fbpixel

Search icon
Search
The next day: Η ζωή μετά από έναν χωρισμό και πώς να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση
PSYCHOLOGY

The next day: Η ζωή μετά από έναν χωρισμό και πώς να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση

Η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα και η κάθε εμπειρία έχει τη σημασία της...


Στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μία στιγμή, είναι αρκετή για να τα αλλάξει όλα. Μία σκέψη, ένα γεγονός, ένα σενάριο που μοιάζει αληθινό και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία. Έτσι, αντίστοιχα, δεδομένη δεν είναι και καμία σχέση, πόσω μάλλον ερωτική. Ναι, είναι πολύ όμορφο να έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που μας κατονοεί και μας καταλαβαίνει -και το αντίστροφο- ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό η εικόνα αυτή να αλλάξει κι ο κόσμος μας, όπως τον γνωρίζαμε τουλάχιστον, να καταστραφεί.

«Κάθε τέλος και μια νέα αρχή», λένε, αλλά πώς να το αντιληφθούμε αυτό τη στιγμή που νιώθουμε ότι χάσαμε τον άνθρωπό μας; Η ζωή, θέλοντας και μη, συνεχίζεται κι εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την επόμενη μέρα πιο ομαλά...

Ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει 

Ζήστε το

Ξεκινάμε από τα βασικά... Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος σε μία τέτοια, δύσκολη περίοδο, να ζορίσετε κι εσείς οι ίδιοι ακόμη περισσότερο τον εαυτό σας, προσπαθώντας να συγκρατήσετε ή να «πνίξετε» οποιοδήποτε συναίσθημα. Εκφραστείτε, ζήστε το, αφεθείτε σε όσα αισθάνεστε και δώστε στο μυαλό και το σώμα σας την ευκαιρία να αντιδράσουν όπως επιθυμούν. Σίγουρα θα γνωρίζετε πως ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε έναν χωρισμό είναι να κλάψετε κι ειδικά αν η σχέση με τον πρώην σας ήταν πραγματικά ξεχωριστή, οφείλετε -εφόσον το θέλετε- να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να «θρηνήσετε», ακόμη κι αν όλοι σας συστήνουν το αντίθετο. Είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό κι αν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας τη δεδομένη χρονική στιγμή σας κατανοούν, θα το αντιληφθούν.

shutterstock-1911429535-0mSwr.jpg

Όλα είναι μέσα στη ζωή

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει και οφείλετε να σκεφτείτε, είναι πως όση λύπη κι αν αισθάνεστε, όσα αρνητικά συναισθήματα κι αν σας κατακλύζουν, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να αισθάνεστε έτσι κι αυτό ισχύει για κάθε χωρισμό. Συνεπώς, η σκέψη αυτή μπορεί να σας βοηθήσει και να νιώθετε λιγότερο μόνοι. Το να αντισταθείτε σε βεβιασμένες κινήσεις είναι ένα πρώτο και βασικό βήμα προς την αυτοσυγκράτηση και προς μια κατεύθυνση στην οποία θα μάθετε να κυριαρχείτε πάνω στη σκέψη σας. Οι περισσότεροι life coaches ισχυρίζονται πως για να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή είναι σημαντικό να ξεκινήσετε επαναλαμβάνοντας με το μυαλό σας διαφορετικές σκέψεις από αυτές που έχετε συνηθίσει. Αντιμετωπίστε την κατάσταση κι ό,τι σας συμβαίνει με ψυχραιμία και ρεαλισμό και αφήστε το χρόνο να σας οδηγήσει στο κατάλληλο μονοπάτι.

Κάντε ένα break

Εφόσον έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε, ένα διάλειμμα από όλους κι από όλα ή έστω μία μικρή σκηνικού στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει ευεργετικά για το μυαλό και την ψυχολογία σας. Η αγαπημένη σας μουσική, πρόσωπα που σας καταλαβαίνουν και σας ακούν και λίγα ρούχα, είναι το ιδανικό combo για μία σύντομη απόδραση κι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να χαθείτε από σκέψεις και να επανεξετάσετε όλα τα σενάρια που καθημερινά κάνετε στο μυαλό σας. Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας στο «τώρα» και βάλτε τον εαυτό σας και την ευημερία του σε προτεραιότητα.

shutterstock-1186701595.jpg

Σκεφτείτε με ρεαλισμό

Μην πέσετε στη συνήθη παγίδα, που -δυστυχώς- απορροφά απίστευτη ενέργεια από πολλούς ανθρώπους μετά από έναν χωρισμό και μπορεί πραγματικά να τους «τραυματίσει» για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το γεγονός ότι ο πρώην σύντροφός σας επέλεξε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι διαφορετικό από το δικό σας, δε σημαίνει αυτόματα πως έχετε κάνει κάτι λάθος εσείς. Οι άνθρωποι και οι συνθήκες αλλάζουν -ευτυχώς ή δυστυχώς- σχετικά εύκολα και μία από τις βασικότερες αρχές, στις οποίες πρέπει να στηριχτείτε τώρα είναι πως οτιδήποτε κάνετε, είναι αρκετό. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι δύο έννοιες απαραίτητες για εσάς και σε βάθος χρόνου, θα σας οδηγήσουν στην προσωπική ηρεμία. Πρέπει απλά να πιστέψετε και να συνειδητοποιήσετε εσείς οι ίδιοι πως είστε επαρκείς και πως δεν έχετε κάνει κάτι λάθος. To make the long story short, να είστε ο εαυτός σας και τίποτα παραπάνω.

Βγείτε έξω

Το να αφεθείτε στα συναισθήματά σας και να τα κοιτάξετε στα μάτια, δε σημαίνει πως θα πρέπει να κλειστείτε ακόμη περισσότερο στον εαυτό σας και να απομακρυνθείτε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον σας. Αφήστε τους να σας βοηθήσουν και σε αυτή, τη δύσκολη στιγμή, επιλέξτε να κάνετε δραστηριότητες εκτός σπιτιού που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον αρνητισμό και την απαισιόδοξη οπτική με την οποία -πιθανότατα- αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Δε χρειάζεται, απαραίτητα, να στραφείτε στις βραδινές εξόδους και το αλκοόλ... Επιλέξτε έναν θεραπευτικό περίπατο δίπλα στη θάλασσα, περπατήστε με μία φίλη δίχως να μιλάτε ή εναλλακτικά, αν αισθάνεστε την ανάγκη να μείνετε απλά μόνοι, φορέστε τα ακουστικά σας κι απολαύστε την αγαπημένη σας μουσική, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Κάθε εμπειρία, είναι ένα μάθημα...