Οι γιορτές πέρασαν και ακόμα δεν έχετε καταφέρει να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα; Θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: Στην υπερκατανάλωση τροφής ή ευαισθησία σε τροφές, στη δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη, αλλά και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η λύση εντοπίζεται σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής και γυμναστικής, ενώ το μυστικό είναι σε ορισμένες τροφές που είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στο διατροφολόγιό σας.
Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές!
Φρούτα
Γι' άλλη μια φορά τα φρούτα θα σας δώσουν τη λύση που αναζητάτε! Προτιμήστε την μπανάνα και το ακτινίδιο, που είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες. Το φούσκωμα πολλές φορές οφείλεται στο αλάτι που μπορεί να καταναλώσατε σε μεγάλη ποσότητα, γι' αυτό και τέτοιες τροφές θεωρούνται must για την καθημερινότητά σας, διότι λειτουργούν ως διαλύτης του νατρίου. Μια καλή ιδέα που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και ως πρωινό ή, εναλλακτικά, ως ενδιάμεσο γεύμα μέσα στην ημέρα.\
Αγγούρι
Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερού, ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τέτοιες περιπτώσεις σε συνδυασμό μάλιστα και με το θείο και το πυρίτιο που περιέχει αντιδρά θετικά, ώστε το έντερο να είναι ενυδατωμένο και να αποβάλλει τις τοξίνες από τα κύτταρα του πεπτικού. Μέσα σε σαλάτες, σε συνοδεία με το γεύμα σας ή και μόνο του σε φέτες, προσφέρει απίστευτη δροσιά και γεύση που εύκολα θα θελήσετε να το καταναλώνετε.
Γιαούρτι
Παρόλο που τα γαλακτοκομικά αναφέρθηκαν προς αποφυγή υπάρχει μια εξαίρεση και φυσικά είναι το γιαούρτι, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, δηλαδή τα καλά βακτήρια που πρέπει να βρίσκονται στη γαστρεντερική οδό για να ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης. Ακόμη καλύτερη λύση για γρήγορη ανακούφιση αποτελεί το κεφίρ λόγω της μεγαλύτερης ποικιλίας προβιοτικών βακτηρίων και της 99% απουσίας της λακτόζη.
Αμύγδαλα
Μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα είναι το καλύτερο guilt-free snack για κάθε ώρα της ημέρας. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να κάψει λίπος και να καταπολεμήσει την πείνα. Μια μελέτη στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και έτρωγαν καθημερινά από μια χούφτα αμύγδαλα έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που έκαναν αντίστοιχη διατροφή αλλά προτιμούσαν άλλα snack με περισσότερους υδατάνθρακες.
Τροφές ολικής άλεσης
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Σε έρευνα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Όταν λέμε «προϊόντα ολικής άλεσης» αναφερόμαστε στον τρόπο παρασκευής τους, κατά τον οποίο ο καρπός της τροφής (συνήθως των δημητριακών) αλέθεται ολόκληρος χωρίς να έχει προηγουμένως απομακρυνθεί ο φλοιός του.