fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τον design ambassador, Bασίλη Μπαρτζώκα
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τον design ambassador, Bασίλη Μπαρτζώκα

Για την αγάπη του για την αρχιτεκτονική υπεροχή


Το αντικείμενό του είναι η επικοινωνία και το PR σε ό,τι αφορά τον χώρο του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής. Συνεπής εξέλιξη, αν λάβουμε υπόψη ότι ο Bασίλης Μπαρτζώκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη «χώρα» των αρχιτεκτονικών υλικών και συγκεκριμένα στην επιχείρηση των γονέων του, όπου από μικρό παιδί έμαθε να αναγνωρίζει τις υφές, να συνδυάζει τα μοτίβα, να σκέφτεται τρόπους για να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό έργο. Εκείνα τα χρόνια γνώρισε αρχιτέκτονες που θαύμασε και οι οποίοι έδωσαν πρόσωπο στην αρχιτεκτονική. Μεγαλώνοντας, ανέπτυξε τις γνώσεις του στο management και τις ικανότητες στην επικοινωνία, το matchmaking και τη δημιουργικότητα, σε τροχιά γύρω από την αρχιτεκτονική.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε νέους σταθμούς στη ζωή του. Μετακόμισε με την οικογένειά του στο Βερολίνο, όπου δραστηριοποιήθηκε και κέρδισε γνώσεις στο new business development και τις startup. Με οδηγό την αγάπη του για την αρχιτεκτονική, βρέθηκε στη Σανγκάη όπου δημιούργησε το DESIGNLOBBY.ASIA. Πίσω στην Ελλάδα. Το πάθος του για την αρχιτεκτονική μένει αναλλοίωτο, μάλιστα τροφοδοτείται από την ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Το «γήπεδο» που ξεδιπλώνει αυτό το πάθος, μαζί με τη γνώση της στρατηγικής επικοινωνίας είναι το Archisearch.gr και η Design Ambassador.

Από τα σημαντικότερα έργα τους είναι η διοργάνωση ΕΣΩ, η «μεγάλη γιορτή» του design που φέτος θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη στις 24 Μαΐου.

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει σήμερα η Design Ambassador, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε; 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμα milestones στην πορεία της Design Ambassador και του Archisearch.gr. Σχεδιάζουμε εμπειρίες. Όπως το “THE ARCHIVE”, έναν χώρο σχεδιασμένο από τις αρχιτέκτονες Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου, που λειτούργησε στην Θεσσαλονίκη στη  Μητροπόλεως σε 24ωρη βάση από το 2007-2013, με σκοπό να προσφέρει σε κάθε νέο αρχιτέκτονα και designer άνθρωπο έναν ανοιχτό, προσβάσιμο χώρο, 24 ώρες κάθε μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για έρευνα υλικών, μελέτη, δουλειά, συναντήσεις με πελάτες πελατών. Περιελάμβανε φυσικό και ψηφιακό αρχείο, προτζέκτορες, υπολογιστές. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο ανοιχτός, ελεύθερος, αφύλακτος χώρος δεν βανδαλίστηκε ποτέ.

Στα χρόνια της πανδημίας, διοργανώσαμε τον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικών Ιδεών Pandemic Architecture που έγινε viral σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα τις 400 συμμετοχές από κάθε σημείο του πλανήτη, το 2020. Το BBC τότε μας ζήτησε να συνεισφέρουμε σε ένα άρθρο με τίτλο “How do you build a city for a pandemic?“ σχετικά με τον τρόπο που μπορούν η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός να σχεδιάσουν μία πόλη για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις μιας πανδημίας. Την ίδια χρονιά, κάναμε τα Archisearch Portfolio Reviews, μια πρωτοποριακή δράση ενίσχυσης και προβολής νέων αρχιτεκτόνων, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές να έρθουν σε επαφή με περισσότερους από 50 καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα, αλλά και με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, όπως η Ρένα Σακελλαρίδου, ο Πάνος Δραγώνας, ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, οι Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, ο Πάνος Παρθένιος και άλλοι, προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Δημιουργήσαμε ακόμα 3 τίτλους περιοδικών, το “Moments” – σαν ντοκιμαντέρ σε χαρτί, την έντυπη συλλεκτική έκδοση του Archisearch, το “Athens Design Map” σε συνεργασία με τη LIFO. Διοργανώσαμε το Conceptual event: Man on The moon, την πρώτη προσπάθεια για να ξεδιπλωθεί η πλούσια ιστορία του μαρμάρου. Στο event γνωριμίας με το υλικό του μαρμάρου και το χώρο των λατομείων επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της κατασκευής έζησαν δύο ημέρες απρόσμενων επισκέψεων και ξεναγήσεων, ενώ συμμετείχαν στην αφήγηση της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού μαρμάρου, καταλήγοντας στο σεληνιακό τοπίο των λατομείων. Το concept εξελίχθηκε για την εταιρεία Knauf to 2023 με την σειρά Knauf World Episodes. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη και την υλοποίηση του rebranding για το Kέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Κάθε έργο από την Design Ambassador και το Archisearch.gr μου διδάσκει νέα πράγματα για την αρχιτεκτονική και τροφοδοτεί τη συνέχεια του «διαλόγου» μέσα από το επόμενο έργο. Έτσι ανανεώνω πάντα το ενδιαφέρον και συνεπώς την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν προσφέρουμε τη δημιουργικότητά μας και σε κάποιον άλλο «κλάδο» - ας μου επιτραπεί η χρήση του όρου – πέρα από την αρχιτεκτονική. Παραμένω αφιερωμένος στην αρχιτεκτονική γιατί έχει πολλά να πει. 

bartzokas-print-04-768x512-hCXph.jpg

Περιέγραψέ μας τα βασικά στοιχεία της δουλειάς σου και ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό σου επίτευγμα;

Λειτουργούμε σε πολλά επίπεδα. Δουλεύουμε στο sweet spot της αρχιτεκτονικής επικαιρότητας και των τάσεων στον κόσμο. Τι νέο συμβαίνει στον χώρο της αρχιτεκτονικής, τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και έργων; Και πως αυτό μπορούμε να το μετασχηματίσουμε σε εμπειρία στην οποία θα θέλει να συμμετέχει πολύς κόσμος; Η ανάπτυξη ενός νέου event, μίας έκδοσης, μίας εμπειρίας απαιτεί γνώση και follow up των εξελίξεων, έμπνευση, άριστες οργανωτικές ικανότητες αλλά και εμπορικό know how. Ο στόχος μας είναι πάντα ένας. Να συνδέουμε τον κόσμο της αρχιτεκτονικής με το κοινό αλλά και τον κόσμο των υλικών και άλλων συναφών κλάδων της οικονομίας.

Με την ομάδα μου προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να οδηγούμε τις εξελίξεις. Καθημερινά μαθαίνουμε, μαθαίνουμε να ξεμαθαίνουμε και παραμένουμε μαθητές αναζητώντας την έμπνευση και την γνώση.

Πώς είναι το συναίσθημα όταν έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο ζωής και πότε το ένιωσες αυτό; 

Κάθε μέρα, κάθε βήμα αποτελεί έναν σταθμό στο συνεχές της ζωής. Κορυφώσεις έχουμε πάντα στις μέρες που διαδραματίζεται ένα μεγάλο συνέδριο, όπως η ΕΣΩ που, μετά από την περσινή συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Mies Van der Rohe, έχει θέσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και διεθνή προσανατολισμό. Είναι δύσκολο να περιγράψω την ένταση και τη συνακόλουθη ευτυχία της επιτυχίας, την οποία συνήθως γιορτάζω με ένα ταξίδι με τη σύντροφό μου. Σε γενικές γραμμές, ως Υδροχόος πιστεύω στην εξέλιξη, την εξερεύνηση και την καινοτομία. Η ζωή έχει όνειρα, απογοητεύσεις, επιτυχίες και όλα αυτά είναι μέρος σε ένα συνεχές, με οδηγό το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.

Μίλησέ μας για ένα απαιτητικό επαγγελματικό challenge.

Σε πρώτη φάση είχαμε να αποδείξουμε την ανάγκη της επικοινωνίας της αρχιτεκτονικής. Καθώς το υλοποιημένο έργο μέσα στο χώρο έχει δυνατή υπόσταση, πιστευόταν πως αυτό και μόνο ήταν αρκετό. Ακόμα, για αρκετούς ανθρώπους, η επικοινωνία της αρχιτεκτονικής νοούνταν ως μία κλαδική υπόθεση. Όλα αυτά έχουν αλλάξει και οι λόγοι είναι πολλοί. Ενδεικτικά, η τεχνολογία και η άνθιση κλάδων της οικονομίας που «χρησιμοποιούν» την αρχιτεκτονική στην επικοινωνία και τις πωλήσεις τους, όπως ο τουρισμός, βοήθησαν στη συνειδητοποίηση. Νέοι αρχιτέκτονες, με εμπειρία σε διεθνή ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιβάλλοντα επέστρεψαν στην Ελλάδα γνωρίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας, ενώ τα ελληνικά γραφεία που αναπτύσσονται έχουν καταλάβει μεταξύ άλλων και την αξία του personal branding.

Ένα προσωπικό επαγγελματικό challenge είναι αυτό που όσοι με γνωρίζουν με ακούν συχνά να επαναλαμβάνω. Αναφέρομαι στην ανάγκη για θετική ενέργεια και την δράση. Στο περιβάλλον της Ελλάδας είναι σημαντικό να έχουμε την απαραίτητη διάθεση, πίστη και αισιοδοξία, ώστε να παραμένουμε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Ταξιδεύεις κι έχεις ζήσει σε όμορφα μέρη σε όλο τον κόσμο. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό σαν άνθρωπο και τι κρατάς στην καρδιά σου περισσότερο; 

Το Βερολίνο, μία προοδευτική πόλη, ίσως η πιο ελεύθερη και συμπεριληπτική σε όλη την Ευρώπη, παραμένει το σπίτι των τριών παιδιών μου και έδρα της επιχείρησής μου. Συνεπώς βρίσκομαι συχνά εκεί. Η Σανγκάη και η Καντόνα ανταποκρίθηκαν στο φιλοπερίεργο πνεύμα μου. Ήταν οι πρώτες μητροπόλεις της Ασίας που εξελίχθηκε στην πρώτη φάση της εξωστρέφειας της Κίνας και ο ιδανικός τόπος για να μάθει ένας νέος επιχειρηματίας «πως λειτουργούν τα πράγματα» στην Κίνα. Από εκεί και πέρα, λόγω της κοινωνικής φύσης του χαρακτήρα μου, τα πάντα είναι σχέσεις. Πρώτα απ’ όλα, σε κάθε ταξίδι θέλω να δω και να γνωρίσω ανθρώπους. Να μάθω την ιστορία τους, να εμπνευστώ, να διδαχθώ και να ανακαλύψω πιθανούς τρόπους συνεργασίας. Ως ταξιδιώτης είμαι φανατικά λάτρης της Ελαφονήσου, αλλά και της Καρπάθου.

Συνδιαλέγεσαι με ανθρώπους της αρχιτεκτονικής και του design. Ποιο είναι το πιο θετικό τους στοιχείο; 

Η αρχιτεκτονική και το design είναι κλάδοι που προσελκύουν ανθρώπους υψηλού πνευματικού επιπέδου. Πολλοί αρχιτέκτονες είναι διανοούμενοι. Επιπλέον, θα προσθέσω, ότι πολλοί από αυτούς είναι και εξαιρετικοί επιχειρηματίες. Συνταιριάζουν μοναδικά τη λογική με το συναίσθημα. Δεν θα μπορούσα να δουλεύω με καλύτερο έμψυχο δυναμικό.

Πόσο σε εξιτάρει η δημιουργικότητα; 

Όλη μου η ζωή είναι η δημιουργικότητα.

Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; 

Επιθυμώ να συνεχίσω τα έργα μου με την ίδια δημιουργικότητα και διεισδυτική ματιά στην πραγματικότητα. Με ενδιαφέρει να ενσωματώνω νέα formats επικοινωνίας και δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Χαρακτηριστικά, τα podcasts “Archisearch Talks” ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα και βρέθηκε στην 4η θέση στο ελληνικό top 20 των Podcast Charts του Spotify! Σήμερα με ενδιαφέρει να δω τι μας φέρνει το AI και το Metaverse.

Επίσης, πάντα με ενδιαφέρει η διασύνδεση της αρχιτεκτονικής με άλλους κλάδους όπως το real estate και η τέχνη, μέσα από ψηφιακά ή φυσικά κανάλια, όπως μια πλατφόρμα, μία έκθεση, μία συμμετοχική εμπειρία. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε σε ένα νέο project που λέγεται Design Democracy καθώς και αρκετά ακόμα που δεν μπορώ να ανακοινώσω. 

dsc02639-RXujX.jpg

Τι θέση έχουν τα social media στη ζωή σου και πώς τα διαχειρίζεσαι;

Ως άνθρωπος της επικοινωνίας αντιμετωπίζω το κάθε μέσο διαφορετικά. Τα «παραδοσιακά» πλέον όπως το Facebook, το Instagram και το LinkedIN αποτελούν για εμένα πηγή πληροφόρησης αλλά και επικοινωνίας της δουλειάς μας. Ακόμα και ο έντονος καταγγελτικός τόνος, τον οποίο προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να υιοθετήσω, μου δίνει την ευκαιρία να καταλάβω πως σκέφτονται οι άνθρωποι και τι ανάγκες έχουν. Παρακολουθώ δε με ενδιαφέρον τα νεότερα, όπως το TikTok. Με τους χρήστες να έχουν αρκετά διαφορετικά δημογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία, τα social media αποτελούν πηγή γνώσης. Όσον αφορά στα δικά μου προφίλ, δείχνω αυτό που είμαι. Επαγγελματίας και οικογενειάρχης, που αγαπά τους ανθρώπους.

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σου;

Πολλές συναντήσεις και επισκέψεις, πολύτιμες στιγμές με τη γυναίκα μου και αγαπημένους συνεργάτες, δημιουργικό brainstorming και προγραμματισμό με την ομάδα μου, αυτοφροντίδα και το γυμναστήριό μου, dinners με συζήτηση.

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα...

Peace of mind. Για εμένα η ομορφιά είναι η γαλήνη, η επίγνωση ότι όλα γίνονται σωστά, δίπλα σε ανθρώπους που επιλέγω, που είναι και τους νιώθω οικογένειά μου.

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή στη ζωή σου; 

Κάθε φορά που γεννήθηκε ένα από τα τρία παιδιά μου. Ήμουν παρών και στους τρεις!

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου.

Ψηλός, μελαχρινός, με θεληματικό πηγούνι, πρώην six pack! Πιο περισπούδαστα πράγματα μπορούν να σας πουν οι κοντινοί μου άνθρωποι.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Κίνηση, ψυχική ηρεμία, αγαπημένους ανθρώπους, οικογενειακές στιγμές, όμορφες συζητήσεις, δημιουργία, ανεμελιά, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και σε όσους μας έχουν ανάγκη, ενσυναίσθηση...

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κάτι που φοράς για χρόνια; 

Το τηλέφωνό μου, ο υπολογιστής μου, η τσάντα μου που έχει ως digital nomad όλα όσα χρειάζομαι. Αν και μπορώ να τα αποχωριστώ όταν το επιλέγω!

Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σου; 

Το μουσείο Μπενάκη από τον Ανδρέα Κούρκουλα και τη Μαρία Κοκκίνου. Η αρχιτεκτονική σύνθεση βασίζεται στην ιδέα ενός εσωστρεφούς κλειστού κτιρίου - κιβωτού που ανοίγεται εσωτερικά σε ένα αίθριο.

1-MTElT.jpg

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου 10 χρόνια μετά.

Ζω το παρόν. Επιθυμία μου είναι να χαίρομαι τη ζωή και τους ανθρώπους στο τώρα. Λειτουργώ με το ένστικτο και μου είναι δύσκολο να φαντάζομαι «κάτι» δέκα χρόνια μετά. Θέλω να είναι καλά και υγιείς οι άνθρωποι που αγαπώ και ζω μαζί τους στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή. (Family & Extended Family!)

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Η αναχώρησή μου από την Ελλάδα στο Βερολίνο πίσω στο 2012. Σήμανε ένα πραγματικό restart, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Έκτισα από το μηδέν με την επικοινωνία και το PR της αρχιτεκτονικής του δομημένου περιβάλλοντος. Όταν θέλεις να αλλάξεις την ζωή σου πρέπει να έχεις το θάρρος να πάρεις τολμηρές αποφάσεις να αγωνιστείς, να παλέψεις, να διαχειριστείς την πίεση και να κρατηθείς ζωντανός. Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα, συνέχεια, συνέπεια και συνεχής προσπάθεια. Η ζωή είναι μαραθώνιος και όχι σπρίντ.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

If you fall, fall forward.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανος. 

Η ισορροπία. Ανάμεσα στην προσωπική ζωή και το επάγγελμα. Ανάμεσα στο business και το pleasure.

Μια τέλεια μέρα ξεκινά... με μία αγκαλιά και ένα φιλί και τελειώνει... με μία αγκαλιά και ένα φιλί.