fbpixel

Search icon
Search
Tatjana Patitz: Το θρυλικό μοντέλο έφυγε μετά από σκληρή μάχη στα 56 της χρόνια
PEOPLE & MOMENTS

Tatjana Patitz: Το θρυλικό μοντέλο έφυγε μετά από σκληρή μάχη στα 56 της χρόνια

Έγραψε τη δική της ιστορία στις πασαρέλες κι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης


Υπήρξε μία γυναίκα που αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες. Μία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, με μία καθαρή ματιά, με αποφασιστικότητα κι απίστευτη μαχητικότητα. Η Tatjana Patitz πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο. Προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν τα παράτησε ποτέ και τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο της μόδας κι όχι μόνο. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ εύκολη. Είχε λαμπερές στιγμές, αλλά είχε και σκοτεινές, πολύ-πολύ δύσκολες. Το top-model που έγραψε τη δική της ιστορία, άφησε την τελευταία της πνοή στα 56 της χρόνια...

Σπουδαία γυναίκα που έγινε σύμβολο!

Τhe Story

image-LN4jt.jpg

Γεννήθηκε στο Αμβούργο από Εσθονή μητέρα και Γερμανό πατέρα και πολύ σύντομα, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Skanör, μια παραθαλάσσια ειδυλλιακή πόλη τού νότου της Σουηδίας. Έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του modeling σε ηλικία 17 ετών και το 1983 συμμετείχε στον διαγωνισμό «Elite Model Contest» στη Στοκχόλμη. Εκεί, κατέλαβε την 3η θέση κι έπαθλο ήταν ένα ταξίδι στο Παρίσι και ένα συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου με γνωστό πρακτορείο μοντέλων. Η μεγάλη της αγάπη μέχρι τότε ήταν η ιππασία, ωστόσο, η ζωή της άλλαξε ριζικά και την οδήγησε σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι. Η Tatjana Patitz δεν εφησύχασε ποτέ. Πάντα προσπαθούσε να πετύχει κάτι περισσότερο, πάντα ήθελε το κάτι παραπάνω.

Κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με μεγάλους οίκους μόδας, όπως ο Versace κι ο οίκος Chanel, ενώ συνεργάστηκε με αμέτρητα περιοδικά μόδας και μαγνήτισε τα βλέμματα, ποζάροντας σε μερικά από τα διασημότερα εξώφυλλα. Μαζί με την Naomi Campbell, την Cindy Crawford και την Linda Evangelista, πρωταγωνίστησαν στο θρυλικό -πια- video clip του «Freedom» του George Michael και κάπως έτσι, η φήμη τους εκτοξεύτηκε! Η Patitz εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα top-models της εποχής και πολύ σύντομα, είδε το όνομά της να φιγουράρει παντού. Όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της, όλοι μιλούσαν για την εντυπωσιακή εικόνα και το ιδιαίτερο πρόσωπό της. Βίωσε μοναδικές στιγμές και το χάρηκε! 

1-Zccgr.jpg

Υπήρξε ένας άνθρωπος που σημάδεψε, που καθόρισε την καριέρα της. Ο Peter Lindbergh βρέθηκε στο δρόμο της και κατάφερε να τα αλλάξει όλα! Ο Γερμανός φωτογράφος την συμπεριέλαβε στη διάσημη -πια- φωτογραφία «White Shirts: Six Supermodels, Malibu» το 1988, ενώ την εμπιστεύθηκε και για τη βρετανική Vogue το 1990. Έτσι -ουσιαστικά- άνοιξε κι ο δρόμος για το video clip του George Michael και το ένα βήμα, διαδέχθηκε το άλλο, μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Ήξερε τι ήθελε να καταφέρει, ήξερε ότι είχε απίστευτες δυνατότητες και το εκμεταλλεύτηκε. Ήταν ανέκαθεν μία ισχυρή γυναίκα και δεν λύγισε ποτέ, μπροστά σε κανένα εμπόδιο. 

Τhe Grand Finale

tatiana.jpg

Σε αντίθεση με άλλες stars της εποχής της και τα πιο διάσημα top-models, η Patitz επέλεξε την Καλιφόρνια για να ζήσει. Ο Jason Johnson ήταν ο άνδρας που της έκλεψε την καρδιά, καθώς παρέμειναν μαζί παντρεμένοι για έξι χρόνια, από το 2003 έως και το 2009, ενώ απέκτησαν κι έναν γιο. Τον Jonah Patitz. Το διάσημο μοντέλο έφερε στον κόσμο τον γιο της το 2004 και σε κάθε της δημόσια τοποθέτηση, τον περιέγραφε ως την «πηγή ευτυχίας της». Τον υπεραγαπούσε και προσπαθούσε πάντα να του αφιερώνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Ο ρόλος της μητέρας της άρεσε πολύ, αν και δεν ήταν πάντα όλα εύκολα.

Για την Tatjana Patitz τα πράγματα ήταν απλά. Προσπαθούσε να μένει πάντα πιστή στις δικές της απόψεις, στις δικές της αξίες. Δεν ήταν μία γυναίκα που έκανε βήματα πίσω. Κοιτούσε μπροστά, ήθελε να προοδεύει, αλλά με σταθερά βήματα. «Δεν πούλησα ποτέ την ψυχή μου», είχε πει σε συνέντευξή της το 2020 κι αυτή -μάλλον- ήταν η αλήθεια κι ίσως και το μυστικό της επιτυχίας της. «Ήταν γλυκομίλητη, ευαίσθητη, ευγενική, περίεργη και ποιος θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει αυτά τα διαπεραστικά μάτια. Η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση ήταν μεταδοτική. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της - ειδικά στον γιο που λάτρευε. Αναπαύσου εν ειρήνη», ανέφερε η Cindy Crawford στα social media.


Από τη δική της μεριά, η Eva Herzigová σημείωσε: «Ένας άγγελος μας άφησε. Η είδηση για τον θάνατό σου είναι η πιο θλιβερή είδηση που θα μπορούσα να φανταστώ... Μου λείπεις πολύ. Αυτό είναι βαθιά λυπηρό». Ο κόσμος της μόδας θρηνεί, για μία γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων, είτε συνεργάστηκε μαζί τους, είτε όχι. Η Patitz έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο του μαστού κι άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 56 ετών. «Άφησε πίσω τον γιο της, την αδερφή της και τους γονείς της. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον θάνατό της», ανέφερε ο ατζέντης της στο περιοδικό People και κάπως έτσι, μπήκε ο πιο δυσάρεστος επίλογος...