fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τον fashion designer, Γιάννη Κοσελόγλου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τον fashion designer, Γιάννη Κοσελόγλου

Το Kose Resort έχει DNA Θεσσαλονίκης


Όλα ξεκίνησαν από πολύ μικρή ηλικία για τον Γιάννη Κοσελόγλου. Το μικρόβιο της μόδας μπήκε σαν σπόρος μέσα του από τότε που ήταν μικρό παιδί και έπαιζε με τους τεράστιους κώνους νημάτων στα πλεκτήρια των γονιών του στη Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από μια οικογένεια με μεγάλη ιστορία στον χώρο του ενδύματος κι από μικρός ταξίδευε μαζί με τους γονείς του στο Μιλάνο, Λονδίνο, Παρίσι για δειγματισμούς, άρα από πολύ νέος ήταν εκτεθειμένος στο χρώμα, το ύφασμα, την εφαρμογή. Μεγαλώνοντας, ήξερε από μαθητής ακόμα, ότι θα ασχοληθεί με την μόδα, γι' αυτό και επέλεξε να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος και τυπωμάτων στο Λονδίνο, κάτι που τον βοήθησε ουσιαστικά στο πως αντιλαμβάνεται και υλοποιεί ένα ένδυμα. Αφού εργάστηκε σε οίκους μόδας στο εξωτερικό, αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα και να δουλέψει από την Ελλάδα ως freelancer. Όπως όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο ενθουσιασμός και η ενέργεια του, τον οδήγησαν στη δημιουργία του Κose Resort. Παρόλο που η εταιρία ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, νοιώθει απίστευτα χαρούμενος για την εξέλιξη της έως τώρα.

Ένας νεαρός fashion designer πόσες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει. Τι πιστεύετε ότι βοήθησε και ποια ήταν η στιγμή που περάσατε από την άλλη πλευρά;

Ζούμε σε μια κοινωνία πια, όπου η πληροφόρηση και η προβολή του οποιουδήποτε σχεδιαστή ή καλλιτέχνη έχει γίνει πολύ εύκολη και προσβάσιμη μέσω των social media, αλλά και της ευκολίας εφαρμογών. Από την άλλη όμως, η υπερπληθώρα πληροφοριών κάποιες φορές μπορεί να αποβεί καταστροφική. Καταρχάς πιστεύω ότι ένας νέος designer, πρέπει να έχει μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα σε σχέση με το έργο του. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δύσκολο να εκτίθεσαι και να παρουσιάζεις τι πραγματικά έχεις μέσα σου, αλλά τελικά αυτό είναι που σε επιβραβεύει. Κατά δεύτερον, χρειάζεται πραγματική αφοσίωση και δουλειά για να πετύχεις. Ένας σημαντικός όρος είναι αυτά που σκέφτεσαι να μπορούν και να γίνουν πράξη. Προσωπικά, από την αρχή που ξεκίνησα την εταιρία, αποφάσισα ότι θα δώσω 200% των δυνατοτήτων μου, βάζοντας πίσω οτιδήποτε άλλο. Νομίζω αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν το ρίσκο μου, δεν θέλησα να δημιουργήσω για να πουλήσω, αλλά για να φτιάξω δημιουργίες που αντικατοπτρίζουν μια πλευρά του εαυτού μου. Επίσης, νομίζω ότι βοήθησαν και βοηθούν οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μου, γιατί πάντα κάτι για να πετύχει θέλει μια καλή ομάδα, και ειδικότερα η υπεύθυνη χονδρικής μου, η κυρία Αλεξάνδρα Πολυμενάκου, η οποία από την αρχή πίστεψε πολύ σε μένα και στο όραμά μου.

Μιλήστε μας αρχικά για τις συλλογές σας. Ποια υλικά αγαπάτε, που εστιάζετε, ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στον τρόπο που σχεδιάζετε και δημιουργείτε;

Βασικός στόχος στον σχεδιασμό των συλλογών είναι να αντικατοπτρίζoυν το ελληνικό στοιχείο καθώς και την προσωπικότητά μου, με έναν μοντέρνο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Έχουμε μια τόσο βαθιά και μεγάλη παράδοση και κουλτούρα, και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το πώς μπορώ να μεταφράσω διαφορά στοιχεία της σε τυπώματα που μοιάζουν contemporary. Δεν με ενδιαφέρει να ακολουθήσω trends, αν παρατηρήσετε τα τυπώματα και τα κοψίματα είναι διαχρονικά. Βασική μου αρχή ήταν να χρησιμοποιήσω μόνο οργανικές και φυσικές ίνες, άριστης ποιότητας υφάσματα αλλά και ραφής. Εξειδικευόμαστε πολύ στο μετάξι, καθώς σε κάθε συλλογή μας το χρησιμοποιούμε. Στόχος μας για το εγγύς μέλλον είναι να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο eco-friendly και βιώσιμα υλικά, κάτι που ξεκινάμε δυναμικά από το καλοκαίρι του 2023!

kose-53-eU7H2.jpg

Πώς μυηθήκατε στα μυστικά του μεταξιού; Μιλήστε μας γι' αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Η αγάπη μου για το μετάξι ήρθε από τότε που ήμουν φοιτητής, και περνούσα ατελείωτες ώρες στα χημεία και τυπωτήρια του πανεπιστημίου μου. Με είχε συνεπάρει το ποσό υπέροχα αποτυπώνονται τα σχέδια σε ένα τόσο φιλικό για το δέρμα ύφασμα, ενώ η τελική μορφή του, είναι fluid και εύθραυστη, αλλά τόσο εντυπωσιακή στην υφή και στην όψη.

Όταν ολοκληρώνεται ένα project ή μια συλλογή πως νιώθετε; Υπάρχει ανώτατο όριο στη δημιουργικότητα;

Ποτέ δεν υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα. Υπάρχουν πολλές φορές που χρειάζεται να περιορίσουμε τυπώματα η κωδικούς γιατί λέμε "οκ είναι πολλά"! Όταν ξεκινάω ένα πρότζεκτ συνήθως μπαίνω μέσα σε αυτό 100% και δε σταματάω να δημιουργώ μέχρι την ημέρα που πρέπει να φύγει η collection για δειγματισμό! Αφού τελειώσω, πάντα βρίσκω σημεία που θα ήθελα να αλλάξω ή να προσθέσω, ωστόσο, νιώθω μεγάλη ανακούφιση όταν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Για το καλοκαίρι του '22 ένιωσα ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, μιας και δημιούργησα ακριβώς αυτό που ήθελα.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; 

Η γυναίκα για την οποία σχεδιάζω διακατέχεται από decorum. Δεν έχω ποτέ στο μυαλό μου κάποιο συγκεκριμένο είδος, καθότι και τα ρούχα μου είναι είναι για όλα τα σώματα. Αυτό που με εμπνέει και θέλω για την γυναίκα που φοράει kose να είναι αυτή που φοράει το ρούχο και όχι το ρούχο αυτήν.

Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε ”θα ήθελα να φοράει αυτό”; 

Φυσικά θα τρελαινόμουν να δω την Tilda Swinton! 

Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής πόσο εφικτή είναι στην Ελλάδα και τι βήματα κάνατε στην κατεύθυνση αυτήν;

Η Ελλάδα παλαιότερα είχε τεράστια και ποιοτική παραγωγή, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, έχουν μείνει πολλοί λίγοι που ασχολούνται με εξαιρετική ραφή και παραγωγή. Για μένα ήταν δύσκολο να μπορέσω να βρω συνεργάτες που να ξέρουν να δουλεύουν με ακρίβεια το μετάξι και να έχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ, αλλά στάθηκα τυχερός. Θα ήθελα η Ελλάδα σαν χώρα να μπορούσε να γίνει κοιτίδα για παγκόσμιες εταιρίες, όπως η Ρουμανία κι η Πορτογαλία, που εξειδικεύονται στην κατασκευή δερμάτινων η υψηλής ραπτικής ρούχων.

Έχετε για έδρα σας τη Θεσσαλονίκη. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πόσο σας δεσμεύει;

Η έδρα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εδώ λόγω της οικογένειας μου, αλλά ίσως αλλάξει. Aπό την μία, με διευκολύνει γιατί μπορώ να ελέγχω με ευκολία την παραγωγή και να βρίσκομαι κοντά στους περισσότερους συνεργάτες μου. Δε θεωρώ ότι για να πετύχεις πρέπει να βρίσκεσαι μόνο στις μητροπόλεις της μόδας. Έβλεπα πολλούς συμφοιτητές μου να προσπαθούν να δημιουργήσουν, όντας στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, που παρόλο που η προβολή είναι μεγαλύτερη, τα έξοδα είναι τεράστια, και ο όγκος ταλέντων είναι τεράστιος -κάτι που δεν βοηθάει στο να ξεχωρίσει κάποιος. Η Θεσσαλονίκη προσφέρει ένα καλό βιοτικό επίπεδο, καλό φαγητό και την ευκολία να ταξιδέψω σε όλες τις χώρες ικανοποιητικά.

2-ScZRw.jpg

Δώστε μας κάποια hints από τη νέα συλλογή ρούχων του καλοκαιριού.

Για τη συγκεκριμένη συλλογή εμπνεύστηκα από το σπίτι μας, όπου περνάω τις διακοπές μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Ήθελα να αποτυπώσω τις αναμνήσεις μου αλλά και το ειδυλλιακό αίσθημα που έχω τα καλοκαίρια. Γι' αυτό και διάλεξα να συνεργαστώ με την Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, που κάνει καταπληκτικά σχέδια σε κεραμικά πλακάκια. Υπέροχες αποτυπώσεις ψαριών και βυθού, μαζί με τα γεωμετρικά μου τυπώματα, πλέκουν ένα αίσθημα εφορίας. Επίσης, ήθελα και τα υφάσματα να θυμίζουν θάλασσα, γι αυτό και δούλεψα με μεταξωτή γάζα, μετάξι και υπέροχο και πανάλαφρο βούαλ.

Ένα project που ονειρεύεστε να κάνετε;

Ηaute Couture! Lifetime project!

Τι άλλο σχεδιάζετε ή τι άλλο θα θέλατε να σχεδιάζετε; 

Θέλω να επεκταθώ περισσότερο στο resortwear, εντάσσοντας μαγιό και άλλα beachwear. Επίσης θα ήθελα να βγάλω μια limited capsule menswear.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας στον χώρο της μόδας; 

Βασικός μου στόχος είναι να εγκαθιδρύσουμε το brand στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, κάτι που θέλει χρόνο και εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές. Αυτό, αυτόματα θα με βοηθήσει να μπορέσω να φέρω σε πέρας διάφορες ιδέες και τεχνικές που θέλω να δουλέψω.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς.

Η ενέργεια που εκπέμπει κάποιος. Δεν με ενδιαφέρει η εξωτερική εμφάνιση τόσο, όσο η ενέργεια με την οποία εισέρχεται κάποιος στο χώρο. Βρίσκω όμορφη οποιαδήποτε μορφής δημιουργικότητα, μ' αρέσει να βλέπω ανθρώπους που το στιλ τους αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό τους κόσμο.

3-eAS1s.jpg



Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας; 

Το σκουλαρίκι μου από πέρλα. 

Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να παίρνετε ανάσες και να αποσυμφορείστε όταν υπάρχει πίεση; 

Για μένα «μεγάλη ανάσα» για να αποσυμφορίζομαι είναι να βρίσκομαι με κόσμο, με φίλους. Συνήθως αν είμαι σε περιόδους μεγάλης πίεσης, θέλω να βγω, να περπατήσω, να δω φίλους και να ξεχαστώ. Ένα βράδυ σε ένα υπέροχο πάρτι με μουσική είναι το καλύτερό μου!

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Αυθόρμητος, επικοινωνιακός, απρόβλεπτος.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Όταν έφυγα για Λονδίνο, μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να έχω δουλειά σπίτι ή κανέναν εκεί! Κι όμως όλα βρήκαν την πορεία τους...

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να παίρνω ρίσκα.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανος...

Είμαι περήφανος που έχω την τύχη να ασχολούμαι με αυτό που πραγματικά αγαπώ! Ξέρω ότι πολλοί νέοι της γενιάς μου δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το μονοπάτι που θα θέλανε, νιώθω πολύ τυχερός και περήφανος που μπορώ να κάνω αυτό που ήθελα από μικρός.

kose-23-1-8WSg3.jpg

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια;

Περισσότερο οργανωμένο!

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με μια βουτιά στο Αιγαίο.

Και θα τελείωνε...

Πρώτες πρωινές ώρες σε καλοκαιρινό rave, περικυκλωμένος από μπουκαμβίλιες και ανθρώπους πoυ αγαπώ...

Φωτογραφίες πορτρέτου: Στέφανος Τσακίρης