fbpixel

Search icon
Search
The new era of sex life: Πώς είναι το σεξ εν έτει 2023;
MAGAZINE

The new era of sex life: Πώς είναι το σεξ εν έτει 2023;

Ανθρωπολόγοι, νευροεπιστήμονες και σεξολόγοι αποδεικνύουν πώς, όταν οι σχέσεις αλλάζουν, το σεξ αποκτά άλλη σημασία


Το σεξ εν έτει 2023 είναι παντού, κι όμως πουθενά… Το sexting, το διαδικτυακό σεξ, οι πορνό εικόνες, κάνουν την παραδοσιακή μορφή του να τείνει να εξελιχθεί σε είδος προς εξαφάνιση. Γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι κάθε σχέση πια είναι διαφορετική και το πιο σημαντικό είναι να είμαστε πλήρεις με το είδος της που μας κάνει να νιώθουμε άνετα, χωρίς να καταπιεζόμαστε από την κοινωνία, τη θρησκεία ή οποιονδήποτε νομίζει ότι ξέρει πώς πρέπει να ζήσουμε σεξουαλικά τη ζωή μας. Δείτε πώς η τεχνολογία επηρεάζει τις σχέσεις μας και πώς η αποδοχή ενός διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού αλλάζει τα δεδομένα της κλασικής σχέσης μεταξύ δύο ατόμων.

Sexting

Αν και η πανδημία αύξησε την επιθυμία για skin-to-skin επαφή -μια ανάγκη που αποτυπώνει και ο όρος skin hunger (πείνα του δέρματος)-, όλο και περισσότερο απασχολούν τους ειδικούς οι διαδικτυακές σεξουαλικές σχέσεις. Κάποιοι άνθρωποι κάνουν σεξ για διαφορετικούς λόγους: για να εκφραστούν, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αυξήσουν τις σεξουαλικές συνευρέσεις τους ή να ξεκινήσουν νέες σχέσεις. Έτσι, και για πολλούς, το sexting είναι σημαντικό μέρος μιας οικείας σχέσης.

Τι να κρατήσετε: Η σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί ένα θετικό όφελος του sexting. Όσοι ασχολούνται με αυτό αναφέρουν ότι έχουν ερωτική διέγερση, επιδίδονται σε αυνανισμό, έχουν οργασμό ή σεξουαλικές συνευρέσεις. Κάποιοι το βλέπουν ως ένα προκαταρκτικό παιχνίδι πριν από κάποιο ραντεβού ή ως σεξουαλική επαφή εξ αποστάσεως. Επιπλέον, όμως, θεωρείται ευεργετικό για τις σχέσεις μας. Για παράδειγμα, η αποστολή γυμνών φωτογραφιών και η θετική αποδοχή από τον άλλο δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στη σχέση. Επίσης, αποτελεί ένα εργαλείο για τη διατήρηση της συναισθηματικής οικειότητας και του σεξουαλικού ενδιαφέροντος («διατηρώντας το πικάντικο») σε μακροχρόνιες ή εξ αποστάσεως σχέσεις και είναι η τέλεια συνταγή για να κρατηθούν τα πράγματα «ζεστά».

dainis-graveris-kgb9vqsc2uu-unsplash.jpg
Photo by Dainis Graveris on SexualAlpha

Online dates

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών χρησιμοποιούνται από πολλούς πλέον ως «εργαλεία» για να απιστήσουν ή ακόμη και να παρενοχλήσουν. Δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι έχουν βαρεθεί πια τα διαδικτυακά ραντεβού, επειδή οι διαθέσιμες επιλογές στις εφαρμογές αυτές είναι τόσο πολλές, που μοιάζουν σαν να παίζουν ένα παιχνίδι αριθμών, παρά για να κάνουν μια «σοβαρή» γνωριμία με κάποιον πιθανό σύντροφο.

Τι να κρατήσετε: Λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι συνήθισαν να κλείνουν το πρώτο ραντεβού διαδικτυακά. Αυτός ο προκαταρκτικός έλεγχος έχει θεωρηθεί ως ένας πιο ασφαλής και πιο έξυπνος τρόπος για να αποφασίσετε αν τελικά θα βγείτε με κάποιον και στην πραγματική ζωή, και εξακολουθεί να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο πολλοί single κλείνουν πιο στοχευμένα ραντεβού.

Αποδοχή χωρίς ενοχές

Στη δυτική κουλτούρα, οι σχέσεις, το φύλο και η σεξουαλικότητα έχουν καθοριστεί εδώ και πολύ καιρό από δυαδικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ωστόσο, αυτά δεν είναι πλέον δεδομένα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν με διαφορετικούς τρόπους τόσο σεξουαλικούς προσανατολισμούς όσο και ταυτότητες φύλου. Όσον αφορά το πρώτο, για πολλούς που αναζητούν σύντροφο έχει γίνει λιγότερο σημαντικό το φύλο ενός ατόμου, κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη γενιά των millennials και τη Gen Z. Όμως, και η αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου πια επιτρέπει σε πολλούς να εκφραστούν πιο αυθεντικά.

Τι να κρατήσετε: Εδώ ο κανόνας είναι: «όχι άλλες ενοχές, όχι ταμπού». Η αποδοχή είναι μέρος της ταυτότητάς μας, βοηθά στον καθορισμό της περσόνας που μας εκφράζει και επηρεάζει τον τρόπο που ορίζουμε τον εαυτό μας, όποιος κι αν είναι ο σεξουαλικός μας προσανατολισμός - gay, lesbian, cisgender interex, bigender, genderqueer, bisexual κ.λπ. Τα στερεότυπα υπάρχουν μόνο για να μας ταλαιπωρούν άνευ λόγου και αιτίας, όπως και να μας χωρίζουν, ενώ στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε το ίδιο, δηλαδή, άνθρωποι.

dainis-graveris-tpc9ycbfdjq-unsplash.jpg

Αυνανισμός

Στα χρόνια της πανδημίας ο αυνανισμός πέρασε σε άλλο επίπεδο - και γιατί όχι; Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις μεταξύ των γεννητικών μας οργάνων και των σημείων στον εγκέφαλο που καταγράφουν τη σεξουαλική αίσθηση και ευχαρίστηση. Αυτή η πρακτική ενισχύει κυριολεκτικά αυτά τα μονοπάτια ευχαρίστησης, κάνοντας τους οργασμούς μας ευκολότερους και ακόμη πιο δυνατούς.

Τι να κρατήσετε: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αυνανισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης μας. Και δεδομένου ότι αυτή η ορμόνη οδηγεί τη σεξουαλική ορμή και στα δύο φύλα, ως αποτέλεσμα νιώθουμε περισσότερη επιθυμία για σεξ.

Πολυγαμία και ανοιχτές σχέσεις

Το άνοιγμα προς πολλά είδη μη παραδοσιακών σχέσεων είναι εμφανές, η μονογαμία αποτελεί πια εξαίρεση στον κανόνα. Οι πολυγαμικές σχέσεις στις οποίες συγκατοικούν περισσότεροι από δύο σεξουαλικοί σύντροφοι έχουν επικρατήσει, μάλιστα, σε όλο το TikTok. Έπειτα, υπάρχουν οι λεγόμενες «ανοιχτές σχέσεις», με τους συντρόφους να επιθυμούν να συνευρίσκονται και με άλλα ζευγάρια ή πιο απλά να διατηρούν και άλλες σχέσεις εκτός της κύριας. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που προτιμούν να ζουν μόνοι τους, ασπαζόμενοι έναν μοναχικό αλλά πολυεραστικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι, αν και υπάρχει η προδιάθεση για μονογαμία κωδικοποιημένη στο DNA μας, είναι πολύ πιο πρόσφατη εξέλιξη και δεν εμφανίζεται εξίσου σε όλους μας. Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι οι διαφορές στους νευροδιαβιβαστές κάνουν κάποιους από εμάς φτιαγμένους για γάμο και παιδιά ενώ κάποιους άλλους να «πνίγονται» στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να μείνουν πιστοί σε έναν ερωτικό σύντροφο για όλη τους τη ζωή.

Τι να κρατήσετε: Οι ανοιχτές σχέσεις στις μέρες μας μοιάζουν περισσότερο με swinging, κάποιες με polyamory (πολυσυντροφικές) και άλλες με δύο αυτόνομα άτομα που έχουν απλώς την επιλογή να έχουν στενές και σεξουαλικές σχέσεις και με τρίτα άτομα. Το πιο σημαντικό σχετικά με αυτές όμως είναι οι δεξιότητες επικοινωνίας, η ικανότητα επίτευξης συμφωνίας και η ειλικρίνεια που τις χαρακτηρίζουν. Σύμφωνα με κάποια έρευνα, όσοι βρίσκονται σε ανοιχτούς γάμους ισχυρίζονται ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι πιο ζωντανή και δε γερνά ποτέ.

monika-kozub-9evqbiy9lj8-unsplash.jpg

Όχι πια σεξ, μόνον φίλοι

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να συγκατοικήσουν με άτομα με τα οποία δε θέλουν να κάνουν σεξ. Δημιουργούν μόνιμες σχέσεις, αγοράζουν σπίτι και σχεδιάζουν το μέλλον τους με στενούς φίλους αλλά όχι με εραστές. Εναλλακτικά, υπάρχουν και ζευγάρια που κάνουν ένα διάλειμμα από τη σχέση τους. Οι ψυχοθεραπευτές αναφέρουν ότι στον απόηχο της πανδημίας πολλά ζευγάρια θέλουν να εξερευνήσουν τη ζωή μόνοι τους, χωρίς όμως να χωρίσουν.

Τι να κρατήσετε: Η καμπύλη επιθυμιών του καθενός είναι διαφορετική. Κάποιοι έχουν υψηλά επίπεδα ενεργητικής σεξουαλικής επιθυμίας, άλλοι πάλι όχι. Επομένως, μην ανησυχείτε αν δε σας αρέσει να κάνετε σεξ. Εκμεταλλευτείτε, όμως, τη συγκυρία όταν το κάνετε. Και καθώς η πορεία της επιθυμίας ρέει κατά τη διάρκεια του μήνα, ή η πορεία της σχέσης, μάθετε τι λειτουργεί για εσάς, για να βάλετε σε λειτουργία τον κινητήρα της επιθυμίας.

Σε μια εποχή που οι κοινωνικοί δεσμοί εξαφανίζονται δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ρομαντικά σκηνικά με αναμμένα κεριά και απαλή μουσική ώστε να θυμηθούμε τη σεξουαλικότητά μας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023