fbpixel

Search icon
Search
Ταινία με σενάριο του Chat GPT ακυρώθηκε στο Λονδίνο λόγω σφοδρών αντιδράσεων
ARTS & CULTURE

Ταινία με σενάριο του Chat GPT ακυρώθηκε στο Λονδίνο λόγω σφοδρών αντιδράσεων

Ο λόγος για το "The Last Screenwriter"


Τα σχέδια για την προβολή του "The Last Screenwriter", του οποίου το σενάριο πιστώνεται στην ChatGPT 4.0, προκάλεσαν παράπονα, αν και οι δημιουργοί της ταινίας επιμένουν ότι η παραγωγή αυτή είναι «μια συμβολή στον σκοπό».

Ο κινηματογράφος "Prince Charles", που βρίσκεται στο West End του Λονδίνου και ο οποίος παραδοσιακά προβάλλει καλτ και «εναλλακτικές» ταινίες, επρόκειτο να φιλοξενήσει την προβολή μιας νέας παραγωγής που ονομάζεται "The Last Screenwriter" την Κυριακή 16/6. Ωστόσο, ο κινηματογράφος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η προβολή δεν θα πραγματοποιηθεί.

the-last-screenwriter-sill-02-900x506.jpg


Στη δήλωσή του, αναφέρει πως «Τα σχόλια που λάβαμε τις τελευταίες 24 ώρες, μόλις διαφημίσαμε την ταινία υπογράμμισαν, την έντονη ανησυχία πολλών από το κοινό μας σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη θέση του σεναριογράφου, που μιλά για ένα ευρύτερο ζήτημα εντός της κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Σε σκηνοθεσία Peter Luisi και με πρωταγωνιστή τον Nicholas Pople, είναι μια ελβετική παραγωγή που αφηγείται την ιστορία ενός «διάσημου σεναριογράφου» που «βρίσκει τον κόσμο του κλονισμένο όταν συναντά ένα πρωτοποριακό σύστημα σεναρίου AI. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ταιριάζει με τις δεξιότητές του, αλλά τον ξεπερνά ακόμη και σε ενσυναίσθηση και κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων». Το σενάριο γράφτηκε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Chat GPT 4.0. , ένα από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα που παρουσίασε η OpenAI τον Μάϊο του 2024.

lastscreenwriter-still-01-1-2-znvjwl.jfif


O Luisi δήλωσε στο Daily Beast ότι ο κινηματογράφος είχε ακυρώσει την προβολή αφού έλαβε 200 καταγγελίες, αλλά ότι μια ιδιωτική προβολή για το καστ και το συνεργείο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά για το έργο. Το μόνο που ακούν είναι «πρώτη ταινία γραμμένη εξ ολοκλήρου από AI» και βλέπουν αμέσως τον εχθρό και ο θυμός τους πηγαίνει προς τα εμάς... Αν οι σεναριογράφοι αφιερώσουν χρόνο για να παρακολουθήσουν την ταινία και να διαβάσουν για τη διαδικασία και το γιατί κάναμε αυτή την ταινία, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα καταδικάσουν εμάς ή εμένα επειδή είμαι ένας από αυτούς... Θέλω να το κάνω αυτό ως συμβολή στον ίδιο σκοπό».

Η ανεξέλεγκτη χρήση της AI στις πολιτιστικές βιομηχανίες

fokus-ai-phonlamai-shutterstock.jpg

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες είναι ένα τεταμένο σημείο συζήτησης, με εκατοντάδες χιλιάδες ηθοποιούς να υποστηρίζουν την απεργία του αμερικανικού συνδικάτου ηθοποιών Sag-Aftra πέρυσι, η οποία έφερε το Hollywood σε αδιέξοδο για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από τα βασικά αιτήματα της απεργίας των σεναριογράφων ήταν η επίσημη προστασία για την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία συγγραφής, η οποία οδήγησε σε συμφωνία ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσχεδίων σεναρίων, οι σεναριογράφοι θα λαμβάνουν πάντα πίστωση για τη δουλειά τους.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για πολλούς στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, με προγράμματα όπως το ChatGPT να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την ανάπτυξή τους. Το θέμα έχει πλέον φτάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους βουλευτές να ζητούν παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι καλλιτέχνες λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση όταν το έργο τους χρησιμοποιείται από προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Κεντρική φωτογραφία: TimeOut