fbpixel

Search icon
Search
Tα νέα γραφεία των Beetroot στη Θεσσαλονίκη καινοτομούν, φέρνοντας Νεοϋορκέζικη πνοή στην πόλη
CITY VIBES

Tα νέα γραφεία των Beetroot στη Θεσσαλονίκη καινοτομούν, φέρνοντας Νεοϋορκέζικη πνοή στην πόλη

10 λόγοι που τα λατρέψαμε & ένα πλήρες φωτογραφικό άλμπουμ που αξίζει να εξερευνήσετε


Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται "The Beetroot Universe" και είναι πραγματικά έτσι. Ένας άλλος κόσμος, ένα ολόδικό τους σύμπαν που έχει δημιουργηθεί λες για να μας υπενθυμίσει ότι τελικά όλα γίνονται. Ναι, υπάρχουν απίθανοι άνθρωποι που με πάθος, επιμονή, δουλειά, θέληση και όραμα μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα. Τα νέα γραφεία της ομάδας σε ένα πανέμορφο κτίριο της εποχής του εκλεκτικισμού στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, είναι πραγματικά ένα πρότυπο προς μίμηση. Του πώς το παλιό μπορεί να γίνει εξαιρετικά σύγχρονο και μοντέρνο, όπως και του πόσες ωραίες ιδέες μπορούν να λειτουργήσουν όλες μαζί και αποδώσουν υπέροχους καρπούς σε ένα εντυπωσιακό σύνολο που συνεχώς εξελίσσεται και γεννάει καινούρια πράγματα.

Ξεχωρίσαμε τους 10 λόγους που κάνουν τα νέα γραφεία των Beetroot τόσο μοναδικά!

1. 

Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Δημιουργούν μια αίσθηση ανάτασης και δημιουργικής ανησυχίας που συνεπαίρνει. Ο κεντρικός χώρος με τη γυάλινη στεγασμένη οροφή που λούζεται με άπλετο φυσικό φως σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και με το εντυπωσιακό δάπεδο από παραδοσιακά γεωμετρικά πλακάκια είναι ο πυρήνας ενός αδιάκοπου δημιουργικού, ζωντανού τιτιβίσματος ενώ τα επιμέρους δωμάτια που κατανέμονται σε όλη του την περίμετρο, έχει επίσης το καθένα τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα.

1-bfHBd.jpg

2.

Στεγάζονται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1905 που ανακαινίστηκε ολοσχερώς και αποκαταστάθηκε από την Keten Constructions & Partners, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού και είναι γνωστό σαν «Στοά Ισμαήλ Πασά» ή «Ισμαήλ Πασά Χάνι», καθώς για κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε ως χάνι με την έννοια της εμπορικής, επαγγελματικής στοάς, χωρίς όμως χώρους φιλοξενίας.

3. 

Έχει μια όμορφη ιστορία αφού διασώθηκε εν μέρει από την πυρκαγιά του 1917, ανακατασκευάστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα L. Gennari και μετατράπηκε σε οικία, οπότε και έγινε γνωστό ως «Μέγαρο Χαΐμ Κοέν». Αρχιτεκτονικά, το κτίριο ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού, τα ανοίγματα του ορόφου παρουσιάζουν απόλυτη συμμετρία, οι όψεις είναι διακοσμημένες με φυτικά στοιχεία και η είσοδος εμφανίζει νεοκλασικό αέτωμα.

4. 

Είναι έργο της αγαπημένης αρχιτέκτονα Μόρφως Παπανικολάου που κατάφερε με μαεστρία παράλληλα με την αναστύλωση του κτιρίου στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης να δώσει έναν σύγχρονο αέρα ανανέωσης σε ένα εντυπωσιακό ιστορικό αρχιτεκτονικό περίβλημα.

14-newbeetroothouse-sep2021-MVK2J.jpg

5.

Όλο αυτό ξεκίνησε από την ανάγκη της Βeetroot να δημιουργήσει έναν προσωπικό χώρο-χρόνο ανοιχτό στο τυχαίο και στο αναγκαίο. Ένα μέρος που να υποδέχεται οπτικές, απτικές, οσφρητικές και γευστικές εκφράσεις δημιουργικότητας. Ένα τρισδιάστατο, αστείρευτο πλαίσιο, όπου τα αντικείμενα και τα γεγονότα εκδηλώνονται και λαμβάνουν χώρα και χώρο εν σχέση μεταξύ τους και με τον παρατηρητή που ταυτόχρονα και συμμετέχει.

6. 

Πρόκειται για έναν απίθανα δημιουργικό πλανήτη που περιλαμβάνει πολλά. Το νέο κτίριο της Beetroot στεγάζει τους χώρους εργασίας της ομάδας – και παράλληλα πρόκειται να αποτελέσει έναν χώρο τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης. Υλοποιείται ήδη η δημιουργία εκθεσιακού χώρου που θα στεγάσει τόσο project της ομάδας όσο και μελλοντικές συνεργασίες και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, πωλητηρίου αντικειμένων design, co-working space, καθώς και του πρώτου branded “Yiayia and friends” store με ελληνικά διατροφικά προϊόντα και αντικείμενα design.

7. 

Ένα από τα δωμάτια των γραφείων στεγάζει την κουζίνα όπου η η μαγείρισσα καθημερινά ετοιμάζει ζεστό σπιτικό φαγητό για να συντηρήσει με αγάπη και φροντίδα όλη τη δημιουργική ομάδα. Μια φάρμα με βιολογικά προϊόντα προμηθεύει τις πρώτες ύλες ώστε να εξασφαλίσει στην οικογένεια της Beetroot τα καλύτερα υλικά.

of1a0587-2.jpg

8. 

Εκτός από αυτό το υπέροχο mix & match design, ιδεών, αντικειμένων και στιλ νοιώθει κανείς ότι είναι ο κατάλληλος χώρος και τόπος για να εκφραστεί κανείς, να οραματιστεί και να λειτουργήσει δημιουργικά σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Κι αυτό είναι σπουδαίο ειδικά για τα νέα παιδιά που έχουν τις δυνατότητες διαρκώς να εξελίσσονται.

    9. 

    Η σχεδιαστική ομάδα έχει επιλέξει συνειδητά να διατηρήσει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, και με το εγχείρημα του νέου κτιρίου έχει στόχο να οικοδομήσει ένα δυναμικό «οικοσύστημα» που ελπίζει ότι θα συμβάλλει στην αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και της πόλης μας.

    10.

    Πρόκειται για την απόλυτη ομάδα και λειτουργεί έτσι εδώ και 20+ χρόνια, γι αυτό και δημιουργούν θαύματα. Δεν διαχωρίζονται ποτέ, φωτογραφίζονται και παρουσιάζονται πάντα όλοι μαζί, ενώ το γεγονός ότι οι τρεις βασικοί founders Αλέξης Νίκου, Βαγγέλης Λιάκος και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, διατηρούν ακόμη και σήμερα κοινό χώρο γραφείου και δεν έχουν χωριστεί ποτέ, αυτό λέει πολλά. Respect!

    of1a0602-WTnNI.jpg

    The Beetroot Universe

      Εδώ και 20+ χρόνια, η Beetroot δραστηριοποιείται στο πεδίο της οπτικής επικοινωνίας και του δημιουργικού σχεδιασμού, με έμφαση στη δημιουργία και ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας (branding). Το χαρακτηριστικό αλλά και πολυσυλλεκτικό ύφος των έργων της οδήγησε σε πολυάριθμες βραβεύσεις και στην καθιέρωση στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η ομάδα της Beetroot αποτελείται από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο δημιουργικό πεδίο. Κάθε δημιουργική πρόταση είναι πρωτότυπη, αυθεντική, και σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται πλήρως στις μοναδικές ανάγκες του κάθε project.

      Στη Beetroot, από την αρχή της πορείας μας έχουμε επιλέξει να χτίσουμε ένα περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και τη συνεργασία, την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης. Αντιλαμβανόμαστε το design και τη δημιουργικότητα ως έναν «δρόμο» προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, για εμάς, τους συνεργάτες μας, αλλά και το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Έχοντας «κατακτήσει» ένα ικανοποιητικό επίπεδο στο core business του branding, μας ενδιαφέρει πλέον να επεκταθούμε σε δράσεις που αγγίζουν και άλλα πεδία, του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της φιλοξενίας. Να δημιουργήσουμε ένα θετικό «αποτύπωμα» στον τόπο όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

      Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

      Φωτογραφίες: Xριστίνα Δημητριάδου