fbpixel

Search icon
Search
Tα νέα υπερσύγχρονα κτίρια της Αθήνας που τη θέτουν στο επίκεντρο της πρωτοπορίας
MAGAZINE

Tα νέα υπερσύγχρονα κτίρια της Αθήνας που τη θέτουν στο επίκεντρο της πρωτοπορίας

Ο μοντέρνος σχεδιασμός είναι το «μυστικό της επιτυχίας»


«Μοντέρνα» είναι μία ευέλικτη, έξυπνη και εύκολα λειτουργική όσον αφορά στα κτίριά της πόλης, όπου οι αφορμές για συνευρέσεις των κατοίκων και για δημιουργία κοινοτήτων ενισχύονται. Από τα γραφεία των επιχειρήσεων μέχρι τις κατοικίες στην Αθήνα, στόχος πλέον είναι η αστική ζωή να γίνεται πιο συνεκτική κι ευχάριστη.

Έτσι και η Diageo, στα νέα κεντρικά γραφεία της στην πόλη, καλωσορίζει τους υπαλλήλους της στο εργασιακό τους περιβάλλον με ένα αυθεντικό μπαρ, έναν πραγματικά κοινωνικό χώρο σε σχήμα «μπούμερανγκ», εμπνευσμένο από το Johnnie Walker. Τα headquarters βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου “The Orbit”, μιας από τις πρώτες πραγματικά πράσινες συλλογές γραφείων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ως μια σύγχρονη εγκατάσταση που γιορτάζει τη φιλοσοφία της εταιρίας. Όλοι οι χώροι είναι οργανωμένοι κυρίως σε ανοιχτό πλάνο, με προτεινόμενες «γειτονιές» για τις ομάδες, αφού πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να προάγει την ευελιξία και τη συνεργασία. 

7cd01b11-8867-4d3b-ab15-53542979fe97.jpg
Diageo

Στο Μαρούσι, το Kaizen Campus, έδρα της κορυφαίας game-tech εταιρίας Kaizen, «κλείνει» κι αυτό το μάτι στο μέλλον των υποδομών των χώρων εργασίας, θέτοντας μέσα από τον σχεδιασμό του ως προτεραιότητα τους ανθρώπους και την τεχνολογία.

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως, με άξονα την αλληλεπίδραση, η Αθήνα «ανοίγει» ένα καινούριο κεφάλαιο στην οικοδόμησή της, κι αυτό έχει να κάνει με την εγκατάσταση συμπλεγμάτων γραφείων αλλά και κατοικιών σε στρατηγικά σημεία της. Τα complexes δε γεννιούνται μόνο για να εξυπηρετούν ως προς τις διάφορες λειτουργίες τους, αλλά και για να χαρίζουν εκπληκτικές προσθήκες στην αρχιτεκτονική της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architecture Studio στη Βουλιαγμένη, το οποίο υλοποιεί τέσσερις ανεξάρτητες μονοκατοικίες που εμπνέονται από το σχήμα και την κίνηση της πεταλούδας. 

1-2.jpg
The Butterfly

Στο συγκρότημα “The Butterfly”, τα φτερά έχουν διπλό ρόλο, καθώς χρησιμοποιούνται για σκίαστρο, αλλά και για να διαχωρίζουν τις κατοικίες. Το U–glass που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει στο μέγιστο δυνατό το φυσικό φως να διαχέεται στους χώρους, ενώ δημιουργεί μια νέα διάσταση στο περιβάλλον, την οποία καλούνται να θαυμάσουν οι περαστικοί.

Συνεχίζοντας με τα συμπλέγματα, στη Βούλα, τα σχέδια για το “One South” γίνονται πραγματικότητα και το πιο πολυτελές «πράσινο» οικιστικό project με χρυσή πιστοποίηση Leed έρχεται στην Ελλάδα. 

03-ek-magazine-articles-teleperformance.jpg
Oxygen 1

Όμως, και το πρώτο κτίριο κατοικιών στη χώρα μας με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας είναι γεγονός! Το Oxygen 1 στο Μαρούσι ετοιμάζεται να προσφέρει «έξυπνα» σπίτια, ενισχύοντας την οικοσυναισθηματική νοημοσύνη των ενοίκων του. Γυμναστήρια και social spaces με την κυριαρχία στοιχείων της φύσης θα παρακινούν όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό να υιοθετήσουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Στον Πειραιά, τα blocks γραφείων Piraeus Port Plaza 1, 2 και 3, στο σημείο των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει λάβει χώρα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Για την υλοποίηση του επανασχεδιασμού, η DIMAND έθεσε ως στόχο της τα κτίρια να έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα, αλλά και να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τον Άγιο Διόνυσο. Η ανάπλαση των σιλό ολοκληρώνεται και με την αναμόρφωση του λιμανιού. 

5-3.jpg
Piraeus Port Plaza

Ακόμη, η ίδια εταιρία αναλαμβάνει και στη Συγγρού τη δημιουργία τετραγώνων με υπερσύγχρονα κτίσματα, το Syggrou Office Complex. Το πρώτο οκταώροφο επιχειρησιακό σύμπλεγμα έχει ήδη παραδοθεί και στεγάζει τα γραφεία της Generali Hellas. Με την αποκάλυψή του, η αισθητική της πιο κεντρικής λεωφόρου της Αθήνας αναβαθμίστηκε εκπληκτικά!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022