fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την fashion designer και founder του brand Dosa, Christina Kim
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την fashion designer και founder του brand Dosa, Christina Kim

Για την πρώτη της συνεργασία με το Mouki Mou Αthens με έμπνευση από την Ελλάδα


Το brand dosa, που ιδρύθηκε από την Christina Kim το 1983, δημιουργεί ρούχα και είδη σπιτιού βασισμένα στην αρχή της βιωσιμότητας και του φυσιολογικού ρυθμού παραγωγής, τα οποία απαιτούν πολύ κόπο στην παραγωγή, αλλά διαρκούν για μια ζωή. Η Kim δεν σκέφτεται με τους παραδοσιακούς όρους της βιομηχανίας της μόδας, αλλά με όρους όμορφης λειτουργικότητας. Αντλώντας έμπνευση από χειροποίητα υλικά και παραδοσιακές τεχνικές, συνεργάζεται στενά με τεχνίτες, επιστήμονες και ειδικούς στα υφάσματα από όλο τον κόσμο, για να ερευνήσει και να εξελίξει τα βασικά κομμάτια της συλλογής της και αντί να παρουσιάζει μια νέα συλλογή για κάθε σεζόν, επιλέγει να επαναδιαπραγματεύεται τη συλλογή Standard Issue. Πρόκειται για μια σειρά από ανάλαφρα και λειτουργικά ενδύματα, καθώς και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι, σχεδιασμένα να διαρκούν για πάντα. Χρησιμοποιώντας φυσικά υφάσματα και παραδοσιακές τεχνικές, όλα τα κομμάτια υφαίνονται, βάφονται και ράβονται είτε στο χέρι είτε με μηχανή από έμπειρους τεχνίτες από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς και στο στούντιο της εταιρείας στο Λος Άντζελες.

kim-christina-dosa-FYPFX.jpg

Τα ρούχα της dosa λειτουργούν ως διαπολιτισμικός καμβάς, με σιλουέτες που αντλούν έμπνευση από παραδοσιακές ενδυμασίες από όλο τον κόσμο: από το τζάκετ του βοσκού της ινδικής φυλής Ραμπάρι και την κουρτά (μακρυά πουκαμίσα χωρίς γιακά) μέχρι το Κοζάκικο τοπ και το αφρικανικό ντασίκι. Η dosa επαναχρησιμοποιεί περισσεύματα υφασμάτων, τα οποία ενσωματώνονται σαν διακοσμητικές λεπτομέρειες σε τσάντες και σάλια, αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή κορεατική τεχνική pojagi, που περιλαμβάνει συρραφή μικρών τετραγώνων κομματιών από υφάσματα που έχουν περισσέψει. Οι πουκαμίσες και τα φορέματα διακοσμούνται με φινιρίσματα από απορριφθέντα ινδικά σάρι και vintage δαντέλες. Με τον καιρό, τα μοναδικά αυτά κομμάτια ενδέχεται να υφίστανται μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις νέες ανακαλύψεις της Kim στα ταξίδια της.

Για τη συλλογή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Mouki Mou, η founder Μαρία Λαιμού, λάτρης της dosa εδώ και δεκαετίες αναφέρει, «Εύκολα να τα φορέσεις, να τα πλύνεις, να τα πακετάρεις και να τα ταιριάξεις, αυτά τα ρούχα δεν θα βγουν ποτέ εκτός μόδας. Ενσωματώνουν το ελληνικό πνεύμα – το φως, το κλίμα, έναν πιο απλό τρόπο ζωής. Η Christina Kim συχνά επαναφέρει πράγματα που έχει κάνει στο παρελθόν.Έτσι, ήταν λογικό να ανατρέξει στις συνεργασίες της με τα Ancient Greek Sandals και την Pippa Small, αποκλειστικά για την περίσταση». Η μακροχρόνια συνεργασία της με την Kim είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο και οι δύο γυναίκες συνάπτουν στενές συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και δημιουργούς.» 

Εμείς συνομιλήσαμε με την Christina Kim για τη συνεργασία που πραγματοποίησε στη χώρα μας αλλά και για το δημιουργικό ταξίδι της ζωής της.

Μιλήστε μου για συνεργασία σας με το Mouki Mou και τη σύνδεσή σας με την Ελλάδα.  

Βασική έμπνευση της έκθεσης Mouki Mou Athens "shades of white/whisper of gold" είναι η ιδέα των χρυσών στεφάνων και της κυκλαδίτικης τέχνης. Βλέποντας αυτές τις αρχαιότητες ανακατεμένες με μνήμες ελληνικών μύθων, άκουγα από παιδί να διαβάζω ως ιστορίες πριν τον ύπνο από τον θείο μου, ενημέρωσε η έκθεση Μούκι Μου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει γιρλάντες που κρέμονται από την οροφή από χειροποίητα φύλλα χρυσού χαρτιού, κατασκευασμένα από τεχνίτες στην Οαχάκα. Διαφανές ύφασμα κεντημένο με τεχνική badla.

Και σε ό,τι αφορά την πρώτη σας έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο "Shades of White/Whisper of Gold";  

Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μου είναι οι καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με το Mouki Mou Athens, διακόσμησα τη βιτρίνα του concept store, με μια σύνθεση από χρυσά φύλλα. Κάθε ένα από αυτά τα φύλλα αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης, δημιουργημένο σε συνεργασία με την ομάδα El Taller Arte Papel, μια συνεργατική ομάδα κατασκευής χαρτιού στην Οαχάκα του Μεξικού. Φύλλα που συλλέχθηκαν από την περιοχή αποτυπώθηκαν σε χαρτί από τοπικό βαμβάκι, ενώθηκαν με λεπτό σύρμα και στη συνέχεια βάφτηκαν ένα προς ένα με το χέρι. Προστέθηκε επίσης μια χειροποίητη χάρτινη χάντρα για να μιμείται τη δομή του φύλλου.

hzchn5mg-8pPVn.jpeg

Τι σας εμπνέει στην Ελλάδα;

Η ιδέα για αυτήν την in situ εγκατάσταση ξεκίνησε από ένα παιδικό στέμμα, φτιαγμένο από χρυσά φύλλα το 300 π.Χ., το οποίο έχω στη συλλογή μου. Παρόλο που αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι μου στην χώρα, η αρχαιολογία και η μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας έχουν αποτελέσει ανέκαθεν πηγή έμπνευσης. Τα τελευταία χρόνια έχω περάσει αμέτρητες ώρες μελετώντας τις διαχρονικές Κυκλαδικές και Μινωικές αρχαιότητες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Τα κύματα, οι μεάνδροι και τα μοτίβα φύλλων ακανθών που είναι ορατά σε εκείνα τα αγγεία και τις τοιχογραφίες της αρχαιότητας ενέπνευσαν τα χρυσά κεντήματα στα ρούχα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για αυτήν τη συνεργασία. Οι χρυσές λεπτομέρειες προέρχονται από το λαμπερό ύφασμα zari της Καλκούτας, από αραχνοΰφαντα σάλια διακοσμημένα με tidki (αστερισμοί από μικροσκοπικά κομματάκια υφάσματος), από τα μεταλλικά νήματα badla του Γκουτζαράτ και από μια δαντελωτή τρέσσα με κυματισμούς από τη Βαλένθια, την οποία φυλούσα για 25 χρόνια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

Για μένα, το λευκό και το χρυσό σημαίνουν Ελλάδα. Είναι το ελληνικό φως και όλα αυτά τα ασβεστωμένα χωριά – σαν ένα κολάζ από αλληλοσυνδεόμενες δομές και στοιχεία, σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού.

lx9i8saa-KW0Tn.jpeg

Τι περιλαμβάνει η συλλογή;

Το λευκό είναι το κυρίαρχο χρώμα στην κολεξιόν της dosa, και παρουσιάζεται σε ένα φάσμα αποχρώσεων όπως το καθαρό λευκό, το λευκό του ρυζιού, του βοτσάλου και του yi (που προέρχεται από την πολύτιμη λευκή πορσελάνη της δυναστείας Yi της Κορέας). Τα υφάσματα όπως το βαμβάκι khadi, το vintage μετάξι και το χειροποίητο ύφασμα jamdani υφίστανται λεύκανση στον ήλιο ή βυθίζονται σε φυσικές βαφές από λουλούδια, τσάι βοτάνων και ρίζες. Κρεμασμένα μαζί, αυτά τα λαμπερά φορέματα, τα λεπτά καμιζόλ, τα φαρδιά παντελόνια και τα αιθέρια σάλια συνθέτουν μια μελέτη στην επανάληψη και την παραλλαγή - μια ευαίσθητη αφήγηση για την υφή, τον τόνο και τη διαφάνεια.

Aκόμη, η συνεργασία με τα Ancient Greek Sandals του 2013 με τη δημιουργία των 'Fyllosia' και 'Filareskia', τα οποία περιλαμβάνουν διακοσμητικά μοτίβα από χρυσά φύλλα. Και τα δύο επανακυκλοφόρησαν με αφορμή την εκδήλωση dosa x Mouki Mou Athens. Όπως και με την jewel designer Pipa Small δημιουργήσαμε μια ειδική συλλογή που αντανακλά την άγρια ομορφιά των τοπίων του Ολύμπου και την καθαρότητα του Αιγαίου, όπως ακριβώς θα φανταζόταν κανείς τη θεά Αθηνά να τα φοράει με όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Χρησιμοποιώντας κρυστάλλους από πετρώματα 500 εκατομμυρίων ετών από τα Ιμαλάια, βότσαλα από όχθες ποταμών και διαμάντια Χέρκιμερ – ένα σπάνιο κουάρτζ με σχεδόν αρχαϊκή εμφάνιση – και κατασκευασμένα χειροποίητα στην Ινδία από ανακυκλωμένο χρυσό 18 καρατίων, αυτά τα κομμάτια συνδυάζουν τη διασυνοριακή φιλοσοφία με μια ανθρωπολογική προσέγγιση για τη διατήρηση της χειροτεχνίας. Πάντα προσπαθώ να συνδέω τις τελείες στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας και κουλτούρας.

mpnbkb5g-aZAiI.jpeg

Διηγηθείτε μου τη δημιουργική σας διαδρομή - πώς ξεκίνησαν όλα, σε ποιο σημείο ήρθε η μόδα στη ζωή σας και πώς τα καταφέρατε;

Όταν πρωτοξεκίνησα το dosa, το υπόβαθρό μου ήταν στις καλές τέχνες – ζωγραφική και ιστορία τέχνης, αλλά κατά λάθος ασχολήθηκα με την κατασκευή ρούχων. Δεν σκέφτηκα ποτέ να είμαι στη μόδα. Μου άρεσε απλώς να φτιάχνω ρούχα και να ντύνω τους ανθρώπους με αυτό που τους έκανε να νιώθουν σαν τον εαυτό τους. Πάντα έλεγα ότι φτιάχνω ρούχα για καθημερινή χρήση.

Έχετε επίσης αγάπη για το interiors; Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά και πώς καταφέρνετε να τα χρησιμοποιήσετε;

Σπούδασα αρχιτεκτονική και απολαμβάνω τη χρήση υφασμάτων για τη δημιουργία χώρων. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη στη γη;

Το νησί Jeju στην Κορέα, η πόλη Oaxaca στο Μεξικό και η Ahmedabad στην Ινδία.

Μιλήστε μου για τις αγαπημένες σας συνεργασίες και ποια είναι τα μαθήματα που πήρατε από αυτές;

Με την Alice Waters του εστιατορίου Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου έμαθα τα πάντα για την βρώσιμη εκπαίδευση και τα τοπικά βιολογικά τρόφιμα.

Τι σήμαινε για σας η ωριμότητα;

Επιβράδυνση και διπλός έλεγχος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μεταξύ μόδας και design και ποια είναι η προσέγγισή σας σε καθένα από αυτά; 

Έχοντας μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 15 ετών, είμαι τόσο ευγνώμων που είχα μια πολύ καλή δημόσια εκπαίδευση σε ένα αμερικανικό γυμνάσιο, στα οικονομικά, φυτοκομία, κεραμική και τέχνη, δίνοντάς μου μια πρακτική δεξιότητα αλλά και τη δυνατότητα να συμμετάσχω στην πραγματική κατασκευή κομματιών μόνη μου. 

img-8818-vUlsS.jpeg

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Η κοινή χρήση της πρακτικής σχεδιασμού μπορεί πραγματικά να έχει αντίκτυπο. Η βιομηχανία της ένδυσης είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ανησυχώ για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μπορούμε ακόμα να σχεδιάζουμε με την ευθύνη του τρόπου χρήσης των πόρων και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ χαρούμενη. Έλαβα γνώσεις που επηρέασαν κάθε πτυχή της δουλειάς μου. Τόσοι πολλοί από τους τεχνίτες, με τους οποίους έχω συνεργαστεί έχουν μοιραστεί τις γνώσεις τους μαζί μου, επειδή πέρασα χρόνο μαζί τους. Θέλω να κάνω το ίδιο πράγμα. Θέλω να το μοιραστώ με ανθρώπους που έρχονται στο studio ή συνεργάζομαι όλες τις γνώσεις μου...

Ένα μέρος στην Ελλάδα όπου ονειρεύεστε;

Στην ιστορική κατοικία Pagostas στην Πάτμο.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει... Τένις, κολύμπι, να διαλέγω λαχανικά και η μαγειρική. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!