fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε τον designer, Tomy K
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε τον designer, Tomy K

Που οι συλλογές του εξυμνούν το ελληνικό καλοκαίρι


Mε το δικό του χαρακτηριστικό στιλ ο Τοmy Καραίσκος αντιπροσωπεύει επάξια το σύγχρονο ελληνικό design με μια σειρά από δημιουργίες σε διάφορα πλέον επίπεδα. Γεννήθηκε στη Ν. Αφρική, μεγάλωσε στα Γιάννενα, σπούδασε γραφιστική και 3D animation και ξεκίνησε να εργάζεται σαν art director σε διαφημιστικές εταιρίες στην Αθήνα. Το 2007 αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διαφήμιση και να ξεκινήσει το δικό του design office και στην πορεία δημιούργησε το Tomy Κ. θέλοντας να πάει κόντρα στο αρνητικό κλίμα της εποχής της κρίσης, με κάτι χαρούμενο και αισιόδοξο. Αφετηρία ήταν η συμμετοχή του και η τελική επιλογή του στους 16 σ’ έναν παγκόσμιο διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση ενός denim αστεριού για τον οίκο Ralph Lauren. Αυτή ήταν η αρχή για να ξεκινήσει να σκέφτεται πέρα απ’ τα όρια της γραφιστικής. Άρχισε να σχεδιάζει δειλά δειλά σε ύφασμα και ξεκίνησε με είδη σπιτιού όπως μαξιλάρια, καπέλα φωτιστικών, κ.ά.  Η αγάπη του για τη διακόσμηση και το «σπίτι» τον έκανε να πειραματιστεί με νέα προϊόντα και υλικά όπως το γυαλί, η πορσελάνη και το ξύλο. Συνεχώς αναζητά νέα πράγματα να δοκιμάζει και να ανακαλύπτει τρόπους να εξελίσσει τη δουλειά του. Ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν εφησυχάζεται ποτέ!

Ένας νεαρός designer πόσες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει; Τι πιστεύεις ότι σε βοήθησε και ποια ήταν η στιγμή που πέρασες στην άλλη πλευρά;

Θεωρώ πως έχει πολλές πιθανότητες όταν αυτό που κάνει, το κάνει με αγάπη, επιμονή και συνέπεια. Αν παραμένει πιστός στις αξίες και τα «θέλω» του και χτίζει σταθερά μια εικόνα, δημιουργώντας γερές βάσεις, τότε θα πετύχει. Προσπαθώ να μην κάνω εκπτώσεις στα όνειρα και την ποιότητα της δουλειάς μου και όταν βλέπω το λάθος, να είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσει για να μην το επαναλάβει στο μέλλον.

Πιστεύω πως η καλή παρουσία μου στα social media έπαιξε τον ρόλο του στο να γίνω «αναγνωρίσιμος» πιο γρήγορα και να «ταξιδέψει» η δουλειά μου και έτσι να προκύψουν συνεργασίες και νέα ανοίγματα!
8d02dd67-af32-426c-81c5-6d2ae6e8dbe4.jpg

Μίλησέ μας αρχικά για τις συλλογές… Ποια υλικά αγαπάς, που εστιάζεις, ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στον τρόπο που σχεδιάζεις και δημιουργείς;

Αγαπώ τα φυσικά υλικά όσον αφορά στα ρούχα. Το γυαλί και τις φίνες πορσελάνες για τα design items. Εστιάζω στο να δημιουργώ elegant αντικείμενα, τα οποία θα θέλαμε όλοι να έχουμε στην κατοικία μας, στη τσάντα μας, στη γκαρνταρόμπα μας. Δημιουργώ πάντα με γνώμονα τη δική μου αισθητική και τι αρέσει σ' εμένα, χωρίς να κάνω εκπτώσεις ή αντιγραφές, αλλά να διατηρώ τον χαρακτήρα της δουλειάς μου, που με ξεχωρίζει.

Πες μας δυο λόγια για τον μαγικό κόσμο του design. Μπορεί η Ελλάδα να δημιουργήσει δική της Σχολή;

Η Ελλάδα πιστεύω πως μπορεί να δημιουργήσει πολλά πράγματα πέραν του design, αρκεί να υπάρχει όρεξη και δυνατότητες. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά ταλέντα που ήδη κάνουν υπέροχη δουλειά και ακόμη περισσότερα που αυτήν τη στιγμή ανακαλύπτουν την υπεροχή τους. 

9.jpg

Όταν ολοκληρώνεται ένα project ή μια συλλογή πώς νιώθεις; 

Νιώθω ευγνωμοσύνη κι ευτυχία, γιατί είναι μια διαδικασία με πολύ κόπο, ups and downs και η ολοκλήρωσή της προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι σ’ αυτό που ήδη έχω χτίσει. Όριο δεν υπάρχει, και δεν πρέπει να υπάρχει, γιατί έτσι κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο.

Πώς προέκυψε η designer πλευρά σου και τι σε ενέπνευσε για να σχεδιάσεις τη γυναικεία συλλογή;

Ανέκαθεν λάτρευα τη μόδα και τις καλοντυμένες γυναίκες. Όλα μου τα σχολικά βιβλία ήταν γεμάτα σχέδια με ρούχα και γυναικείες φιγούρες. Βέβαια, συνέβαλε και το γεγονός πως η μητέρα μου είχε σπουδάσει σχέδιο μόδας στον Βελουδάκη και πάντα με μάγευε να ξεφυλλίζω τα άπειρα ντοσιέ με τα σχέδιά της. Δεν ένιωθα έτοιμος όμως να κάνω το βήμα, μέχρι φέτος, που είπα ότι ήρθε η στιγμή να το δοκιμάσω και να φτιάξω μια συλλογή για το καλοκαίρι που τόσο αγαπώ, για τη γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει και να αισθανθεί επιθυμητή και κομψή.

Πόσο εφικτή είναι στην Ελλάδα η εξαιρετική ποιότητα στην κατασκευή και τι βήματα έκανες στην κατεύθυνση αυτή;

Είναι ένα δύσκολο task να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους γι’ αυτό, αλλά αν τα καταφέρεις, η συνεργασία μαζί τους είναι «σχολείο»! Ευτυχώς υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί επαγγελματίες με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν και πρόθυμοι να σε διδάξουν. Φυσικά, νιώθω πολύ τυχερός που έχουν βρεθεί στο δρόμο μου. 

3-90pH1.jpg

Μίλησέ μας για τη boutique Tomy K. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα;

Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο που να αντικατοπτρίζει την αγάπη μου για την Ελλάδα με πολύ μπλε και λευκό, μια «αιγαιοπελαγίτικη γωνιά» στο Χαλάνδρι. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω όλη τη συλλογή Tomy K.,  όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει μια ολοκληρωμένη γεύση της δουλειάς μου και του concept που βρίσκεται πίσω απ' αυτήν.

Δώσε μας κάποια hints από τη νέα συλλογή ρούχων του καλοκαιριού.

Πρόκειται για easy to wear και άνετα ρούχα με prints που ξεχωρίζουν, είτε φορεθούν στην πόλη, είτε σε κάποιο νησί. Το σίγουρο είναι πως θα κάνουν κάθε γυναίκα να νιώσει υπέροχα τραβώντας τα βλέμματα πάνω της!

Ένα project που ονειρεύεσαι να κάνεις. 

Θα ήθελα πολύ να δημιουργούσα μια boutique στο εξωτερικό, προωθώντας ακόμη περισσότερο το ελληνικό design. 

Αγαπημένες συνεργασίες σου...

Έχω συνεργαστεί με διάφορα brands όπως το METAXA, την PINKO, την Stefania Fragista, ένα brand με head accessories από τη Μαλαισία, ενώ πολύ πρόσφατα σχεδίασα prints για τα παιδικά ρούχα Le Velo και ευελπιστώ σε ακόμη περισσότερα στο μέλλον!

Σχεδιάζεις κάτι άλλο; Και αν όχι, τι θα ήθελες να ήταν αυτό; 

Φέτος, στη γυναικεία σειρά παρουσίασα για πρώτη φορά μια συλλογή resort ρούχων, μαγιό και αθλητικών κολάν, κάτι που ήθελα πολύ. Στόχος μου είναι κάθε χρόνο να προσθέτω και κάτι καινούριο, που θα κάνει τη διαφορά.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σου;

Θα ήθελα να αυξήσω τα σημεία πώλησης μέσω συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

55.jpg

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα.

Η συμμετρία. 

Φοράς πράγματα για χρόνια; Κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σου αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι; 

Ναι, μου αρέσει να έχω ρούχα που αντέχουν στο χρόνο και που μου θυμίζουν τις όμορφες στιγμές που έχω περάσει φορώντας τα. Ένα απ’ αυτά είναι ένα black leather jacket, ένα κομμάτι που κάθε φορά που το φοράω με κάνει να νιώθω υπέροχα.

Πόσο Ελλάδα «υπάρχει» στο έργο σου; 

Άπειρη και σχεδόν αποκλειστικά! Μου δίνει τόση έμπνευση. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί πελάτες μου έχουν πει ότι η δουλειά μου εκπέμπει φως, ακριβώς όπως η Ελλάδα. 

Ελλάδα για σένα είναι... 

Το μπλε και το εκτυφλωτικό ελληνικό φως που αντανακλά στα λευκά σπιτάκια των νησιών.

Περιέγραψε με τρεις λέξεις τον εαυτό σου.

Δημιουργικός, αεικίνητος, ρομαντικός. 

15a7522-mhUHu.jpg

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Να εγκαταλείψω τον χώρο της διαφήμισης για να ξεκινήσω το δικό μου project από το μηδέν.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ... 

Να ακούς πάντα το ένστικτό σου, αυτό ξέρει.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανος... 

Τη μέχρι τώρα διαδρομή μου.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Εξίσου δημιουργικό, έχοντας εκπληρώσει αυτά που έχω οραματιστεί!

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με μια αγκαλιά.

Και θα τελείωνε... 

Με ένα «Σ' αγαπώ».