατέκτησε το 42ο χάλκινο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας και συνολικά το 122ο μετάλλιο που πανηγυρίζει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία του κορυφαίου αθλητικού θεσμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μοναδικοί και δε συγκρίνονται με τίποτα άλλο, όχι γιατί δίνουν μετάλλια. Αλλά γιατί δημιουργούν πρότυπα! Ο Τσελίδης έδειξε σε όλους πώς κερδίζεται μία μεγάλη «μάχη». Πώς ένα όνειρο που μοιάζει άπιαστο, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από τη σκληρή δουλειά. Με επιμονή και υπομονή. 


«Μοιάζει με ένα θαύμα. Ίσως ξυπνήσω αύριο και όλα είναι ένα όνειρο. Ένας καλός μου φίλος που τον είδα πριν τον αγώνα μου είπε να είμαι ήρεμος και απλά να κάνω αυτό που ξέρω και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, άρα κάτι ήξερε. Ξέραμε ο ένας τον άλλον με τον Ισπανό ήταν δύσκολο ματς. Ήξερα πως στους Ολυμπιακούς όλα μπορούν να γίνουν αν τα δώσεις όλα. Νιώθω υπέροχα. Το αφιερώνω στη μαμά μου θα μιλήσω και στους φίλους μου, γενικά δεν πίνω αλλά αυτή τη φορά θα πιώ!», ήταν μεταξύ άλλων τα πρώτα του λόγια και συνέχισε: 

«Χαίρομαι που έφερα το μετάλλιο γιατί η Ελλάδα με έχει βοηθήσει πολύ. Η Ελλάδα μου έχει δώσει πολλά και χαίρομαι που τα κατάφερα, ειδικά το πρώτο και ελπίζω να φέρουμε και άλλα. Θα ξεκουραστώ και θέλω παραπάνω. Δε θα κοιμηθώ σήμερα, αλλά ελπίζω αύριο να είναι εδώ το μετάλλιο και να μην είναι όνειρο. Ευχαριστώ Ελλάδα μου έδωσες τα πάντα». Σπουδαίος και πολύ συγκινητικός!

The next day

Ο Θεόδωρος Τσελίδης χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και φυσικά, η επιστροφή του Έλληνα τζουντόκα στο Ολυμπιακό Χωριό ήταν απλά μαγική! Τον υποδέχθηκαν τα αγαπημένα του πρόσωπα, συναθλητές, μέλη της ελληνικής αποστολής. Απίστευτη συγκίνηση, απίστευτες στιγμές και πολλά χαμόγελα, από αθλητές που δίνουν τις δικές τους «μάχες» αυτό το διάστημα, με φόντο τα όνειρα και τους στόχους τους. Σήμερα, η μέρα είναι εξίσου γεμάτη για όλους και το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Πρώτη, ρίχνεται στη «μάχη» νωρίς η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που θα πάρει μέρος στα 20 χλμ. βάδην, με την σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής να ελπίζει για το καλύτερο, την ώρα που ο Στέφανος Ντούσκος διεκδικεί την πρόκριση στη 2η σειρά ημιτελικών της κωπηλασίας, ενώ αργότερα, η Εθνική πόλο των ανδρών θα ψάξει την τρίτη νίκη της σε ισάριθμα ματς, απέναντι στις ΗΠΑ.

Στην κολύμβηση μπαίνουν στα προκριματικά οι Στέργιος Μπίλας, Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο ανδρών και στα προκριματικά των 200μ. μεικτής ανδρών ο Απόστολος Παπαστάμος, ενώ το απόγευμα θα δώσει τον δικό του αγώνα στο Windsurfing ανδρών ο Βύρωνας Κοκκαλάνης, ενώ πιο μετά, θα ακολουθήσει ο μεγάλος αγώνας των προημιτελικών του τένις με τον Στέφανο Τσιτσιπά να αντιμετωπίζει τον Novak Djokovic. Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με τον Απόστολο Χρήστου να διεκδικεί μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο στην κολύμβηση, στον δεύτερο τελικό του στη διοργάνωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής:

Στίβος

10:20 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20 χλμ. Βάδην

Κωπηλασία

11:00 Στέφανος Ντούσκος – Μονό Σκιφ

Πόλο ανδρών

11:30 Ελλάδα – ΗΠΑ

Κολύμβηση

12:40 Στέργιος Μπίλας – 50μ. Ελεύθερο (Heat 9)
12:42 Κριστιάν Γκολομέεβ – 50μ. (Heat 10)
12:56 Απόστολος Παπαστάμος – 200μ. μεικτή ατομική (Heat 3)

Ιστιοπλοΐα

13:03 Βύρων Κοκκαλάνης (Race 11, 12, 13, 14, 15)

Τένις

20:00 Στέφανος Τσιτσιπάς – Novak Djokovic – Προημιτελικά ανδρών

Κολύμβηση

21:37 Απόστολος Χρήστου – 200μ. ύπτιο