fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την designer, Mia Papa
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την designer, Mia Papa

Για την ολιστική φιλοσοφία της δημιουργικότητας


Το 2018, έπειτα από μία σημαντική πρόταση να εργαστεί ως αρχιτέκτονας, μετακόμισε από τη Βιέννη στο Βερολίνο. Ως κέντρο πολλών start-ups και καινοτόμων ιδεών, η πόλη την επηρέασε ασυναίσθητα στο να δημιουργήσει ένα δικό της brand, μιας και πάντα ένιωθε ό,τι θέλει να συνδυάσει με τον δικό της τρόπο τις δύο μεγάλες της αγάπες -την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα, που την οδήγησε σε αποχή για αρκετό καιρό, άρχισε να δημιουργεί αμέτρητα χειροποίητα κολάζ, βλέποντάς το σαν ένα είδος εκτόνωσης. Και κάπως έτσι, και μετά από αρκετή αναζήτηση για τους ιδανικούς συνεργάτες, τα μοτίβα των κολάζ μεταμορφώθηκαν σε μεταξωτά μαντήλια. Ένα ταίριασμα τύχης, ρίσκου και κατάλληλης χρονικής συγκυρίας, την οδήγησαν να πάρει την απόφαση να ακολουθήσει το όνειρό της και να δημιουργήσει το brand MIA PAPA.

Ποιο είναι το background σας και πώς αυτό εξελίχθηκε σε σχέση με τη μόδα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Μετά από τις σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth της Αγγλίας κι έχοντας αποκτήσει το πρώτο μάστερ στον Urban Planning, μετακόμισα στη Βιέννη, όπου ζω μέχρι και σήμερα με την οικογένειά μου, όπου και ολοκλήρωσα τον κύκλο σπουδών μου με το δεύτερο μάστερ στο τμήμα Cultural Management του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών. Εργάστηκα για αρκετά χρόνια ως αρχιτέκτονας σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και για ιδιώτες πελάτες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστρίας, Γερμανίας, Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παράλληλα με τη δουλειά και ούσα καλλιτεχνικά ανήσυχο πνεύμα, ίδρυσα το μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό MY ARTS, προσφέροντας ως Curator και Καλλιτεχνική Διευθύντρια μια πλατφόρμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες από τον χώρο της τέχνης και της μουσικής.

Το αληθινό πάθος μου όμως για τον σχεδιασμό και την τέχνη, με ώθησαν να ιδρύσω τελικά το MIA PAPA. Ανέκαθεν είχα μεγάλη αγάπη στα μαντήλια, όπου ως αρχιτέκτονας, οι έξυπνες και δημιουργικές λύσεις πάντα με έλκυαν. Ένα μόνο κομμάτι υφάσματος, δίνει πολλαπλές και ευφάνταστες εφαρμογές, προσδίδοντας δυναμισμό, γοητεία, θηλυκότητα, κομψότητα καθώς και αίσθηση για χιούμορ. Θέλοντας όμως να δημιουργήσω έναν ολοκληρωμένο ΜΙΑ PAPA κόσμο, στο brand προστέθηκαν άμεσα μετά τη δημιουργία του, ready-to-wear και homeware συλλογές.

mia-papa-2021.jpg

Mιλήστε μας για τη φετινή συλλογή σας. Τι διαφορετικό έχει να διηγηθεί.

Με τη χρήση τολμηρών χρωμάτων, όπως το ραφ μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο και το φωτεινό κίτρινο, η πρόσφατη συλλογή που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, αντλεί έμπνευση από τους θεούς. Χρησιμοποιώντας εκλεπτυσμένα μοτίβα, τα σχέδια βασίζονται στις κατόψεις του μαντείου των Δελφών, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO θεωρείται ο «ομφαλός της Γης» και η πηγή της προφητικής σοφίας.

Με τον ίδιο συμβολικό τρόπο, η συλλογή αυτή αποτελεί το «σημείο μηδέν» για το brand, σηματοδοτώντας μία νέα κατεύθυνση, όπου τα ρούχα γίνονται το επίκεντρο του ΜΙΑ PAPA και τα αξεσουάρ έρχονται να συμπληρώσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το στυλ της γυναίκας.

Η Delphi Exclusive Collection χρησιμοποιεί βιολογικό μετάξι Σουφλίου, συνδυασμένο με 100% βαμβακερό βελούδο για τα ιδιαίτερα κιμονό, συναρπαστικά midi-φορέματα και φούστες, όπως επίσης και μεταξωτά πουκάμισα και την ιδιαίτερη πλάτη-μαντήλι, που μπορεί να συνδυαστεί με τις αντίστοιχα μεταξωτές παντελόνες της συλλογής.

Επίσης, με τη συλλογή αυτή, παρουσιάζεται η πρώτη σειρά από 100% φυσικό και οικολογικό ύφασμα TENCEL TM με λεπτομέρειες από βιολογικό μετάξι για τη συλλογή Essentials Delphi. Αυτά τα νέα φορέματα, πουκάμισα και φούστες είναι τα πλέον απαραίτητα κομμάτια που προσφέρουν αβίαστη κομψότητα σε κάθε γκαρνταρόμπα για όλες τις ώρες της ημέρας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική μόδα;

Πιστεύω πολύ, πως τα τελευταία χρόνια, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, η χώρα μας έχει να παρουσιάσει πολλές σημαντικές δουλειές και νέα εγχειρήματα στο χώρο της μόδας, έχοντας πολύ αξιόλογες πρώτες ύλες και παραγωγικές μονάδες. Η φιλοσοφία του brand ήταν πολύ ξεκάθαρη από την αρχή. Ως Ελληνίδα που ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ήταν πολύ σημαντικό για μένα, τα προϊόντα που σχεδιάζω να παράγονται στη χώρα μου. Το MIA PAPA πρεσβεύει τη βιωσιμότητα της μόδας, μέσα από τη στήριξη μικρών τοπικών παραγωγικών μονάδων στη χώρα μας, με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις, καθώς και μέσα από τη φυσική πρώτη ύλη και το χειροποίητο φινίρισμα. Επίσης, ως θερμή υποστηρίκτρια της άποψης ότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες, στοχεύω στη δημιουργία κομματιών που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία.

Το τελείωμα ενός project με βρίσκει συνήθως στα μέσα ενός άλλου και στην αρχή ενός τρίτου. Η δημιουργία για μένα είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της ζωής που συνεχώς πρέπει να βρίσκει πηγές έμπνευσης και μορφές εκτόνωσης.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας που κάνει τη δουλειά σας επίκαιρη και πολυπόθητη;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι, αλλά αν έπρεπε να πω κάτι αυτό θα ήταν η αλήθεια μου. Επιδιώκω πάντα να δημιουργώ σε αρμονία με τη γυναικεία φύση, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τόλμη στα χρώματα.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που σας εμπνέει να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Η γυναίκα που με εμπνέει είναι εκείνη που οραματίζεται το μέλλον με αυτοπεποίθηση, παραμένοντας παράλληλα συνειδητά γειωμένη. Είναι η multitasker, τολμηρή, επαναστάτρια, πρωτοπόρος γυναίκα του σήμερα, που γνωρίζει καλά ότι το στιλ καθορίζεται πρώτα από την προσωπικότητα μας, ανεξάρτητα από τις τάσεις της μόδας και επενδύει σε διαχρονικά και υψηλής ποιότητας κομμάτια.

9-8U8ui.jpg

Πώς νοιώθετε όταν βλέπετε ξένες γυναίκες να επιλέγουν τις δημιουργίες σας και πόσο σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας στο εξωτερικό;

Αν και η όλη παραγωγική διαδικασία του brand βρίσκεται στην Eλλάδα, η βάση μου είναι το εξωτερικό και μοιραία ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού προέρχεται εκτός Ελλάδας. Επομένως, με κάνει πολύ περήφανη η αναγνώριση της δουλειάς μου εκτός κι εντός της χώρας μου.

Αρχιτεκτονική και μόδα: Ποια είναι η αντιστοιχία και οι αλληλεπιδράσεις;

Η αρχιτεκτονική και η μόδα έχουν και οι δύο κοινό παρανομαστή τον άνθρωπο και την φυσική και συναισθηματική του εμπειρία είτε μέσα σε ένα χώρο, είτε μέσα σε ένα ρούχο. Επομένως οι αλληλεπιδράσεις είναι πολλές και αναπόφευκτες, όπως η σημασία και η προσοχή στην επιλογή των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων, η λεπτομέρεια «κατασκευής» και ο τρόπος ένωσης των διαφορετικών υλικών, οι υφές, οι κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων.

Ένα έργο τέχνης που σας έμεινε στη μνήμη

«Το Φιλί» του Ροντέν στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι. Αντιπροσωπεύει για μένα την πιο εξιδανικευμένη και διαχρονική έννοια του έρωτα και της αγάπης.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από φουλάρια και ρούχα

Πέρα από τις συλλογές ρούχων, ειδών διακόσμησης σπιτιού και αξεσουάρ για το brand, απολαμβάνω να σχεδιάζω σπίτια και εσωτερικούς χώρους, μιας και το έκανα επαγγελματικά πολλά χρόνια. Μοιραία, δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου να ασχολούμαι με όλα αυτά παράλληλα, ωστόσο, αυτήν την περίοδο χαίρομαι ιδιαίτερα να συντονίζω την ανακαίνιση του σπιτιού μας στο Βελιγράδι, με βάση τα σχέδια που έκανα το καλοκαίρι.

Δώστε μας τον δικό σας ορισμό για την ομορφιά.

Ομορφιά για μένα είναι να υπάρχει αρμονία, να ταυτίζεται εσωτερικά κι εξωτερικά ενός άνθρωπος που έχει καλοσύνη, ωριμότητα, απλότητα και νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό του. Είναι η αλήθεια μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Μέσα σε δύο χρόνια ίδρυσής του, το MIA PAPA έχει καταφέρει να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο lifestyle brand, εξελίσσοντας την ιδέα του αρχικού βασικού προϊόντος, που είναι το μαντήλι, σε seasonless wearable και livable art. Σήμερα, δουλεύουμε σε νέες συλλογές, δοκιμάζοντας νέα υφάσματα και σχέδια, καθώς και σε ενδιαφέρουσες νέες συνεργασίες. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει η νέα homeware συλλογή χειροποίητων κεραμικών πιάτων και σερβίτσιων.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας item;

Το φόρεμα Pythia της νέας συλλογής από ακατέργαστο μετάξι, το οποίο είναι υφαντό από μεταξωτές ίνες που περίσσεψαν που αντί να απορριφθούν, δημιουργούν ένα ύφασμα με μοναδική υφή. Αυτή η zero waste ενέργεια μου αποτελεί μέρος των προσπαθειών ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

34-r8Qxb.jpg

Φοράτε πράγματα για χρόνια, και αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που επιλέγετε εδώ και χρόνια;

Ένα κολιέ της μητέρας μου και φυσικά το άρωμα μου Ηermes eau des merveilles, το οποίο δεν αλλάζω ποτέ.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια; Τι θα θέλατε να έχετε δημιουργήσει μέχρι τότε. 

Προτιμώ να θέτω πιο εφικτούς βραχυπρόθεσμους στόχους, κάτι που με βοηθά να συγκεντρώνομαι καλύτερα και να μην αγχώνομαι, πάντα βέβαια έχοντας ένα γενικό μακροπρόθεσμο πλάνο. Θα ήθελα σε δέκα χρόνια να είμαι εγώ και η οικογένεια μου υγιής και χαρούμενη και το brand μου να εξελίσσεται και να εδραιώνεται σταθερά, βιώσιμα και δημιουργικά.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Επίμονο, προσαρμοστικό και τολμηρό.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Ίσως όχι με την έννοια του κινδύνου, αλλά το να φύγω για σπουδές στο εξωτερικό στα 17 μου χρόνια, χρειάστηκε αρκετό θάρρος και πάθος και μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο καθοριστική και σημαντική απόφαση της ζωής μου.

8-nsgo9.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

O τολμών νικά, με επιμονή και υπομονή.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Για τα δύο παιδιά μου: το γιο και το brand μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με θέα την Ακρόπολη με έναν καλό καφέ.

Και θα τελείωνε...

Με θέα την Ακρόπολη με ένα καλό κρασί.