fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την Ευγενία Χανδρή
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την Ευγενία Χανδρή

Για όλα όσα εξιτάρουν τη σκέψη της


H Eυγενία Χανδρή μεγάλωσε στη Αγγλία και εξαρχής ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον χώρο της φιλοξενίας. Παράλληλα, έκανε την ερευνά της για το βιογραφικό της Μαρίας Κάλλας που επιμελήθηκε η Αριάννα Στασινόπουλου (τώρα Huffington) ενώ ταυτόχρονα έγραφε άρθρα για μεγάλα περιοδικά της εποχής, όπως η Vogue και το London Portrait Magazine. Το 1981 έζησε για λίγα χρόνια στη Νέα Υόρκη όπου και έγραψε το βιβλίο της «Το σύνδρομο της Αφροδίτης». Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Ελλάδα και συνέχισε ενεργά να ασχολείται με τη διαχείριση των ξενοδοχείων αλλά και το γράψιμο ενώ έγινε συνιδρύτρια της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post. Σήμερα, έχει δημιουργήσει το δικό της διαδικτυακό παιδί, το "A magic cabinet", όπου και μοιράζεται με το κοινό τους δικούς της θησαυρούς μόδας και design, αλλά και νέες εμπνευσμένες συλλογές από έλληνες δημιουργούς. 

Τι αγαπάτε περισσότερο να κάνετε από την βεντάλια των δραστηριοτήτων σας;

Μου αρέσει η «βεντάλια». Όλα μου αρέσουν. Το κάθε ένα με ικανοποιεί διαφορετικά. Είναι σίγουρο ότι είχα κι εξακολουθώ να έχω, βαθιά αγάπη για τη λογοτεχνία και στους σχεδιαστές επίπλων και υφασμάτων. Επίσης, με γοητεύει ο κόσμος της γαστρονομίας και των εκλεκτών κρασιών.

Προλογίσατε την πρόσφατη έκδοση The Greek Islands των εκδόσεων Assouline. Μιλήστε μας για αυτό.

Με πλησίασε ο Χρύσανθος Πανάς που έγραψε το βιβλίο με αυτή την πρόσκληση. Είπα το «ναι» αμέσως. Είναι τιμή και χαρά μου να συμμετάσχω σε αυτό.

Τι είναι η Ελλάδα για εσάς και ποια τα αγαπημένα σας μέρη.

Θάλασσα και φως, βράχια ψημένα από τον ήλιο, ασημένιοι ελαιώνες και βουνά με δάση από βαθύ πράσινο. Αγαπώ όλα τα νησιά ιδίως τη Χίο, Σύρο, Μύκονο, Άνδρο και Αστυπάλαια που τα γνωρίζω καλά. Θέλω να γνωρίσω καλύτερα τις εξοχές και χωριά της Βόρειας Ελλάδος.

Πώς το "Α Magic Cabinet" εξιτάρει τη δημιουργικότητά σας; 

Με το "A Magic Cabinet" ταξιδεύω τόσο πολύ, γράφοντας τις ιστορίες του κάθε παραγωγού και δημιουργού. Η περιήγηση για όλες αυτές τις δημιουργίες είναι πηγή χαράς και έμπνευσης.

Είστε art lover. Ποιες είναι οι περίοδοι τέχνης που αγαπάτε περισσότερο; 

Η Αναγέννηση, όχι μόνο στην τέχνη αλλά και στη αρχιτεκτονική που είναι κάτι για το οποίο έχω πάθος καθώς επίσης για τα κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα. 

eugenia-chandris-3-47avu.jpg

Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης στη ζωή μας σήμερα και πώς διαφοροποιείται στο πέρασμα του χρόνου;

Η επιρροή της Τέχνης έχει μειωθεί πιστεύω στη εποχή μας λόγο του Ιnternet. Πριν κυριαρχήσουν τα social media, ο κόσμος διάβαζε, πήγαινε σε εκθέσεις, ζούσε με την Τέχνη πιο άμεσα. Τώρα η instant εικόνα των social μας μαγεύει όλο και πιο πολύ.

Τι έχετε αποκομίσει από την προσωπική σχέση που αναπτύσσετε με τους ανθρώπους του πολιτισμού;

Έναν βαθύ θαυμασμό. Την Πέμπτη πήγα στο Royal Opera House, και στο lobby έβλεπα το αγάλματα της Margot Fonteyn και του Rudolf Nureyev. Είχα την τύχη να περάσω βραδιές μαζί τους πολλά χρονιά πριν. Δεν θα ξεχάσω την χαρακτηριστική ηρεμία και χάρη της Fonteyn.

Μιλήστε μας για την απόλυτη "hoteling experience" που είχατε ποτέ...

Η συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1992 που έγινε στη Κέρκυρα. Είχα γεμίσει παλιές σουπιέρες και μπολ με άγρια λουλούδια σε όλο το ξενοδοχείο και ήρθε η αντιτρομοκρατική με ένα Labrador που τα χάλασε όλα σε πέντε λεπτά. Όμως όλη η ενέργεια της συνάντησης έμεινε αξέχαστη.

Ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, τι αγαπάτε περισσότερο να επισκέπτεστε και ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη; 

Οπωσδήποτε ένα ευρύχωρο πάρκο, ένα μονοπάτι η παράδρομο δίπλα στη θάλασσα η σε ένα ποτάμι επειδή κάθε μέρα αρχίζω το πρωί μου με τρέξιμο και περπάτημα. Μετά μουσεία, ντελικατέσεν, εκθέσεις για αντίκες και φαρμακεία - πόσα μπορείς να μάθεις από τα φαρμακεία! Επίσης, stores με χαρτικά και πένες. Αγαπημένα μου μέρη θα χαρακτήριζα το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Βενετία. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη που το θεωρώ “home towns”. Επιπλέον, θα ήθελα πολύ να πάω Δουβλίνο, Κοπεγχάγη και στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής ιδίως στο Νότο.

indexfhrh-0edty.jpg

Η μόδα τι ρόλο έχει στη ζωή σας και ποιους designers ξεχωρίζετε.

Μικρή ήθελα να γίνω σχεδιάστρια μόδας. Ωστόσο, είχα πάντα πάθος για τα ρούχα ιδίως για τις τσάντες. Οι αγαπημένοι μου designers και brands είναι Gucci, Dries Van Noten, Jason Wu, APC και Proenza Schouler.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα αντικείμενο ξεχωριστό και διαθέτετε αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια; 

Αγαπώ τα prints και για αυτό εκτιμώ πολύ την Mary Katranztou... Χρώματα, σχέδια, αναμνήσεις και ένα έντονο αίσθημα ότι κάτι έχει στιλ, άποψη, παρουσία. Το φοράς για πάντα.

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και μια έκθεση που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Πριν τον Covid-19, to Μάιο του 2018, είχα δει to Costume Exhibition στο Metropolitan Museum of Art - ένα κομμάτι ήταν στην 5η Λεωφόρο και το άλλο στα Cloisters -στο Tryon Park, στο βόρειο μέρος του Manhattan. Πέρα από τη παραπάνω, είναι αρκετές και δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές από αυτές. Πρόσφατα είδα την έκθεση του Raphael στη Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο και τις μόνιμες συλλογές του MOMA της Νέας Υόρκης. Το Νοέμβριο πέρσι, το «1821» στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, και τον Δεκέμβρη του 2021 πήγα στη ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη και εντυπωσιάστηκα με τον χώρο και τον τρόπο έκθεσης. Μόλις έγραψα αυτό, έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα - τι απώλεια για την χώρα μας.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Ένα γαλάζιο ορίζοντα που μαγεύει το μάτι και ηρεμεί την ψυχή και το μυαλό. Πεύκα ζεσταμένα από τον ήλιο που μυρίζουν καλοκαίρι, θερινό σινεμά, παγωμένη μπίρα στο κατάστρωμα πλοίου, ζέστες βραδιές κάτω από την Ακρόπολη. Δεν υπάρχει αλλού για εμένα αυτό.

Η αλλαγή που θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει...

Να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας και λιγότερο άγχος και βιασύνη.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς.

Μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη, μια θετική αύρα και δυνατή ενέργεια. Χωρίς αυτά η ομορφιά, όσο εντυπωσιακή, δεν έχει βάθος.

index67-VlbFB.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Ζήσε το σήμερα και το τώρα.

Περιγράφοντας τον εαυτό σας με τρεις λέξεις...

Ενέργεια, επιμονή, ευαισθησία.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Φυσική άσκηση, δημιουργία σε οποία μορφή και να έχεις αυτούς που αγαπάς γύρω σου.

Το πιο αγαπημένο σας art piece και τι θέση έχει στη ζωή σας.

Ένα αγαλματάκι ενός σκύλου που το αγόρασα για τον άνδρα μου. Το έχουμε στο σπίτι μας στη Μύκονο.

Τα επόμενά σας σχέδια...

Μυστικά!

Μια ιδανική μέρα θα ξεκινούσε... με τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα, και θα τελείωνε... με ένα gin & tonic και ένα πουράκι σε ένα μπαλκόνι με θεά και γαλήνη.