fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την fashion designer, Λύδια Βουσβούνη
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την fashion designer, Λύδια Βουσβούνη

Η co founder του Kiόhne αναπτύσσει τις νέες της αναζητήσεις


Η αισθητική της Λύδιας Βουσβούνη είναι αδιαμφισβήτητη όπως και η γνώση της σε σχέση με την ελληνική μόδα. Έχοντας δουλέψει δυναμικά για εννιά χρονιά στην εταιρία Zeus+Dione είχε αρχίσει να «γεννιέται» μέσα της η ιδέα για κάτι νέο, φρέσκο - η επιθυμία για εξέλιξη και για γνώση. Υπήρχε η εσωτερική ανάγκη για πειραματισμό, για μια πρόκληση και για ένα καινούριο δημιουργικό πεδίο με τη δική της αισθητική. Σε αυτό το σημείο ακριβώς βρήκε την ίδια περίοδο την Αμέλια Θεοδωροπούλου, με την οποία γνωρίστηκαν μέσα στα χρόνια της Zeus. Είχαν σπάνια σύνδεση εξ αρχής και με έναν τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται σαν προσωπικότητες με πολλά κοινά σημεία. Χρόνια τώρα εξυμνούν το ελληνικό καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα, οπότε την ιδέα για ένα brand που θα δημιουργούσαν μαζί την είχαν έτοιμη. Έμενε μόνο να δομήσουν τις αξίες του, να συστήσουν τη δική τους φωνή και προσέγγιση στο δημιουργικό κομμάτι versus το εμπορικό.

Ας δούμε τι κατάφεραν...

Έχετε δημιουργήσει ένα brand με ελληνικό DNA, το Kiόhne. Πώς γεννήθηκε η ιδέα και που απευθύνεται;

Η πραγματικότητα είναι πως ψάχναμε ένα όνομα με καθαρή ερμηνεία για την εταιρία, που όμως να μην υπάρχει αλλού. Επιθυμούσαμε να έχει ένα στοιχείο αυθεντικό και ένα ξένο. Μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, συγκεκριμένα τον Δημήτρη Παπάζογλου που έστησε με τρομερή αντίληψη όλο το κομμάτι της εταιρικής ταυτότητάς μας και τον Γιώργο Γαρεφαλλάκη που δουλέψαμε στο κομμάτι της ονοματολογίας. Έτσι καταλήξαμε στο Χι-ό-νι, ki-όh-ne για τους ξένους. Φυσικά υπάρχει μια στοχαστική ειρωνεία, όπου το χιόνι κρατάει τη κομψή μορφή του κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο που λιώνει τα πάντα. Το οξύμωρο κομμάτι του να στεγάσουμε ένα καλοκαιρινό brand στη σκιά του χιονιού μας ταίριαξε απολυτά. Είμαστε ένα brand που δημιουργεί με κεντρικό άξονα τις αντιθέσεις. Το όνομα Kiόhne προέκυψε πολύ μελετημένα στη προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε το αφήγημα της φιλοσοφίας μας!

3-MOpnj.jpg
Αμέλια Θεοδωροπούλου & Λύδια Βουσβούνη

Οι συλλογές σας έχουν μια αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνέπεια. Πώς καταφέρατε να ανακαλύψετε το στιλ που σας εκφράζει και πώς αυτό εξελίσσεται.

Μέσα από πολλή δουλειά, έρευνα και απόλυτη αφοσίωση, τόσο στο δημιουργικό κομμάτι, όσο και στο παραγωγικό. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα εναλλάσσεται κι εξελίσσεται, διότι έτσι μόνο μπορεί να επιβιώσει στον χρόνο αλλά και να παραμένει «προκλητικό» μέσα μου, πράγμα που θεωρώ απαραίτητο στη ζωή. Βεβαίως, αναλογικά και με το δημιουργικό πλαίσιο, παίζει ρόλο και το target group, στο οποίο αναφέρονται οι συλλογές, καθώς επηρεάζεται και αλλάζει έτσι ώστε να είναι μέρος της επικαιρότητας.

Πόσο εύκολο είναι να κατασκευάζετε στην Ελλάδα και τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει. 

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δουλειάς είναι η επικοινωνία και η εξέλιξη, μαζί με τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος στην κατασκευή και την παραγωγή των προϊόντων. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί στενή σχέση με τους ανθρώπους που συνεργάζεται κάνεις για να βγει το ιδανικό αποτέλεσμα. Στη Kiohne που εδρεύει στην Ελλάδα, το να βρούμε την ομάδα μας εντός της χώρας ήταν βασικός στόχος. Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια μου έχει δείξει ότι οι Έλληνες τεχνίτες που αγαπούν τη δουλειά τους έχουν μαγικές δυνάμεις και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από όσους βρίσκονται και εργάζονται στο εξωτερικό.

Mιλήστε μας για τη φετινή συλλογή σας. Τι διαφορετικό έχει να διηγηθεί;

Γεννιέται στην περιοχή που συνυπάρχει η αρχιτεκτονική στη φύση - θεματική που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και σε επόμενα στάδια. Τα σχέδια των μαγιό προέρχονται από τη δομή και την κατασκευή των ρούχων (προτείνουμε να χρησιμοποιούνται και σαν fashion items στα σύνολά μας) ενώ έχουν μια σύγχρονη αισθητική στη γραμμή τους. Τα αξεσουάρ είναι εμπνευσμένα από τη μορφολογία των λουλουδιών και των κτισμάτων σε φόρμες γλυπτικές. Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι εξελιγμένης τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας και αυτό είναι σημαντικός πυλώνας του brand. To στοιχείο το χειρωνακτικό επίσης. Όταν σ' ένα cutting edge υλικό, όπως είναι όλα αυτά που χρησιμοποιήσαμε μπαίνει η τέχνη του χειροποίητου, δημιουργείται η τέλεια ισορροπία μέσα από τις αντιθέσεις.

10.jpg

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας που κάνει τη δουλειά σας επίκαιρη και πολυπόθητη;

Αρχικά ευχαριστούμε για το σχόλιο. Δεν ξέρω αν μπορώ να δω την επιτυχία, ωστόσο, αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάνω κάτι που με παθιάζει και στο οποίο αφοσιώνομαι σε πολύ μεγάλο βάθος. Πάντα μου αρέσει να παρακολουθώ το τι συμβαίνει τώρα στον κόσμο, αλλά και τι φέρνει μαζί της η νέα γενιά. Τι είναι τώρα μοντέρνο ή μεταμοντέρνο και πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια δημιουργία στον χώρο και στον χρόνο που βρίσκομαι. Πώς μπορεί να υπάρξει μια προσωπική πρόταση χωρίς απαραίτητα να ακολουθείται η όποια τάση της σεζόν,  αλλά και δίχως να γυρνάει την πλάτη στην επικαιρότητα.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε;

Ίσως παλαιότερα να είχα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια δεν το σκέφτομαι καθόλου. Πολύ δύσκολα μπορώ να ορίσω ένα συγκεκριμένο είδος γυναίκας και ειδικά ως πηγή έμπνευσης. Με ενθουσιάζει και με εμπνέει να βλέπω ένα προϊόν που έχω σχεδιάσει, φορεμένο από διαφορετικούς ανθρώπους.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από ρούχα και μαγιό; 

Πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Εντός της Kiόhne, ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει μαγιό, τσάντες, κοσμήματα και σανδάλια ενώ έρχονται και τα ρούχα. Παράλληλα, ένα νέο εγχείρημα που ξεκίνησα πέρυσι είναι ο σχεδιασμός και κατασκευή custom-made νυφικών. Τέλος, συνεχίζω τη συνεργασία μου με τη Zeus+Δione στο κομμάτι του σχεδιασμού των γυαλιών ηλίου και οράσεως.

Δώστε μας τον δικό σας ορισμό για την ομορφιά. 

Ο καθαρός χώρος και χρόνος. 

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; 

Η συλλογή των ρούχων της Kiόhne. Είναι αυτό που ξεκινάμε τώρα, έτσι ώστε, να συμπληρωθεί το σύνολο των κατηγοριών για την επόμενη σεζόν.

Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που επιλέγετε on repeat; 

Είμαι πιστή στα κοσμήματά μου, που το καθένα αντλεί την ιστορία του από τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μου.

5.jpg

Δώστε μας το δικό σας Fashion Top 5 του καλοκαιριού.

Τα μίνι φορέματα και φούστες, τα crop top, τα πλεκτά με νέες τεχνικές πλεξίματος, οι έντονες ρίγες και τα cut-outs.

Τα coffee table books στο τραπέζι σας...

Οι συλλογές του Henri Matisse, η ζωή και η δουλειά της Annie Leibovitz, η αρχιτεκτονική του Luis Barragan, η γλυπτική του Henry Moore, κ.ά.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια; Τι θα θέλατε να έχετε δημιουργήσει μέχρι τότε;

Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα brand που θα απαρτίζεται από ανθρώπινο δυναμικό με εξαιρετική τεχνογνωσία ο καθένας στο είδος του. Θέλουμε αντικείμενα με όμορφη ένταση και ενέργεια αλλά και να μπορούμε να κατασκευάζουμε καινοτόμα προϊόντα. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε την εξέλιξη χωρίς όρια και την απολυτή δημιουργικότητα, αφήνοντας το δικό μας αποτύπωμα στον κόσμο της μόδας που να εμπνέει του νέους και να συνεισφέρει ουσιαστικά με τον τρόπο της στην κοινωνία.

Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; 

Συνεργασία με τη Nike.

Αν ζούσες κάπου αλλού που θα ήταν αυτό; 

Στο Τόκυο. Είναι το μέλλον «ζωντανό» στο σήμερα.

Τι αγαπάς περισσότερο στην Ελλάδα; 

Το φως της.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας. 

Επίμονη, πρακτική, αφηρημένη.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Να ασχοληθώ με τη μόδα. 

6.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να ασχοληθώ με τη μόδα. 

Ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Ο ήλιος να καίει.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Για την κόρη μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με μια βουτιά στη θάλασσα.

Και θα τελείωνε...

Μαζί με φίλους.