fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τον fashion designer, Άγγελο Τσακίρη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τον fashion designer, Άγγελο Τσακίρη

Για τη δημιουργική του πορεία και τη συνεργασία του με την Callista Crafts


Η  αγάπη του για την απλότητα και τον μινιμαλισμό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίζει. Ο Έλληνας σχεδιαστής και ιδρυτής του brand name Angęlos Tsakiris έχοντας ήδη εδραιωθεί στον χώρο της μόδας με το νέο του ατελιέ στο κέντρο της Αθήνας σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό διαμέρισμα του 1870 με κατάλευκους τοίχους, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη και ολοκληρώνοντας το σχολείο στην πόλη του μεταξιού στο Σουφλί, όντας μαγεμένος από τον τρόπο που γίνεται ένα μεταξωτό ύφασμα από την αρχή έως το τέλος του, η αγάπη του για την μόδα τον ώθησε να μετακομίσει στην Αθήνα. Η αναζήτησή του ονείρου του στη βιομηχανία, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά σαν απόφοιτος της σχολής Fashion workshop Mod’Art international που ήταν και η αρχή του ταξιδιού. 

Η πρώτη του συλλογή με τίτλο "Alliberament" (ελευθερία) εμπνευσμένη από πίνακες του "Joan Miro" παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017, αποκτώντας γρήγορα λάτρεις των ρούχων του, αυτό ήταν το ορόσημο στην αρχή της καριέρας του. Η αγορά τον «αγκάλιασε» αμέσως και άρχισε να βαδίζει σύσσωμη δίπλα του στα πρώτα σταθερά βήματα. Είναι λάτρης της τέχνης αφού και πολύ συχνά στις συλλογές του παντρεύει την τέχνη με την μόδα -αυτός είναι και ένας τρόπος έκφρασης για τον ίδιο. Δεν του αρέσει τίποτα επιτηδευμένο επάνω σε ένα ρούχο, καθώς όπως αναφέρει, αυτά πρέπει να αναδεικνύουν την άνετη διάθεση στις γυναίκες που τα φορούν. Μετατρέπει και αποδομεί την κάθε ύλη σε κάτι διαφορετικό σε κάτι μοναδικό με βασικό άξονα την λεπτομέρεια και την ποιότητα!

Μιλήστε μας για τα highlights στην πορεία σας, πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πως εξελίχθηκε η διαδρομή σας...

Από μικρό παιδί θυμάμαι το εαυτό μου να θέλει να ασχοληθεί έντονα με την μόδα. Τελειώνοντας τα μαθητικά μου χρόνια ένιωθα την ανάγκη να μετακομίσω στην Αθήνα για να κυνηγήσω το όνειρο μου, έτσι και έγινε! Σπουδάζοντας στο Fashion workshop Mod’Art international πήρα τις βάσεις αλλά και το εισιτήριο για ένα ταξίδι στον χώρο της μόδας.

Ένας νεαρός fashion designer που αποφοιτά από το fashion workshop, πόσες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει. Τι πιστεύετε ότι βοήθησε και ποια ήταν η στιγμή που «περάσατε από την άλλη πλευρά»;

Έχει πολλές πιθανότητες να ξεχωρίσει όσο έχει και ένας designer του εξωτερικού, βοηθά πολύ η εποχή μας! Βέβαια το πιο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι η υπομονή, η επιμονή αλλά φυσικά και η πολύ σκληρή δουλειά, αυτά με φέρανε εμένα σήμερα εδώ! Πρέπει να ζεις και να αναπνέεις γι’αυτό που αγαπάς, έτσι μόνο θα το κατακτήσεις.

11-AQqaT.jpg

Μιλήστε μας αρχικά για τις δικές σας συλλογές. Ποια υλικά αγαπάτε, που εστιάζετε, ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στον τρόπο που σχεδιάζετε και δημιουργείτε;

Σχεδιάζω και δημιουργώ με άξονα το σήμερα. Στις συλλογές μου αλλά και στις παραγγελίες βρίσκομαι συνέχεια από επάνω την ώρα της κατασκευής τους. Προσπαθώ να μην υποβιβάσω το αρχικό σχέδιο σύλληψης κάνοντας έκπτωση στο σχεδιαστικό αλλά και το τεχνικό κομμάτι. Συνήθως χρησιμοποιώ το μετάξι το οποίο είναι απαιτητικό υλικό αλλά και το βαμβάκι. Εστιάζω πολύ σε αυτό το μέρος διότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις κάτι μοναδικό.

Πώς μυηθήκατε στα μυστικά του μεταξιού. Μιλήστε μας γι αυτόν τον μαγικό κόσμο...

Ολοκλήρωσα τα μαθητικά μου χρόνια στην πόλη του μεταξιού το Σουφλί, είναι ένας τόπος με παράδοση επάνω στο μετάξι όπου γενιές και γενιές εργάζονται ακόμη επάνω σε αυτόν το τομέα έως και σήμερα. Μας κάνει υπερήφανους ως τα πέρατα του κόσμου για την ποιότητα αλλά και για την μοναδικότητα του! Όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει εισχωρήσει έντονα στο DNA μου.

Όταν ολοκληρώνεται ένα project ή μια συλλογή πώς νοιώθετε; Υπάρχει ανώτατο όριο στη δημιουργικότητα;

Στην αρχή αλλά και κατά την διάρκεια ενός project ή συλλογής, νιώθω συνήθως ένα τρομερό άγχος, δημιουργικό κατά κύριο ρόλο θα λέγαμε. Είμαι τόσο αφοσιωμένος την ώρα που δημιουργώ που ξεχνώ το οτιδήποτε με προβληματίζει, έτσι νιώθω ελεύθερος και σίγουρα ζωντανός! Είναι πολύ σημαντικό στο τέλος να νιώθεις ικανοποίηση και σιγουριά για το αποτέλεσμα που πρόκειται να παρουσιάσεις στο κοινό σου.

13-5zQ8H.jpg

Τι καινούριο έφερε στην ελληνική μόδα το εμβληματικό show Dior στο Καλλιμάρμαρο; Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή από την επίδειξη, που εντυπωσίασε όλο τον πλανήτη;

Δεν αισθάνομαι πως έχει φέρει κάτι καινούργιο, αισθάνομαι πως έφερε αλλαγή! Το show του Dior άνοιξε έναν δρόμο φιλοξενίας και σε επόμενα μεγάλα brands και αυτό πρέπει να το στηρίξουμε και να το θεμελιώσουμε σαν κάτι μοναδικό στην χώρα μας, ειδικά τώρα που το έχει πραγματικά ανάγκη! Το show με την μυστικιστική του ατμόσφαιρα γέμισε το Καλλιμάρμαρο, αλλά και τις οθόνες εκατομμυρίων θεατών με δημιουργικότητα, συμβολισμούς, ιστορία αλλά και πολιτισμό, o Dior αποθέωσε την Ελλάδα αλλά και την Ελληνική παράδοση.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Με εμπνέουν οι γυναίκες με φιλελεύθερο πνεύμα, οι γυναίκες του σήμερα, οι γυναίκες που θέλουν και κάνουν συγκεκριμένο το μέλλον τους και δυνατό το παρόν τους με άξονα το σημερινό γίγνεσθαι. Στο ξεκίνημα κάθε καινούργιας συλλογής με κάποιο μαγικό τρόπο εμφανίζεται στη ζωή μου μια νέα γυναικεία προσωπικότητα με τρομερή ενέργεια και χαρακτήρα που με εμπνέει και με ταξιδεύει σε έναν καινούργιο κόσμο σε ένα παράλληλο σύμπαν.

15-GnxAq.jpg

Το κεφάλαιο Callista Crafts, μια εξαιρετική συνεργασία που ανέδειξε τη δουλειά σας. Μιλήστε μας γι' αυτό.

Όταν η Ελένη Αγιοστρατίτη και η Σήλια Σιγαλού μου κάνανε την πρόταση είπα κατευθείαν το «Ναι»! Είναι μια συνεργασία που ξεκίνησε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλους μας -στην αρχή της πανδημίας. Νιώθω πως έχουμε κοινές αξίες και κοινούς στόχους για το αύριο. Πρώτη μας επιλογή ήταν και είναι να προσφέρουμε το μέγιστο καλύτερο προϊόν σε ποιότητα και ραφή, το οποίο θα είναι στην πρώτη επιλογή του καταναλωτή.

Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής πόσο εφικτή είναι στην Ελλάδα και τι έκανε τη συνεργασία αυτή να ξεχωρίσει;

Όπως προανέφερα για μένα αλλά και για την Callista, είναι το Α και το Ω η ποιότητα και η κατασκευή των ρούχων. Βέβαια, δυσκολευτήκαμε δεν σας κρύβω, να βρούμε την σωστή ομάδα για να στήριξη αυτή την προσπάθεια, διότι τα ρούχα μου είναι απαιτητικά στο τεχνικό κομμάτι. Αλλά από την άλλη αξίζει τον κόπο και όλος αυτός ο αγώνας, διότι αυτό νομίζω είναι που μας ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή.

Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ένα μήνυμα που δίνετε.

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για μια ομάδα που προσπαθεί να να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο project.

22-2exBR.jpg

Δώστε μας κάποια hints από τη νέα συλλογή ρούχων σε συνεργασία με την Callista που ετοιμάζετε για τον χειμώνα που έρχεται.

Η χειμερινή συλλογή είναι πραγματικά υπέροχη είμαι σίγουρος θα την λατρέψετε, ένα από τα hints είναι ότι έχουμε χρησιμοποιήσει μοναδικά υλικά με τρομερή υφή και ωραίο πέσιμο, ένα από αυτά είναι το cashmere. Θα τα δείτε πολύ πολύ σύντομα!

Ένα project που ονειρεύεστε να κάνετε.

Η εξέλιξη του δικού μου ατελιέ, αυτό είναι και το μεγάλο μου project και όνειρο, στο οποίο έχω αφοσιωθεί 100%.

Τι άλλο σχεδιάζετε ή τι άλλο θα θέλατε να σχεδιάζετε;

Αυτό το διάστημα σχεδιάζω την συλλογή μου για τον χειμώνα και την επόμενη καλοκαίρι συλλογή Callista! Είμαστε σε πυρετώδη κατάσταση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας στον χώρο της μόδας;

Κανείς δεν ξέρει... Να είναι σωστά και σταθερά!

Επιλέγετε να φοράτε πράγματα για χρόνια, και αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεστε; 

Δεν φοράω πράγματα που είναι πολύ καιρό στην ντουλάπα μου. Θέλω και χρειάζομαι ανανέωση.Το αγαπημένο μου αξεσουάρ είναι μια μαύρη τσάντα Callista και το Cartier γυναικείο άρωμα μου, που δεν το αποχωρίζομαι ποτέ!

ttt0141-toahT.jpg

Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να παίρνετε ανάσες και να αποσυμφορείστε όταν υπάρχει πίεση.

Όταν υπάρχει ένταση στο ατελιέ τραγουδάω πολύ έντονα και δυνατά,  έτσι ώστε να ηρεμήσω.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Ονειροπόλος! Ειλικρινής! Εργασιομανής! (Μόνο τα καλά αναφέρω)

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Να ασχοληθώ με την μόδα!

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να ζεις όπως το ονειρεύτηκες!

Κάτι για το οποίο είστε περήφανος...

Η διαδρομή μου.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια

Επαρκή και ευγνώμων!

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... με την αρχή ενός ταξιδιού σε αγαπημένο προορισμό. 

Και θα τελείωνε... 

Με τους ήχους από το Les Pêcheurs de perles του Bizet και σίγουρα ένα ποτήρι κρασί!