fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε τον fashion editor, Στέφανο Ζαούση
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε τον fashion editor, Στέφανο Ζαούση

Για τις κορυφαίες στιλιστικές στιγμές της πορείας του, αλλά και τις συνήθειες ενός καλοντυμένου άντρα


Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής και καλού γούστου, αφού η μητέρα και η γιαγιά του συγκαταλέγονταν στις πιο όμορφες και καλοντυμένες γυναίκες της εποχής τους, ενώ τα σπίτια τους ήταν άψογα διακοσμημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αναπόφευκτα λοιπόν, το στιλ και η ομορφιά ήταν πάντοτε μέρος της ζωής του. Καλλιτεχνική φύση από μικρός, στο νηπιαγωγείο (!) όταν τα άλλα παιδιά έκαναν γυμναστική, ο Στέφανος ζωγράφιζε μόνος του με τις ώρες. Μόλις τέλειωσε το σχολείο πήγε στη σχολή Βακαλό να σπουδάσει γραφίστας, αλλά «βαριόταν φρικτά» όπως λέει ο ίδιος. Για καλή του τύχη, ένας από τους καθηγητές του παρατήρησε ότι έκανε υπέροχα σκίτσα μόδας, του απένειμε βραβείο στο τέλος της χρονιάς και τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τον χώρο. Και κάπως έτσι πρωτομπήκε το «ζιζάνιο» μέσα του...

Η συνέχεια δικιά σας...

Τι είναι η μόδα για εσάς και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με αυτή;

Η μόδα, ή καλύτερα το στιλ και η καλή αισθητική είναι για μένα τρόπος ζωής. Απεχθάνομαι την ασχήμια, την αγένεια και το trash που κυριαρχεί στη ζωή μας δυστυχώς. Είναι ένα όμορφο παραμύθι που μπορώ να βάζω τις πινελιές μου, όπως όταν ζωγράφιζα μικρός, αλλά αυτήν τη φορά σε έμψυχο υλικό. Το άψυχο, όπως τα still lifes ας πούμε δεν με ιντρίγκαραν ποτέ. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε στις εκδόσεις του Πέτρου Κωστόπουλου που αρχικά διεκδίκησα τη θέση του γραφίστα. Δεν υπήρχε κενό, αλλά κατά τύχη έψαχνε η τότε «Αυτοκράτειρα της μόδας» και διευθύντρια του περιοδικού "Γυναίκα" Λάουρα Ντε Νίγκρις βοηθό στιλίστα κι έτσι άρπαξα την ευκαιρία. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα για μένα, γιατί οι άνθρωποι της μόδας στα '90s δε μπορούσαν να καταλάβουν τι δουλειά είχε ένα κολλεγιόπαιδο από μία μεγαλοαστική, συντηρητική οικογένεια στον χώρο αυτό. Μου πήρε πολύ χρόνο και κόπο για να αποδείξω ότι αξίζω. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τη μεγάλη μου ευκαιρία, μου την έδωσε ένα άλλο κολλεγιόπαιδο, ο υπερταλαντούχος Παναγιώτης Χατζηστεφάνου όταν με προσέλαβε ως Fashion Editor στο πιο ανατρεπτικό περιοδικό της εποχής, το "01". Εκεί η καριέρα μου εκτοξεύτηκε δημιουργικά. Έπειτα έκανα τα κοστούμια για την cult ταινία του Πάνου Κούτρα "Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά", όπου και ήμουν υποψήφιος για το βραβείο ενδυματολογίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 2008 έφυγα για τη Νέα Υόρκη, oπου αρχικά σπούδασα Ιστορία της Μόδας και Φωτογραφία στο "Parsons School of Design" κι έπειτα εργάστηκα ως stylist για 7 χρόνια. Την εποχή εκείνη ο χώρος ήταν πιο «συμμαζεμένος» θα έλεγα και λιγότερο ανταγωνιστικός, οπότε είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε μεγάλα περιοδικά όπως η Ιταλική και Ισπανική Vogue, το Ισπανικό Harpers Bazaar, το Face, το Vanity Fair, το L' Officiel. 

3.jpg

Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε ακόμη να πραγματοποιήσετε; Ποιο είναι το "dream project" σας σε σχέση με τη μόδα;

Αδιαμφισβήτητα ν' αναλάβω ως ενδυματολόγος τα κοστούμια σε μία ταινία εποχής του Hollywood.

Πείτε μας μια αγαπημένη σας styling ιστορία. 

Το 2000 στην Νέα Υόρκη έκανα το styling στην τότε πιτσιρίκα Ιβάνκα Τραμπ για το εξώφυλλο ενός μεγάλου περιοδικού. Στο τέλος της ημέρας πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ να τσεκάρει αν η κόρη του είναι καλά, μου έδωσε συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα και δειπνήσαμε όλοι μαζί. Ήταν το πιο «ακριβό« δείπνο, που έχω παρευρεθεί. 

Το στιλ τελικά είναι κάτι έμφυτο ή κατακτιέται; 

Και τα δύο. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με στιλ -ανεξάρτητα από την καταγωγή τους- αυτοί είναι λίγοι και τυχεροί. Έχω γνωρίσει όμως και ανθρώπους που έχουν αποκτήσει προσωπικό στιλ σε μεγαλύτερη ηλικία. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση, την παιδεία, τον πειραματισμό και κυρίως με το να προβάλλεις την προσωπικότητά σου μέσα από τις στιλιστικές επιλογές σου, χωρίς φόβο για το ποια θα είναι η γνώμη των άλλων. Με λίγα λόγια να είσαι πάντα ο εαυτός σου!

77.jpg

Όταν φτάνει η στιγμή που κατακτάτε αυτό που θέλατε σε μια λήψη, πώς αισθάνεστε; Έχει ανώτατο όριο η δημιουργικότητα;

Όχι. Κάθε φορά που τελειώνει μία δουλειά, νοητικά βρίσκομαι στην επόμενη, ιδίως αν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Μου αρέσει κάθε φορά να ξεπερνάω τον εαυτό μου.

Ποιοι είναι οι φωτογράφοι που θαυμάζετε και με ποιους είχατε άψογη συνεργασία; 

Από το εξωτερικό είναι πολλοί. Θα αναφέρω μόνο τον Steven Meisel που για μένα είναι ο top φωτογράφος μόδας του αιώνα μας. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρετικοί φωτογράφοι στη χώρα μας, ωστόσο δε θεωρώ δίκαιο να ονοματίσω κάποιον συγκεκριμένο.

Ποιον ή ποια θα θέλατε να έχετε απέναντι σας, κάνοντάς του το stylish σε μια φωτογράφιση;

Την Cate Blanchett και τον Lil Nas X. 

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε κάποια δουλειά σας κάποια χρόνια μετά; 

Άλλοτε αισθάνομαι περήφανος για το πόσο μπροστά ήμουν δημιουργικά και άλλοτε γελάω με το styling που έκανα στη συγκεκριμένη εποχή. Ειδικά στα early 2000s που το υπερβολικό glam ήταν της μόδας. Πάντα όμως αναπολώ τις στιγμές που έζησα κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων. 

Πώς ορίζετε την ομορφιά; 

Η ομορφιά είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Έχω γνωρίσει πανέμορφους ανθρώπους που είναι τελείως «άοσμοι και άχρωμοι» και άσχημους που με την προσωπικότητά τους σε κερδίζουν, καταλήγοντάς να τους βλέπεις τους πιο όμορφους. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας, είναι θέμα λάμψης, ιδιαίτερης προσωπικότητας και θετικής ενέργειας!

Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες του γυναικείου και του ανδρικού στιλ;

Δεν μου αρέσουν οι κανόνες και τα κλισέ όσον αφορά το στιλ. Είμαι φανατικός οπαδός της διαφορετικότητας και του personal style, οπότε η απάντηση είναι όχι.

9.jpg

Πείτε μας 5 tips για κάθε περίπτωση.

Για όλα τα φύλα είναι: Να είσαι καθαρός, να έχεις περιποιημένα άκρα, δέρμα και μαλλιά, να φοράς τα ρούχα και να μη σε φοράνε, να ξέρεις τι σου πάει και τι όχι και να εντάξεις τα χρώματα στη γκαρνταρόμπα σου. Φτιάχνουν πάντα τη διάθεση.

Τι είναι το Mr. Styler και πώς μεταφράζεται η δημιουργικότητά σας εκεί; 

Το Mr. Styler είναι ένα σχετικά νέο Ιnstagram, που ξεκίνησα στο πρώτο lockdown σαν χόμπι. Είμαι από φύση μου ανήσυχο πνεύμα και μου αρέσουν οι νέες προκλήσεις, ενώ βαριέμαι εύκολα. Απευθύνεται σε άντρες κάποιας ηλικίας -αλλά και σε γυναίκες που αγαπούν το αντρικό στιλ- που τους αρέσει να πειραματίζονται μέσα από διαχρονικές τάσεις της μόδας. Κάθε look έχει και μία ιστορία βασισμένη στη δική μου αισθητική, περιεχομενικά θυμίζει fashion editorial και το δικό μου το κομμάτι ως editor παρουσιάζω tips για το πώς να φορεθεί το κάθε outfit και τι καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Παράλληλα, φιλοξενώ γνωστούς fashionable καλεσμένους που μιλούν για το αντρικό στιλ. Η απήχηση είναι τεράστια, διότι και οι άντρες πλέον αναζητούν νέες αναφορές και η αντρική μόδα βρίσκεται σε άνθηση, οπότε όλη αυτή η ιδέα έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε επαγγελματικό προφίλ.

Άντρες και μόδα, μια σχέση που διαρκώς εξελίσσεται. Προς το καλό ή όχι; 

Σαφώς προς το καλό, ειδικά στις νεώτερες γενιές. Σε μία εποχή που οι εξηντάρηδες φορούν φόρμες γυμναστικής και οι εικοσάρηδες sur mesure κοστούμια, όλα επιτρέπονται, αρκεί να τα υποστηρίζεις σωστά. Στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα κάποια βήματα πίσω, γιατί κυριαρχεί η νοοτροπία του macho μεσογειακού αρσενικού, που θα ρισκάρει μέχρι ενός σημείου μη και τον κακοχαρακτηρίσουν οι γύρω του. Παρόλα αυτά, γίνεται πρόοδος με αργά, αλλά σταθερά βήματα.

Ποιους άντρες θαυμάζετε για το στιλ τους και τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

Τον Harry Styles, τον Steve McQeen, τον Lapo Elkann. Cool άντρες,  που υποστηρίζουν τις στιλιστικές επιλογές τους με αυτοπεποίθηση και χαλαρή διάθεση.

Υπάρχει κάτι άλλο δημιουργικό με το οποίο ασχολείστε αυτήν την περίοδο; Έχετε σχεδιάσει ποτέ κάποιο design item για παράδειγμα; 

Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία, άλλωστε αποτελεί μία προέκταση του styling. Είχα ασχοληθεί κάποτε, αλλά έχω τόση δουλειά ως στιλίστας που δεν πρόλαβα να τελειοποιηθώ ως επαγγελματίας. Θα έπρεπε να αφήσω τα πάντα για έναν τουλάχιστον χρόνο -πράγμα μη εφικτό. Με οτιδήποτε καταπιάνομαι θέλω να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Δεν μου αρέσουν οι μεσοβέζικες καταστάσεις. 

8.jpg

Έχετε πράγματα που χρησιμοποιείτε για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας;

Μία art deco επίχρυση ταμπακιέρα του προπάππου μου με κούμπωμα από ζαφείρι.

Ελλάδα είναι...

Η ομορφότερη χώρα του κόσμου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας "secret tip" στην Ελλάδα, όπου έχετε περάσει μια μαγική στιγμή;

Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Μαυροσπηλιά στην Κίμωλο και οι μεζέδες στο ταβερνάκι στην παραλία Ψιλή Αμμο στην Πάτμο.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Καλοπροαίρετος, δημιουργικός και ανήσυχο πνεύμα. 

7.jpg


Το μεγαλύτερο μάθημα που σας δίδαξε η δουλειά σας.

Τη στιγμή που πιστεύεις ότι τα έχεις κάνει όλα τέλεια, χρειάζεται δημιουργική υπέρβαση.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να ζεις τη στιγμή.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανος...

Για τη σκυλίτσα μου τη Μπέλα, το γλυκύτερο πλάσμα.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε...

Με δημιουργία και αγάπη.