fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την interior designer, Αναστασία Κουτσιούκη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την interior designer, Αναστασία Κουτσιούκη

H Mrs Mandolin μας συστήνεται


Από μικρή είχε αγάπη για το design. Αυτό που μας περιβάλλει άλλωστε μεγαλώνοντας έχει μεγάλο αντίκτυπο και διαμορφώνει το πώς βλέπουμε τον κόσμο στο μέλλον. Η Αναστασία Κουτσιούκη θεωρεί ότι η ανατροφή της έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής της. Και οι δύο γονείς της είχαν εξαιρετικό γούστο. Ο πατέρας της ήταν επιχειρηματίας, μετανάστευσε από την Καστοριά στο Τορόντο στις αρχές της δεκαετίας του '70 και γρήγορα δημιούργησε τη δική του επιχείρηση. Ήταν περήφανος για το κατάστημά του και η ίδια πάντα αγαπούσε το χαρισματικό του στιλ και το πώς αλληλεπιδρούσε με τους ανθρώπους. Η μητέρα της διατηρούσε ένα όμορφο σπίτι. Το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ήταν γεμάτο με οικογενειακά κειμήλια από την Ελλάδα και διάσπαρτα με καλόγουστες αντίκες, ενώ ακόμη αισθάνεται το αντίκτυπο εκείνης της εποχής. Ήταν όμορφο και παραδοσιακό αλλά ποτέ αποπνικτικό. Η μαμά της είχε επίσης υπέροχο γούστο και ήταν συνδρομήτρια σε περιοδικά μόδας και σπιτιού καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80-'90. Η ίδια ξεκίνησε την πορεία της σπουδάζοντας Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο, παρόλα αυτά το όνειρό της να γίνει σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων νίκησε κι έτσι πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του '90 με σκοπό ακολουθήσει μια καριέρα στη μόδα,  αλλά και αργότερα στον κόσμο της ομορφιάς και του επιχειρείν.

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με το design; 

Θυμάμαι να περνάω ώρες βυθισμένη στον φιλόδοξο κόσμο της μόδας και των interiors. Ονειρευόμουν να γίνω interior designer και πειραματιζόμουν στο σπίτι αναδιατάσσοντας έπιπλα και ράφια για διασκέδαση. Το να στρώνω τραπέζι για οικογενειακά πάρτι και διακοπές ήταν ο τομέας μου και θυμάμαι, ακόμη και τότε που συνδύαζα παλιά πορσελάνη με μοντέρνα κομμάτια και μάζευα κλαδιά ή λουλούδια από το δάσος στην αυλή μας ως center pieces σε κάποια από τα οικογενειακά μας τραπέζια. Μου άρεσε να ανακατεύω πράγματα που μπορούσα να βρω στη φύση και στο σπίτι με απροσδόκητους τρόπους. Όλα αυτά σίγουρα εκπαίδευσαν το μάτι μου. Η γιαγιά της μητέρας μου είχε επίσης μεγάλη επιρροή στη ζωή μου. Καταγόταν από τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, ήταν μορφωμένη και κομψή αλλά πάντα σεμνή. Ήταν επίσης πολύ δημιουργική, μια φανταστική μαγείρισσα, είχε έναν εντυπωσιακό κήπο με λουλούδια και λαχανικά και ξόδευε τον χρόνο της, ράβοντας ρούχα, πλέξιμο και κροσέ. Έμαθα τόσα πολλά από αυτήν, ιδιαίτερα την αγάπη μου για τη μαγειρική και την κηπουρική. Μου άρεσε να κάθομαι μαζί της και να ακούω όλες τις ιστορίες για την Ελλάδα και πώς ήταν να μεγαλώνω σε μια διαφορετική εποχή.

Τι είναι αυτό που σε εξίταρε περισσότερο στο άκουσμα αυτών των ιστοριών; 

Έγινα νοσταλγός για έναν χρόνο και έναν τόπο που δεν ήξερα ποτέ αλλά ένιωθα συνδεδεμένη. Μου άρεσε η τυπικότητα του σπιτιού της και αυτό το στιλ της φιλοξενίας. Από το πώς έφτιαχνε τα μαλλιά της, το τραπέζι μέχρι τη συνταγή μιας πίτας που έβγαινε από τον φούρνο ακριβώς πριν φτάσουν οι καλεσμένοι. Τα έκανε όλα να φαίνονται τόσο αβίαστα, παρόλο που δεν ήταν... Αυτό ενσάρκωσε το «ελληνικό στιλ» που κληρονόμησα. Απλώς το κάνω με τη δική μου ματιά τώρα. Σέβομαι κι επανατοποθετώ το παλιό, ενώ φέρνω νέες ιδέες ή χρωματικούς τρόπους. Όλα έχουν έναν σκοπό: Το να είσαι σκόπιμος αλλά ατελής. Μου αρέσει οι χώροι μου να φαίνονται «ζωντανοί». Όχι πολυτελείς. Καλόγουστοι, διαχρονικοί και νοσταλγικοί. 

2-fUC4F.png

Μίλησέ μου για τη μέχρι στιγμής πορεία σου.

Αρχικά, εργάστηκα ως στυλίστρια μόδας σε περιοδικά για πολλά χρόνια και στη συνέχεια ασχολήθηκα με το κομμάτι του marketing για brands πολυτελών καλλυντικών. Έκανα πολλές δημιουργικές προσπάθειες μέχρι που μετακόμισα στο Μαϊάμι για να ανοίξω το εστιατόριο Mandolin Aegean Bistro, μια δεκαετία αργότερα, το οποίο ίδρυσα μαζί με τον σύζυγό μου, Ahmet Erkaya το 2009. Το μαντολίνο ήταν το δημιουργικό μου κατάστημα όπου ήμουν ελεύθερη να πειραματιστώ και επίσης η πρώτη μου πραγματική είσοδος στον σχεδιασμό της φιλοξενίας. Είχα περιορισμένο budget τότε, οπότε αναγκάστηκα να γίνει πολυμήχανη. Πάντα μου άρεσε να σχεδιάζω τους προσωπικούς μου χώρους και κάπως έτσι άρχισα να ασχολούμαι με το styling στο design. Στο Mandolin είναι που πραγματικά ανακάλυψα και δούλεψα πάνω στο μεσογειακό στιλ, για το οποίο έγινα γνωστή. Εξακολουθώ να μην προσδιορίζομαι ως designer επειδή δεν είχα καμία επίσημη εκπαίδευση, αλλά γρήγορα άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το γούστο και τα ταλέντα μου ήταν έμφυτα και η πραγματική μου εκπαίδευση γινόταν επί τω έργω. Άρχισα να τελειοποιώ την αισθητική μου και να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου, καθώς βελτίωνα τη δουλειά μου. Luxurious brands όπως η Louis Vuitton, η Isabel Marant, ο Dior και η Zimmerman άρχισαν να μου ζητούν να επιμεληθώ τον σχεδιασμό για τις ιδιωτικές τους εκδηλώσεις στο Mandolin.

Με ποιο κομμάτι του design ασχολείσαι ακριβώς αυτήν την εποχή; 

Λειτουργώ ως creative director για όλες τις μάρκες που φιλοξενούμε. Εξακολουθώ να επιβλέπω τα τμήματα marketing, περιεχομένου και σχεδίου σήμερα. Καθώς το brand μεγάλωνε, ίδρυσα μια lifestyle boutique που ονομάζεται Mrs. Mandolin, όπου σχεδίασα και επιμελήθηκα τα καταστήματα που προσφέρουν μια ποικιλία από fashion & design οίκους με είδη σπιτιού και αξεσουάρ, πολλά από τα οποία είναι και ελληνικά. Αργότερα συνέχισα να έχω περισσότερα έργα σχεδιασμού κατοικιών, καταστημάτων και εστιατορίων. Αυτήν τη στιγμή επικεντρώνομαι στα αναπτυξιακά μας έργα στην Πάρο. Όπου σχεδιάζω ένα πολυτελές σπίτι με έναν αρχιτέκτονα και ένα έργο αποκατάστασης ξενώνα έξι δωματίων. (Τα σχέδιά μου έχουν δημοσιευτεί στα Elle, Vogue, Vogue Mexico, Vogue.com, NYLON, MIAMI Magazine, Ocean Drive Magazine, Domino, The Covetuer, Matches, L'officiel, The New York Times, Town & Country, WWD, Madame Figaro Ελλάδα, GLOW Ελλάδα)

Τι είναι οι εσωτερικοί χώροι για εσένα και κατά πόσο επηρεάζεσαι από το προσωπικό σου στιλ;

Με τον ίδιο τρόπο που οι επιλογές μας σε ό,τι αφορά τη μόδα αντικατοπτρίζουν το ποιοι είμαστε, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εσωτερικοί μας χώροι. Θα πρέπει να λένε την ιστορία της ζωής σας, τα ταξίδια σας, τις αναμνήσεις σας, τα χρώματα και την τέχνη στα οποία ανταποκρίνεστε. Οι ωραίοι εσωτερικοί χώροι αντικατοπτρίζουν το προσωπικό στιλ, τη ζεστασιά και πυροδοτούν μια συναισθηματική σύνδεση. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά και πώς τα χρησιμοποιήσεις; 

Ξύλο, μάρμαρο, γύψος, πέτρα, λινά, μπαστούνια. Αυτά είναι υλικά που χρησιμοποιώ ως βάση σε όλα τα σχέδιά μου. Τα φυσικά υλικά είναι διαχρονικά και όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τόσο καλύτερη είναι η πατίνα. Μου αρέσει επίσης η αίσθηση αυτών των υλικών και το πόσο καλά συμπληρώνουν το ένα το άλλο και κάθε στιλ σχεδίασης με το οποίο τα συνδυάζονται. 

Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης και του design στη ζωή σου; 

Η τέχνη και το σχέδιο πάνε χέρι-χέρι. Είναι παντού, ακόμα και στα εγκόσμια. Όχι μόνο στρέφομαι στην Τέχνη για έμπνευση, αλλά σχεδιάζω και γύρω από αυτήν. Η Τέχνη μπορεί επίσης να αποτελέσει εφαλτήριο για την κατεύθυνση του σχεδιασμού.

jspnn9vi-3cL4i.jpeg

Πώς νιώθεις εκείνη τη μαγική στιγμή ολοκλήρωσης ενός έργου;

Η μαγική στιγμή συμβαίνει προς στα τελευταία βήματα του σχεδιασμού. Υπάρχουν σπουδαίοι designer και μετά υπάρχουν σπουδαίοι stylists. Είναι πολύ διαφορετικό. Το να σχεδιάζεις τα «οστά» ενός χώρου είναι ένα πράγμα, αλλά το να τα συνδυάζεις όλα μέσα από την Τέχνη και τα αντικείμενα είναι άλλο. Αυτό είναι το κομμάτι που αγαπώ περισσότερο. Είναι η δύναμή μου. Το στιλ ενός δωματίου δημιουργεί συνοχή και προσθέτει βάθος και υφή. Τοποθετώντας έπιπλα και στη συνέχεια στρώνοντας υφάσματα και τοποθετώντας βιβλία, αντικείμενα, έργα τέχνης, vintage κομμάτια και λουλούδια «ζωντανεύει» ένα δωμάτιο. 

Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα; 

Δεν υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα, αρκεί να παραμείνετε περίεργοι και να αναζητάτε έμπνευση. 

Είσαι globetrotter και ταξιδιώτης. Ποιο ήταν το καλύτερό σου ταξίδι; 

Είχα το προνόμιο να ταξιδεύω πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Μου άρεσαν τόσα πολλά μέρη που έχω επισκεφτεί και παρόλο που η Ιταλία, το Μεξικό και το Μαρόκο είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου προορισμούς, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου. Είναι ένας τόπος βαθιά ριζωμένος στην ιστορία και τον καλλιτεχνικό πολιτισμό. Είναι μια «γιορτή» για τις αισθήσεις από τους ήχους, τα έντονα χρώματα, τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά, την εργασία με πλακάκια, τα υφάσματα και τις αμέτρητες αγορές. Ως designer υπάρχουν ατελείωτες πηγές και έμπνευση. Ο άντρας μου είναι Τούρκος και περάσαμε πολύ χρόνο εκεί. Η πεθερά μου ζει στο Τσεσμέ, μια πόλη στην ακτή του Αιγαίου κοντά στη Σμύρνη, αλλά η Κωνσταντινούπολη θεωρώ ότι είναι η πιο συναρπαστική πόλη. Κάθε αυτοκρατορία άφησε το στίγμα της εκεί. Η πόλη των αντιθέσεων αισθάνεται ταυτόχρονα σοφιστικέ, εξωτική, ποιητική, μελαγχολική, χαοτική και οικεία. Αυτό είναι που το κάνει συναρπαστικό! Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα τίποτα που να μπορεί να κορυφώσει την αίσθηση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα ελληνικό νησί. Η τελειότητά του και ο μοναδικός προορισμός στον οποίο επιστρέφω συνέχεια χρόνο με τον χρόνο.

Τι σημαίνει για σένα ελληνικό καλοκαίρι και τι κρατάς από αυτό στην καρδιά σου;

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι η αίσθηση της αιώνιας νιότης. Σε κάνει να ονειρεύεσαι ξανά. Σε συνδέει με τον εαυτό σου και σου υπενθυμίζει να επιβραδύνεις και να απολαμβάνεις απλές στιγμές.

Ποιο είναι το μέρος των ονείρων σου στην Ελλάδα και γιατί; 

Υπάρχουν πάρα πολλά ιδιαίτερα μέρη στην Ελλάδα για να εντοπίσω μόνο ένα σημείο, αλλά κρατάω την Πάρο και τη Σίφνο πολύ κοντά στην καρδιά μου, γιατί έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις εκεί. Ο ενθουσιασμός ωστόσο που νιώθουμε όταν φτάνουμε στην είσοδό του σπιτιού μας στην Πάρο είναι απερίγραπτος. Είναι το δικό μας κομμάτι του παραδείσου. 

Φαντάσου ότι είσαι εντελώς ελεύθερη να έρθεις στην Ελλάδα και να περάσεις χρόνο εδώ. Πού θέλεις να πας, τι να κάνεις και πώς νιώθεις γι' αυτό; 

Θα ήθελα πολύ να κάνω ένα οδικό ταξίδι στην ηπειρωτική χώρα. Να εξερευνήσω περισσότερα από την Πελοπόννησο, μετά να ανέβω στα βόρεια και τη Μακεδονία. Να επισκεφτώ την οικογένειά μου, διάφορους αμπελώνες, να κάνω πεζοπορίες και να γευτώ τις πιο γευστικές ντόπιες συνταγές. Τα Ιόνια νησιά είναι σίγουρα στη λίστα μου. Δεν έχω εξερευνήσει ακόμα αυτά τα μέρη της Ελλάδας.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ; 

Θυμάμαι πάντοτε αυτό το απόφθεγμα: «Η σύγκριση είναι ο "κλέφτης" της χαράς». 

wupr-vra-v4WOP.jpeg

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη;

Για το ότι είμαι μητέρα και σύζυγος. Απέκτησα τον γιο μου στο απόγειο της καριέρας μου, ενώ είχα ένα τεράστιο εστιατόριο, ταξίδευα σε όλο τον κόσμο και έχτισα ένα lifestyle brand. Κατάφερα να κρατάω τις προτεραιότητές μου υπό έλεγχο και να βάζω πάντα την οικογένειά μου πρώτη. Ήταν ένας συνεχής αγώνας, αλλά δεν σταμάτησα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου τι ήταν σημαντικό δημιουργώντας όρια γύρω από την προσωπική μας ζωή. Το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Είμαι πολύ περήφανη που ο σύζυγός μου και εγώ δημιουργήσαμε το Mandolin, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brand φιλοξενίας και τρόπου ζωής γύρω από το φαγητό και τον πολιτισμό του Αιγαίου στο Μαϊάμι. Εστιατόρια, λιανική πώληση και σχεδιασμός. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το οποίο είμαι πολύ περήφανη.

Που βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια; 

Να μένω στην Ελλάδα, να φιλοξενώ φίλους στον ξενώνα μας, να εργάζομαι στα project μας και να φροντίζω την οικογένειά μου και τον κήπο μου.

Μια τέλεια μέρα ξεκινάει και τελειώνει με...

Το να βρίσκομαι στο σπίτι με την οικογένειά μου και να μαγειρεύω, να χαλαρώνω με ένα βιβλίο ή περιοδικό, να παίρνω μια siesta και να παρακολουθώ την αγαπημένη μου σειρά. Ακούγεται σαν πολυτέλεια αυτές τις μέρες. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζομαι! 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!