fbpixel

Search icon
Search
Τελικά είναι όντως ικανό ένα challenge να καθορίσει την καθημερινότητά μας;
PEOPLE & MOMENTS

Τελικά είναι όντως ικανό ένα challenge να καθορίσει την καθημερινότητά μας;

Τα social media αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και η πίεση που ασκούν ξεπερνά κάθε όριο


Τα social media έχουν εξελιχθεί -αναμφίβολα- πλέον στη βασικότερη πηγή έμπνευσης σε πολλούς τομείς, όπως και στο φαγητό και την ευεξία. Επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν κι αναδεικνύουν συνεχώς νέα είδωλα και πρότυπα ζωής, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κανένα απολύτως όριο. 

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους μία σειρά από νέα challenges και trends κι αν θέλουμε να το εξετάσουμε όλο αυτό με μία πιο ψύχραιμη και straight ματιά, τότε μάλλον θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας πως πρέπει να αλλάξει κάτι πολύ-πολύ άμεσα...

Η νέα τάξη πραγμάτων και ο προβληματισμός!

Ο κίνδυνος είναι ορατός

shutterstock-2303053161.jpg

Τrends που αφορούν τη διατροφή και το mindset, challenges που αφορούν τη γυμναστική, τις σχέσεις, κάθε τομέα της ζωής μας. Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλά ένα break από την καθημερινότητα, αλλά πολλές φορές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μας τροφοδοτούν συνεχώς με την απόλυτη «τελειότητα», μέσα από τη δημιουργία πολύ συγκεκριμένων προτύπων. Βλέπουμε ανθρώπους που κάνουν ονειρικά ταξίδια, άτομα που έχουν την τέλεια εξωτερική εικόνα, super-healthy σχέσεις, αψεγάδιαστα σώματα και πολλά-πολλά άλλα, αγνοώντας πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, όταν όλο αυτό γίνεται αυτοσκοπός, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Η νέα «κανονικότητα» που πλασάρουν τα social media περιλαμβάνει πολλά «πρέπει», «μη» και κανόνες, ωστόσο, όσο περισσότερο αυξάνονται όλα αυτά, τόσο πιο πολλοί γίνονται και οι χρήστες που... υποκύπτουν και τα τηρούν πιστά.

Το #Winterarcchallenge αποτελεί το νέο, αγαπημένο trend που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο Tik Tοk και είναι το ιδανικό παράδειγμα, που έρχεται πολύ απλά να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω. Τι είναι ακριβώς αυτό; Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δοκιμασία που απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να τεστάρουν τα όριά τους, που μοιάζει πολύ με το «75 Hard», το απόλυτο πρόγραμμα μετασχηματισμού της ψυχικής αντοχής, όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, καθώς οι σωματικές απαιτήσεις του είναι πολύ υψηλές. Οι δύο -έως και τρεις- προπονήσεις σταθερά μέσα σε μία ημέρα, η αυστηρή διατροφή από την οποία αποκλείονται αρκετές διατροφικές ομάδες και γενικότερα, η έντονη και διαρκής καταπόνηση του σώματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αγγίζει τους δύο μήνες ενόψει του χειμώνα, με φόντο την επίτευξη του μεγάλου στόχου, είναι μερικοί μόνο από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι αποδεχθούν την πρόκληση. Άλλοι, θεωρούν πως όλο αυτό αποτελεί την απόλυτη άσκηση πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης, ωστόσο, άλλοι κάνουν λόγο για μία τεράστια τοξική παραγωγικότητα, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ποια είναι η αλήθεια;

Τι γίνεται με την ψυχική μας υγεία;

shutterstock-2303880631.jpg

Λίγο ή πολύ, όλα αυτά τα challenges έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Την απόλυτη πειθαρχία και την επιμονή σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα όρια και αυτό είναι κάτι που σημειώνουν και πολλοί ειδικοί, που στέκονται στους κινδύνους που συνοδεύουν τέτοιου είδους απαιτητικά και αυστηρά προγράμματα. Για τον αθλητικό ψυχολόγο Matthew Sacco, PhD, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη, αν και ορισμένα μέρη του προγράμματος μπορούν τηρηθούν ανεξάρτητα με ασφάλεια και ανεξάρτητα από τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία του ατόμου.

«Για να λειτουργήσει η πρόκληση και να έχει αποτελέσματα, χρειάζονται περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς μπορούν να γίνουν δύο ξεχωριστές προπονήσεις 45 λεπτών την ημέρα χωρίς να υπεισέρχεται ο κίνδυνος καταπόνησης ή τραυματισμού. Αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται έξυπνη στοχοθεσία: οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και εντός ορισμένου χρόνου. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινάμε από μικρά βήματα, όπως να κάνουμε το τετράγωνο της γειτονιάς τρεις φορές την εβδομάδα και να αυξάνουμε σταδιακά, αντί να πιέζουμε τους εαυτούς μας να τρέχουμε τρία χιλιόμετρα κάθε μέρα χωρίς ξεκούραση», σημείωσε σε τοποθέτησή του και τα λόγια του, ουσιαστικά παρουσιάζουν ακριβώς την πραγματικότητα.

shutterstock-2485923795.jpg

Όλα αυτά τα challenges, αν εξεταστούν ατομικά μπορεί και να βοηθήσουν πράγματι ένα άτομο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως αφενός στις περισσότερες περιπτώσεις οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί -έως και επικίνδυνοι- κι αφετέρου, οι πιέσεις που ασκούνται με φόντο την επίτευξή τους είναι απίστευτα μεγάλες, ξεπερνώντας κάθε όριο. Το make the long story short, αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι, είναι πως ένας στόχος μπορεί να επιτευχθεί με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να χρειάζονται δραστικές αλλαγές και σκληρές αποφάσεις, που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές προεκτάσεις.

Αν θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας, ζητήστε την συμβουλή ενός ειδικού και πείτε «όχι» στα trends των social media και σε όλη αυτή την τοξικότητα που τα περιβάλλει. Αν θέλετε να αλλάξετε την καθημερινότητά σας, θέστε εσείς τους στόχους που σας εκφράζουν και θεωρείτε πως θα σας οδηγήσουν εκεί όπου θέλετε και μην ακολουθείτε τις επιλογές ανθρώπων που δε γνωρίζετε καν. Την αλλαγή τη φέρνουμε εμείς και όχι τα challenges με τους super-αυστηρούς κανόνες που το μόνο που κάνουν, είναι να επιβαρύνουν την ψυχική -κι όχι μόνο- μας υγεία...