fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την jewel designer, Ιωάννα Σουφλιά
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την jewel designer, Ιωάννα Σουφλιά

Για τη δημιουργικότητα και πόσο αυτή αλλάζει με την άφιξη της μητρότητας


Η διαδρομή της Ιωάννας Σουφλιά εξελίχθηκε κάπως ανορθόδοξα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το κόσμημα κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Νομική, στη συνέχεια φοίτησε στην Design Σχολή του Central Saint Martins στο Λονδίνο και παρουσίασε τα πρώτα της κοσμήματα στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι πριν από 7 χρόνια. Δημιουργώντας μια συλλογή τον χρόνο, η πρώτη τους κυκλοφορία λάμβανε μέρος στην Paris Fashion Week και από το 2018 έχει επιλέξει την έκθεση PAD στο Λονδίνο. Τα χρόνια που έζησε στη Βρετανική και Γαλλική πρωτεύουσα διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό την δουλειά της, ωστόσο, πάντα το σημείο εκκίνησης ήταν η Ελλάδα, όπου και επέστρεψε και ζει τα τελευταία δύο χρόνια.

Όλες οι συλλογές έχουν κάτι το ξεχωριστό μια ιδιαίτερη γεωμετρία και αρμονία. Πώς προκύπτει;

Πίσω από κάθε μία υπάρχει μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια ιστορία που θέλω να μοιραστώ. Η ιστορία αυτή είναι που καθοδηγεί τις γραμμές, τα σχήματα, που με κατευθύνει ως προς την επιλογή των υλικών. Η προσπάθεια να «οπτικοποιήσεις» μια σκέψη, να την παρουσιάσεις μέσα από ένα απτό αντικείμενο, η ουσία δηλαδή της δημιουργίας είναι αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στη δουλειά μου και που δυσκολεύομαι να ορίσω το τέλος του. Η απόφαση πως κάτι είναι άρτιο, έτοιμο και ολοκληρωμένο χρειάζεται ωριμότητα και σιγουριά που ένας δημιουργός τα αποκτά μόνο μέσα από την εμπειρία.

nurture-earrings-LkIRb.jpg

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις. Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεσαι «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Με εμπνέουν όσες έχουν προσωπικότητα και πίστη στην μοναδικότητά τους. Είναι μεγάλη μου χαρά όταν αυτές οι γυναίκες επιθυμούν να εκφράσουν τον εαυτό τους φορώντας ένα κόσμημά μου.

Eκθέτοντας κοσμήματά σου στο "PAD Art and Design" του Λονδίνου πώς αισθάνθηκες; 

Η έκθεση PAD, όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι αφιερωμένη στην τέχνη και το design μέσα από οποιοδήποτε μέσο. Έτσι, δικαίως, συμπεριλαμβάνει και το κόσμημα, με αναγνωρισμένους σχεδιαστές και γκαλερί από όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη μου χαρά που τα τελευταία χρόνια εκθέτω τη δουλειά μου σε αυτό το περιβάλλον.

Η νέα συλλογή, τι καινούριο έχει να διηγηθεί;

Η συλλογή Bo_Bo αφηγείται μια ιστορία για την σχέση μητέρας και παιδιού. Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε αυτόν που μεγαλώνει, αναζητά τον χώρο του, αποζητά ολοκληρωτικά και σε αυτόν που προστατεύει, και αναζητά χώρο να υπάρχει ως κάτι διαφορετικό. Ένας «χορός σχημάτων και υλικών», όπου ο κύκλος και η σφαίρα κυριαρχούν, ο χρυσός, η πέτρα Travertine και τα διαμάντια εναλλάσσονται και ανακαλύπτουν την εύθραυστη συνύπαρξή τους.

portrait-high-HTCOM.jpg

Πώς η μητρότητα αλλάζει μια γυναίκα και τον τρόπο που δημιουργεί;

Για μένα άλλαξε τα πάντα με έντονο και όχι πάντα διαχειρίσιμο τρόπο. Η δημιουργία, ο χρόνος που αφιέρωσα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της τελευταίας συλλογής ήταν μια «επιστροφή» στο γνώριμο, στο «πριν», το μόνο κομμάτι της καθημερινότητας μου που δεν είχε αλλάξει. Η δημιουργία πάντα είναι θεραπευτική.

Κoσμήματα χαμηλού budget ή high luxury; 

Κοσμήματα που φορώντας τα μάς «ενδυναμώνουν», ανεξαρτήτως κόστους.

Σχεδιάζεις κάτι άλλο; 

Στα sketchbooks μου σχεδιάζω αντικείμενα σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτήν των κοσμημάτων, αλλά ακόμα περιμένω το κατάλληλο timing και ίσως μια συνεργασία για να προχωρήσω στην πράξη.

img-7239-lLVOy.jpg

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever;

Τα δαχτυλίδια μου, πάντα φοράω κάποιο από αυτά, είτε τα πιο γλυπτικά είτε τα πιο «διακριτικά» της τελευταίας μου συλλογής. Μου δίνουν μια αίσθηση δυναμισμού.

Περιέγραψέ μου με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

Δυσλειτουργικά τελειομανής, ανυπόμονη και με αρκετό αυτοσαρκασμό.

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα...

Η έντονη προσωπικότητα όταν συνδυάζεται με καλοσύνη! 

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Να δημιουργήσω κοσμήματα μακριά από την πεπατημένη. 

surround-ring-cKLSQ.jpg

O αγαπημένος σου τόπος...

Η Σίφνος. 

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

«Προσπάθησέ το!»

Επόμενοι στόχοι...

Γιατί όχι μια σειρά αντικειμένων...

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... μ' έναν ζεστό καφέ που θα κατάφερνα να τον πιω ζεστό και θα τελείωνε... με μια βουτιά νωρίς το βράδυ.