fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τη Χριστιάννα Μοίρα
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τη Χριστιάννα Μοίρα

Για το restyling χώρων, στο οποίο είναι specialist


Μετά από σπουδές οικονομικών, μεταπτυχιακό στο Marketing και δουλειά σε πολυεθνικές του Λονδίνου, η Χριστιάννα Μοίρα επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα -φράσεις που της κολλούσαν στο μυαλό κι έπρεπε να ειπωθούν δυνατά. Παράλληλα, άνοιξε το Square Sushi με τον αδελφό της κι έναν φίλο. Όμως, όσο θυμάται τον εαυτό της, σε οποίο χώρο και να έμπαινε έκανε παρεμβάσεις, κάτι με το οποίο κάποια στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά. «Είτε νοητά, αλλά αν μου το επέτρεπαν και πρακτικά. Όταν κάτι γίνεται εμμονή, κάντο δουλειά! Έτσι, τα παράτησα όλα και ξεκίνησα μόνη μου κάνοντας δουλειά τη δημιουργικότητά μου.», μας λέει.

Έχετε καταφέρει να κάνετε αίσθηση με το πόσο εύκολα μεταμορφώνετε τους χώρους και τους ανανεώνετε με φρέσκιες ιδέες.

Η μεταμόρφωση των χώρων δεν είναι κάτι καθόλου εύκολο! Στόχος μου κάθε φορά είναι να ανακαλύψω τον κρυμμένο εαυτό των ανθρώπων, για τους οποίους διαμορφώνω τον χώρο. Συχνά διαπιστώνω, ότι όσα δεν τολμάμε είναι εκείνα που θα μας κάνουν και πιο χαρούμενους. Εμφανίζεται ένας «άγριος εαυτός» -αν μπορώ να τον αποκαλέσω έτσι- που απαιτεί πράγματα και κάθε φορά δημιουργείτε και μια μικρή περιπέτεια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Μέρος της δουλειάς μου φυσικά είναι όλο το παραπάνω να συμβαίνει ομαλά και οργανωτικά, σαν να ήταν ό,τι πιο εύκολο.

Σχεδιάζετε έναν χώρο ή απλά οραματίζεστε πώς μπορεί να αλλάξει;

Μπαίνοντας σε έναν χώρο φυσικά αποκτώ ένα όραμα για τις δυνατότητές του. Το βασικό συστατικό της αλλαγής, όμως, προέρχεται από τους ανθρώπους που θα τον κατοικήσουν. Το σπίτι είναι δικό τους! Εγώ καλούμαι πρωτίστως να ακούσω τα ζητούμενα, τις ανάγκες και ύστερα να προτείνω ιδέες και λύσεις που θα αναδείξουν τον χώρο και θα δημιουργήσουν μια νέα καθημερινότητα.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει το interior design και η έρευνα αγοράς;

Το interior είναι όλη μου η καθημερινότητα και ενίοτε οι μέρες δεν μου φτάνουν! Περνάω ώρες online ψάχνοντας τα ελληνικά και ξένα sites για το design, αντλώντας έμπνευση και νέες εικόνες. Το καλύτερό μου, ωστόσο, είναι οι ελεύθερες βόλτες σε κάθε πόλη που επισκέπτομαι, ανακαλύπτοντας καταστήματα με αισθητική και άποψη που με εξιτάρουν.

Μιλήστε μας για την Αθήνα, την πόλη επιλέξατε να ζείτε και να δουλεύετε. Τι είναι αυτό που σας προσφέρει και πόσο σας βοήθησε να κάνετε αυτή τη δουλειά;

Η Αθήνα έχει ένα σπάνιο mix & match στοιχείων και ανθρώπων, που παραδόξως καταφέρνει να βρίσκει την ισορροπία. Ανακαλύπτω συνεχώς νέες γωνιές και κόσμο που αγαπά αυτήν τη δουλειά. Κάθε πόλη έχει τη δική της αισθητική, με το δικό της τρόπο και αυτός της Αθήνας με κέρδισε.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα project ολοκληρώνεται, τι νοιώθετε;

Απέραντη χαρά. Πηγή της είναι η ικανοποίηση των ανθρώπων του χώρου που μεταμορφώθηκε και των νέων δυνατοτήτων που θα τους προσφέρει.

4-S0CuN.jpg

Yπάρχει όριο στη δημιουργικότητα;

Κανένα όριο! Η δημιουργικότητα χρειάζεται να φτάνει σε άκρα για να μπορεί να μας δείξει νέους δρόμους και κατευθύνσεις.

Μιλήστε μας για κάποιες συνεργασίες σας που αποτέλεσαν πρόκληση για εσάς.

Κάθε νέος χώρος που καλούμαι να μεταμορφώσω είναι και μια πρόκληση. Ειδικότερα, όσοι μετακομίζουν σε νέες κατοικίες και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Αναλαμβάνω να εντοπίσω για εκείνους από τη νέα τους οδοντόβουρτσα, τις πετσέτες, τα σεντόνια μέχρι τα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Πάντοτε φυσικά σε συνεργασία με τους ίδιους! Όταν μπουν στο νέο τους σπίτι θα είναι σαν όνειρο -αυτή είναι η πρόκληση. Ειδικά αν υπάρχουν και παιδιά που θα χρειαστεί να μείνουν στον νέο αυτόν χώρο, ούσα η ίδια μαμά, φροντίζω να φτιάξω και το δωμάτιό τους όπως εκείνα το θέλουν, να νιώσουν άμεσα οικεία και άνετα.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείτε όταν καλείστε να ανανεώσετε έναν χώρο και ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες που τηρείτε πάντα.

Αρχικό μου μέλημα είναι να μιλήσω με τους ανθρώπους που θα κατοικήσουν τον χώρο, που με εμπιστεύονται για αυτή την μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Το πιο βασικό είναι για μένα τι θέλουν αυτοί που μου εμπιστεύονται τον χώρο τους. Πώς ζουν την καθημερινότητα τους, ποιες είναι οι συνήθειες τους, που θέλουν να χτίσουν τα όνειρά τους... Αυτό είναι για μένα αδιαπραγμάτευτο κι έρχεται πάντοτε σε συνάρτηση με το τελικό κόστος που συμφωνείται. Το σέβομαι πάντα και το ακολουθώ αυστηρά.

moira.JPG

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και ποιο τo dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;

Στόχος μου είναι να αναβαθμίζω σε άνεση και αισθητική τους χώρους όσων ζητούν την βοήθειά μου. Με τις νέες συνθήκες που βιώνουμε, οι προσωπικοί μας χώροι είναι πλέον ολόκληρη η καθημερινότητά μας. Θέλω να δώσω στον κόσμο μία ομορφότερη και ευκολότερη καθημερινότητα. To Dream Project μου θα ήταν ένα ξενοδοχείο, χωρίς να έχω τις λεπτομέρειες αποφασισμένες ακόμη. Ιδανικά, ένα μεγάλο, πολυόροφο σπίτι, όπου να χωρούν όλοι οι φίλοι μου (καθένας τον όροφό του παρακαλώ) και να συμβιώνουμε παρεΐστικα!

Έχετε σχεδιάσει και υλοποιήσει κάποιο αντικείμενο...

Εξακολουθώ να δημιουργώ πίνακες και φωτιστικά έργα νέον με φράσεις που με εμπνέουν. Κάθε φορά ορμώμενη από τη δική μου καθημερινότητα, εκφράζομαι με αυτές τις απλές φράσεις-κλειδιά, που γίνονται ατάκες και μπαίνουν στον τοίχο για να μας θυμίζουν στιγμές, αξίες και όνειρα.

Δώστε μας πέντε βασικές συμβουλές για να οργανώσουμε τον χώρο μας έτσι ώστε να μας ικανοποιεί αισθητικά...

Η πιο βασική συμβουλή που έχω να πω είναι το ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Ένας παραλληλισμός που θα βοηθήσει να με κατανοήσετε, είναι να φανταστείτε το σπίτι σαν ένα ψυγείο. Μέσα του υπάρχουν προϊόντα που λήγουν άμεσα, προϊόντα που χαλάνε με τον καιρό και άλλα που παραμένουν αναλλοίωτα. Με την σωστή τοποθέτηση χωράνε όλα! Ακολουθούν λοιπόν η οργάνωση, η αισθητική (χρώματα και υφές) και τελικά η ατμόσφαιρα που βγάζει αυτός ο χώρος, η απόλαυση που θα προσφέρει στον κάτοικό του.

Η πιο τρελή ιδέα που σας έχει έρθει...

Η Αθήνα είναι μια πολύ ροκ πόλη! Αν μπορούσα να πάρω ένα μεγάλο πινέλο, θα ζωγράφιζα όλα τα σπίτια το καθένα με διαφορετικό χρώμα.

5.jpeg

Η σχέση σας με την τέχνη...

Τα custom-made αντικείμενα και οι κατασκευές είναι η ζωή μου, είναι η δουλειά μου! Η τέχνη είναι μια αστείρευτη πηγή ζωτική ενέργειας. Επιστρέφω σε εκείνη τακτικά και για να διαχειριστώ ποικίλες ανάγκες: ανάγκη για έμπνευση, χαρά, νόημα.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Δύσκολο να το περιγράψεις, όμως, αυτό που πιστεύω είναι η εσωτερική ηρεμία. Αν καταφέρεις έστω και για λίγο μέσα στην ημέρα σου να έχεις εσωτερική ηρεμία τότε η χαρά της ζωής βρίσκεται παντού.

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ ή και ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια.

Το ρολόι, που μου πήρε ο πατέρας μου στα δεκαοκτώ μου χρόνια. Μου προσφέρει σταθερότητα, αλλά μου υπενθυμίζει και τη συνέπεια -έχω θέμα με τον χρόνο.

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και μια έκθεση που λατρέψατε.

Το μουσείο του Πικάσο στο Παρίσι, του Klimt στην Βιέννη και το Εβραΐκό Μουσείο στο Βερολίνο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Daniel Libskind -κυριολεκτικά μια εμπειρία που με χάραξε.

3-E9crH.jpeg

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Nα κοιμηθώ σε ένα σπίτι ενώ υπήρχε ένα ποντίκι... ελεύθερο!

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Ρόδα είναι και γυρίζει... και αν το ξεχάσεις θα σε πάρει μαζί της!

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Είμαι μαμά. Ό,τι και να κάνω, αυτό που πάντα θα με γεμίζει περηφάνια είναι τα παιδιά μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Με εμένα να πίνω τον καφέ μου και να βλέπω την θάλασσα

Και θα τελείωνε...

Με μια τρυφερή αγκαλιά!