fbpixel

Search icon
Search
Τα πιο εύκολα sustainable swaps που θα κάνουν τις φετινές σας διακοπές περισσότερο eco-friendly
ECO GLOW

Τα πιο εύκολα sustainable swaps που θα κάνουν τις φετινές σας διακοπές περισσότερο eco-friendly

6 hacks που προωθούν την οικολογική συνείδηση και μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το καλοκαίρι


Είναι Αύγουστος και είναι απόλυτα λογικό το μόνο που μας νοιάζει να είναι σε ποια θάλασσα θα βουτήξουμε πρώτα και σε ποιο ταβερνάκι θα φάμε. Φυσικά, δε θέλουμε να έχουμε κανένα άγχος, πόσο μάλλον μήπως ξεχάσουμε το θερμός μας ή το μεταλλικό καλαμάκι μας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Εμείς, όμως, είμαστε εδώ για να σας προκαλέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί, φέτος τον Αύγουστο, ένα "challenge". Ξέρατε ότι για να μας γίνει μια συνήθεια τρόπος ζωής, χρειάζεται αρχικά 30 μέρες; Αυτό ακριβώς θα εκμεταλλευτούμε, θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα γίνεται στην πρόκληση, χωρίς να νιώθουμε πίεση και στο τέλος του μήνα, θα έχουμε καταφέρει πολλά από τα παρακάτω swaps να γίνουν τρόπος ζωής μας.

Keep on reading, για να βρεις τα 6 πολύ εύκολα καλοκαιρινά swaps του Challenge. Enjoy!

Μάσκες

shutterstock-1716670300.jpg

Ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ φέτος το καλοκαίρι. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, ειδικά σε συνδυασμό με καύσωνα 40 βαθμών. Όμως είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας κι έτσι θα προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά, όπως οφείλουμε να κάνουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις. Αντί για τις μάσκες μιας χρήσης, όμως, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, επιλέξτε υφασμάτινες πολλαπλών χρήσεων. Κάντε λοιπόν πρώτα την έρευνα αγοράς σας. Υπάρχουν πάρα πολλά brands, σχέδια και χρώματα για να διαλέξετε. Αγοράστε 4-5 αγαπημένες σας, οι οποίες σας φτιάχνουν τη διάθεση, πλύντε τες, σιδερώστε τες κι έχετέ τες στο σακουλάκι τους έτοιμες για χρήση.

    Αντισηπτικό

    shutterstock-1678021645.jpg

    Το άλλο must-have του φετινού καλοκαιριού είναι τα αντισηπτικά. Πόσα από αυτά τα πλαστικά μπουκαλάκια, αλήθεια, καταλήγουν στην ανακύκλωση; Γι’αυτό λοιπόν, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με βιώσιμες εναλλακτικές. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε απολυμαντικά χεριών, σε ανακυκλώσιμη συσκευασία. Αναζητήστε τα και είμαστε σίγουροι πως θα γίνουν τα αγαπημένα σας!

      Tοπικές επιχειρήσεις

      shutterstock-1728056971.jpg

      Επιλέξτε μαγαζάκια της περιοχής για να κάνετε τα ψώνια σας και για να πάτε για φαγητό. Ειδικά φέτος, με την τεράστια πτώση του τουρισμού και τη μικρή έλευση τουριστών από το εξωτερικό, οφείλουμε όλοι μας να ενισχύσουμε, όσο μπορούμε, τη χώρα μας και τις μικρές, τοπικές επιχειρήσεις.

        Αντηλιακό

        shutterstock-599545664.jpg

        Το αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο, αφού είναι το μεγαλύτερο αντιγηραντικό μυστικό. Πόσο μάλλον το καλοκαίρι στην Ελλάδα, κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει να εφαρμόζει κάποιο με μεγάλο δείκτη προστασίας και να το ανανεώνει μέσα στη μέρα. Μπορείτε να βρείτε εύκολα αντηλιακά σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, με φυσικά συστατικά, χωρίς χημικά. Λόγω της οξυβενζόνης, τα χημικά αντηλιακά βλάπτουν το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα τη θαλάσσια ζωή. Προκαλούν εν ολίγοις λεύκανση των κοραλλιών και καταστροφή των υφάλων.

          Εξοικονόμηση ενέργειας

          shutterstock-534960631.jpg

          Πολύ απλά κι εύκολα μπορείτε να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν μόνα τους στις διακοπές, χωρίς πιστολάκι. Να κλείνετε τα φώτα και το air-condition όταν δεν τα χρειάζεστε ή όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Η ενέργεια που χρειάζονται τα παραπάνω παράγεται με ορυκτά καύσιμα, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Plus, έτσι εξοικονομείτε και χρήματα.

            Sustainable Tourism

            shutterstock-1198062763.jpg

            Last but not least, στραφείτε προς την εδραίωση μιας γενικότερης eco-friendly προσέγγισης του τουρισμού: ακούει στο όνομα Βιώσιμος Τουρισμός (Green/Responsive Tourism). Με αυτό εννοούμε, το θετικό πρόσημο που μπορούμε να αφήσουμε φεύγοντας από τον τόπο διακοπών μας.

              Σχετικά με τις μεταφορές, μπορείτε να επιλέγετε όπου είναι δυνατόν να πηγαίνετε με τα πόδια, με το ποδήλατο ή το τρένο, αποφεύγοντας κυρίως τα αεροπλάνα. Αναφορικά με τη διαμονή και τα καταλύματα, μπορείτε να επιλέγετε όχι τόσο γνωστούς και πολυσύχναστους προορισμούς. Μια καλή πρόταση είναι τα σπίτια φίλων, Airbnb, camping ή sustainable ξενοδοχεία. 

              Τέλος, όπως είπαμε και παραπάνω, καλό είναι να στηρίζουμε τα τοπικά καταστήματα και να καταναλώνουμε με μέτρο το κρέας. Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, η κατανάλωση κρέατος ευθύνεται για το 9% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικά για το βοδινό κρέας, χρειάζονται 1.800-2.500 γαλόνια νερό μόνο για 1 pound βοδινού. Με το να τρώτε ένα λιγότερο burger την εβδομάδα για έναν χρόνο, έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το να μην οδηγείτε για 320 μίλια.

              Always keep in mind

              • 1 οδοντόβουρτσα bamboo ισοδυναμεί με 4 πλαστικές
              • 1 μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων ισοδυναμεί με 167 πλαστικά
              • 1 τσάντα πολλαπλών χρήσεων ισοδυναμεί με 170 πλαστικές
              • 1 reusable cup ισοδυναμεί με 500 κυπελλάκια καφέ
              • 1 μεταλλικό καλαμάκι ισοδυναμεί με 540 πλαστικά

              Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, με μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές, να μπορούμε να ονειρευτούμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον.