fbpixel

Search icon
Search
Τελικά το Manifestation δουλεύει; Ή απλά το κάνουμε λάθος;
WELLNESS

Τελικά το Manifestation δουλεύει; Ή απλά το κάνουμε λάθος;

Τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί;


Πρόκειται για ένα πνευματικό τελετουργικό και μία δημοφιλή πρακτική ψυχικής υγείας, το "manifestation" είναι, στον πυρήνα του, «ο καθορισμός μιας πρόθεσης και η ευθυγράμμιση του εαυτού σας για να συν-δημιουργήσετε με το σύμπαν», σύμφωνα με την Bri Luna, αναγνώστρια καρτών ταρώ, manifest expert και creative director του The Hoodwitch. Δεν υπάρχει γραμμικός ορισμός πέρα από αυτό, καθώς, σύμφωνα με τη Luna, το manifestation μπορεί να πάρει άπειρες μορφές.

Οι τεχνικές που προβάλλονται στο TikTok, όπως το journaling και η απαγγελία των mantra, είναι τεχνικά σωστές μορφές εξάσκησης, αλλά τόσο η Luna όσο και ο Daniel Selling, Psy.D, ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της ομάδας Williamsburg Therapy Group, υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά οφέλη της πρακτικής αυτής είναι στην πραγματικότητα εδραιωμένα στη νοοτροπία και τη σχέση σας με την ιδεολογία του manifest. Ο Dr. Selling λέει ότι η κατανόηση ότι πρόκειται για έναν καθορισμό μιας πρόθεσης - και στη συνέχεια η πολύ σκληρή δουλειά προς αυτήν - είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Δεν πρόκειται να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα κάνοντας απλώς τίποτα. Πρέπει να κάνετε τα βήματα και να ευθυγραμμιστείτε με τις μεγαλύτερες πιθανότητες που μπορείτε να έχετε για να πραγματοποιήσετε αυτό που θέλετε. Αυτό σημαίνει ότι το να επαναλαμβάνεις mantra ή να γράφεις τους στόχους σου μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις αυτό που θέλεις στην κορυφή του μυαλού σου, αλλά στην ουσία πρόκειται περισσότερο για «εργαλεία» που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη ζωή σου. Πιστεύοντας όμως ότι οι αλλαγές θα έρθουν από μόνες τους είναι απλώς αυταπάτη.

Από πού προήλθε η έννοια του Manifest; 

sixteen-miles-out-0i75875srvu-unsplash.jpg

Παρά τη δημοτικότητά του, η προέλευσή του παραμένει ασαφής. Παρόλο που δημοσιεύματα σε εγκεκριμένες εφημερίδες όπως η Washington Post το έχουν αποδώσει σε φιλοσόφους του κινήματος της Νέας Σκέψης του 19ου αιώνα, όπως ο Ralph Waldo Emerson, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του είναι πολύ βαθύτερες.

Το manifest συμβαίνει εδώ και αιώνες - δεν ξεκίνησε τη δεκαετία του 1900 - ίσως τότε ήταν που άρχισαν να το πλαισιώνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα πρώτα σημάδια του παρατηρήθηκαν στην αρχαία αφρικανική φιλοσοφία του ubuntu, ενός όρου των Ζουλού που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «είμαι επειδή είμαστε». Μέσω του ubuntu, οι οπαδοί αυτής της πνευματικής πρακτικής υιοθέτησαν μια πιο ανιδιοτελή προσέγγιση. 

Κατά πόσο λειτουργεί; 

Η ιδέα ότι το να ζητάμε από το σύμπαν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και να το λαμβάνουμε ακούγεται εξωφρενικό. Συμβαίνει επειδή βρίσκεστε στο σωστό μέρος, επειδή είστε ανοιχτοί σε αυτό, επειδή το θέλετε, επειδή συνδέεται με αυτό που βλέπετε τον εαυτό σας. Tip: Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τη λέξη «εκδήλωση» με τη λέξη «πρόθεση.»  

Η γνωστική επιστήμη, τόσο στην ψυχολογία όσο και στη νευροεπιστήμη, που στηρίζει αυτές τις αρχαίες πρακτικές, μας δείχνει ότι αν συνδυάσουμε το όραμα με τη δράση, έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε την καλύτερη δυνατή ζωή μας αντί να αισθανόμαστε στο έλεος εξωτερικών συνθηκών που δεν ελέγχουμε.

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να εξασκήσετε σωστά το Manifest; 

prophsee-journals-vd9gb-h7rr8-unsplash.jpg

1. Ξεπεράστε το απλό γράψιμο

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: το να ευχηθείτε απλώς να υπάρξει κάτι δεν πρόκειται να το κάνετε να συμβεί. Αυτό είναι απλώς ένα κομμάτι της διαδικασίας. Μπορείτε να γράψετε την ίδια πρόταση εκατομμύρια φορές, αν δεν καταβάλλετε την ενέργεια ή την προσπάθεια για να την κάνετε πραγματικότητα, όλα αφήνονται στην τύχη τους.

Ποια είναι λοιπόν η «δουλειά»;

Όλα εξαρτώνται από το στόχο σας. Είτε επιδιώκετε μια προαγωγή είτε ένα καινούριο αυτοκίνητο, πρέπει να κάνετε βήματα στην πραγματική ζωή (δηλαδή να συγκεντρώσετε τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για την εν λόγω θέση εργασίας ή να εξοικονομήσετε χρήματα για το εν λόγω αυτοκίνητο) προκειμένου να υλοποιήσετε πραγματικά αυτά τα όνειρα. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να αναλάβετε δράση για να προχωρήσετε προς τη δημιουργία αυτού του ονείρου ή του οράματος που έχετε. Το σημαντικό μέρος της πρακτικής είναι όταν το άτομο είναι δεκτικό, έτοιμο και θέλει πραγματικά να κάνει τα επόμενα βήματα!

Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη μιας νέας σχέσης ή την αναζωπύρωση μιας παλιάς φλόγας: ενώ το να είστε πιο προληπτικοί όσον αφορά τις προθέσεις σας μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσει τους δικούς σας στόχους και τις προοπτικές σας, είναι πιθανό να μην πρόκειται να αλλάξει τις συνήθειες του πρώην σας ή να προσελκύσει το φλερτ σας από μακριά.

2. Μην περιμένετε το «σωστό» αστρολογικό γεγονός, την εποχή ή την κίνηση των πλανητών

Αν περιμένατε ένα σημάδι για να ξεκινήσετε το Manifest, ίσως αυτή η ιστορία να είναι αυτό. Αν και ορισμένες εποχές του χρόνου - όπως η πρώτη μέρα της άνοιξης - είναι εξαιρετικές για να ξεκινήσετε την εκδήλωση ενός νέου στόχου, καθώς αντιπροσωπεύουν τη μεταμόρφωση, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το παρόν για να κάνετε την αρχή. Κάθε μέρα που ξυπνάτε και αποφασίζετε ότι θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας και να επιμείνετε σε αυτήν είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε!

3. Εκδηλώστε εφικτούς στόχους

Όσο υπέροχο κι αν ακούγεται το να αναδειχθείτε σε στέλεχος της εταιρίας σας από τη μια μέρα στην άλλη, καλό θα ήταν να θέσετε στόχους που μπορείτε πραγματικά να πραγματοποιήσετε! Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά σιγά με κάτι που είναι πραγματικά εφικτό. Αντί να δεσμευτείτε για πολύωρες προπονήσεις κάθε μέρα, δοκιμάστε να στοχεύσετε σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να προσθέσετε λίγες περισσότερες ημέρες μέχρι να φτάσετε στο στόχο σας - θυμηθείτε, το θέμα είναι να δουλεύετε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά.

Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να παραμείνετε προσηλωμένοι στο όραμά σας. Ακόμη και τα μικρότερα βήματα θα έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Απλά μείνετε συγκεντρωμένοι και αφοσιωθείτε πραγματικά σε κάτι που έχει πραγματικά νόημα για εσάς! 

Πηγή: Allure