fbpixel

Search icon
Search
Πώς επηρεάζεται η επιδερμίδα σας από κάθε στάδιο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου
FACE & BODY

Πώς επηρεάζεται η επιδερμίδα σας από κάθε στάδιο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου

Διαβάστε σε τι οφείλονται οι διαφορές που παρατηρείτε στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια κάθε μήνα


Πολλές γυναίκες αισθάνονται έντονη σύγχυση από τις διαφορές που παρατηρούν στην επιδερμίδα τους κατά τη διάρκεια κάθε μήνα. Την μια εβδομάδα μπορεί το πρόσωπό σας να φαίνεται λαμπερό, σφριγηλό και με άλλα λόγια πιο όμορφο από ποτέ, ενώ την επόμενη να έχετε ξεσπάσματα και να νιώθετε ότι πρήζεστε ακόμη και με μια γουλιά νερό. Οι ορμονικές αλλαγές από τις οποίες περνάει ο γυναικείος οργανισμός κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κάνουν τόσο το σώμα όσο και την επιδερμίδα μας να μην διαθέτουν καμία συνοχή. 

Η έμμηνος ρύση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ατέλειες και ακόμη και ξηρότητα. Η ωορρηξία μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή νεότητας, κάνοντας την επιδερμίδα σας να φαίνεται απαλή, λαμπερή και σφριγηλή. Η ωχρινική φάση είναι η περίοδος αιχμής της προγεστερόνης, όταν η λιπαρότητα είναι στο υψηλότερο σημείο της, κάνοντας το δέρμα λίγο πιο επιρρεπές στην ακμή.

Ως εκ φύσεως περίεργο άτομο, θέλησα να διερευνήσω περαιτέρω το ζήτημα και με τη βοήθεια των ειδικών κατάφερα να δημιουργήσω έναν ολοκληρωμένο οδηγό για όλα όσα περνάει το δέρμα σας πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αφού διαβάσετε παρακάτω, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είστε πλήρως προετοιμασμένες για ό,τι κι αν φέρει ο κύκλος σας!

Τι προκαλεί τις αλλαγές στο δέρμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού μας κύκλου;

Πολλά συμβαίνουν στο σώμα μας καθώς διανύουμε τον έμμηνο κύκλο μας. Καθώς οι ορμόνες αυξομειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την υφή και την ποιότητα του δέρματος. Το δέρμα είναι ευαίσθητο στις ορμόνες και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε φάση του κύκλου. Η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη είναι οι βασικές ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν ξεσπάσματα και λιπαρό δέρμα και αυξάνονται και μειώνονται σε διαφορετικές περιόδους του εμμηνορροϊκού κύκλου. Παράλληλα, άλλες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και ουσίες όπως οι προσταγλανδίνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμφάνιση και την ευαισθησία του δέρματος.

snapinstaapp-358392990-815983883503655-1859534787340686659-n-1080-1.jpg

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το δέρμα ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει ή να αντιδράσει σε σχέση με τον εμμηνορροϊκό του κύκλο;

Κατά τη διάρκεια κάθε φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου (εμμηνόρροια, ωοθυλακιορρηξία, ωορρηξία και ωχρινική περίοδος), οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν το δέρμα. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος χωρίζεται σε δύο κύριες φάσεις: την ωοθυλακική και την ωχρινική, εξηγούν οι ειδικοί. Η ωοθυλακική φάση λαμβάνει χώρα μεταξύ εμμήνου ρύσεως και ωορρηξίας, ενώ η ωχρινική φάση αρχίζει μετά την ωορρηξία και διαρκεί μέχρι τον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι πρώτες ημέρες του κύκλου σας (ή αλλιώς η περίοδός σας) χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και υψηλότερες ποσότητες προγεστερόνης. Αυτή η ορμονική δυναμική μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα, όπως η αύξηση της παραγωγής λιπαρών ουσιών, η οποία μπορεί να φράξει τους πόρους, οδηγώντας σε ορμονική ακμή και ερεθισμό. Αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή για απολέπιση και είναι επίσης σοφό να σκεφτείτε να προσθέσετε στη ρουτίνα σας ένα καταπραϋντικό προϊόν που περιέχει νιασιναμίδη.

Στην πρώιμη ωοθυλακική φάση, γύρω από την περίοδο της εμμήνου ρύσεως, τα επίπεδα των ορμονών είναι συνήθως χαμηλά και, ως εκ τούτου, το δέρμα εμφανίζεται πιο ξηρό και θαμπό. Τα επίπεδα προσταγλανδινών είναι αυξημένα αυτή την περίοδο και μπορεί επίσης να προκαλέσουν μεγαλύτερη ευαισθησία του δέρματος. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά τη διάρκεια της μέσης έως όψιμης ωοθυλακικής φάσης, μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν μια σχετική "λάμψη" στο δέρμα τους και μια πιο ελαστική, πιο ενυδατωμένη υφή. Μετά την ωορρηξία, τα οιστρογόνα μειώνονται και η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη αυξάνονται, προκαλώντας συσσώρευση ελαίου ή σμήγματος στους πόρους και ξεσπάσματα ακμής.

a7b911fb3b62338cbb9a1db3d84841ad.jpg

Ποια συγκεκριμένα ζητήματα μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες σε κάθε φάση του κύκλου τους;

Κατά τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής φάσης (ημέρες 1 έως 5) μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και μεγαλύτερη πιθανότητα ερεθισμού. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα σας είναι πιο φλεγμονώδες από το συνηθισμένο.

Στην ωοθυλακική φάση (ημέρες 6 έως 14), τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της φλεγμονής, αλλά με την αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων έρχεται και η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, προκαλώντας σε ορισμένα άτομα πιο λιπαρό δέρμα.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας (14η ημέρα), η λεγόμενη "λάμψη" που είναι πολύ βραχύβια αποδίδεται στην αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα.

Και τέλος, η ωχρινική φάση (15η έως 28η ημέρα) είναι η στιγμή που μπορεί να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να αναρωτηθείτε: Τι συμβαίνει με το δέρμα μου;. Έχετε αυξημένη ευαισθησία του δέρματος, έξαρση της ακμής λόγω της αύξησης των επιπέδων της προγεστερόνης και προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως φούσκωμα.

Κεντρική φωτογραφία: @christinanadin