fbpixel

Search icon
Search
Τα νέα εστιατόρια του Λονδίνου στα οποία πρέπει να κάνετε κράτηση στο επόμενο ταξίδι σας
TASTE

Τα νέα εστιατόρια του Λονδίνου στα οποία πρέπει να κάνετε κράτηση στο επόμενο ταξίδι σας

Από ανανεωμένα κλασικά μέχρι τις πιο σύγχρονες γαστρονομικές προτάσεις


Το Λονδίνο του 21ου αιώνα αποτελεί πλέον την «πρωτεύουσα» των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο. Οι Βρετανοί σεφ συναγωνίζονται με τα διάσημα ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής και ξεχωρίζουν για κάθε νέο εγχείρημα. Στη αγγλική πρωτεύουσα μπορεί να απολαύσει κανείς κάθε κουζίνα του πλανήτη, συχνά φτιαγμένη με εποχιακά υλικά, είτε πρόκειται για βιολογικά κρέατα, ψάρια ή λαχανικά, αλλά το φαγητό είναι μόνο η μισή ιστορία, αφού οι σεφ συνεργάζονται με κορυφαίους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων για να διασφαλίσουν ότι το περιβάλλον του εστιατορίου τους είναι εξίσου δελεαστικό με τα πιάτα τους.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα πιο καινούρια εστιατόρια που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου! 

Το Georgian στο Harrods

1-Cnb01.jpg

Η πρόσφατη ανανέωση του διάσημου εστιατορίου του πιο πολυτελούς department store στον κόσμο, με την πιο γευστική βρετανική κουζίνα υπό την επίβλεψη του σεφ Calum Franklin και εσωτερικούς χώρους σχεδιασμένους από το David Collins Studio ήρθε να ταράξει τα νερά του λονδρέζικου γαστρονομικού χάρτη. Το Georgian πρωτοεμφανίστηκε στον τέταρτο όροφο του Harrods το 1911, αν και το David Collins Studio έχει εμπνευστεί από την επόμενη δεκαετία, με καθρέφτες επενδυμένους με φίλντισι και πολλές μεταλλικές λεπτομέρειες Art Deco. Είκοσι πέντε λαμπεροί πολυέλαιοι φωτίζουν μια μεγαλοπρεπή αίθουσα με χωρητικότητα για 164 άτομα. Η ατμόσφαιρα διαφέρει ανάλογο την ώρα: το απογευματινό τσάι συνοδεύεται από τις μελωδίες ζωντανού πιάνου, ενώ τα βράδια οι live μουσικές μιας μπάντας που αποτίει φόρο τιμής στην εποχή της τζαζ θα σας συναρπάσει.

Info: www.harrods.com


AngloThai

2-2LrPp.jpg

Ο πολυαναμενόμενος μόνιμος χώρος στο Marylebone υπό την υπογραφή του σεφ John Chantarasak και τη σομελιέ σύζυγό του Desiree, μετά από τέσσερα χρόνια εντυπωσιασμού των Λονδρέζων σε pop-ups και residencies σε όλη την πρωτεύουσα άνοιξε. Ο John είναι μισός Βρετανός, μισός Ταϊλανδός: εξ ου και το όνομα του εστιατορίου, αλλά και η γαστρονομική προσέγγιση, που βασίζεται στη δημιουργική σύγχρονη ταϊλανδέζικη κουζίνα με εποχιακά βρετανικά υλικά. Η τραπεζαρία των 50 δωματίων είναι μια βιτρίνα της σύγχρονης ταϊλανδέζικης χειροτεχνίας. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν επιμεληθεί από την ταϊλανδο-αμερικανίδα σχεδιάστρια May Redding, με ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια από ξύλο chamchuri που διαμορφώθηκε από τον κατασκευαστή επίπλων Moonler από το Chiang Mai, φωτιστικά που κατασκευάστηκαν από τον Robert Sukachard σε συνεργασία με τεχνίτες από το Ban Pa Ao και μια καλλιτεχνική εγκατάσταση από υφαντά μέταλλα και ανακυκλωμένα υφάσματα από τον σχεδιαστή Pichatorn Nuladaisri. Η μουσική, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική. Ο John είναι πρώην μουσικός και οι playlists που δημιουργεί περιλαμβάνουν σύγχρονους ταϊλανδούς καλλιτέχνες και ορχηστρικά κομμάτια της Δύσης. Γεννημένος στο Liverpool, ο John εκπαιδεύτηκε στο Le Cordon Bleu στην Μπανγκόκ πριν εργαστεί στις κουζίνες του Nahm του David Thompson, ίσως του πιο αναγνωρισμένου ταϊλανδέζικου εστιατορίου στον κόσμο. Έφερε αυτή την αυθεντικότητα πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο: η κουζίνα θα χρησιμοποιεί έναν turbo jet-wok καυστήρα, η κρέμα καρύδας θα δημιουργείτε επιτόπου, οι πάστες κάρυ θα παρασκευάζονται στο εργαστήρι τους και το ρύζι θα βασίζεται σε παραδοσιακούς σπόρους.

Info: Το AngloThai ανοίγει στις 7 Νοεμβρίου και είναι διαθέσιμο για κρατήσεις από τώρα, anglothai.co.uk


Vatavaran

333.jpg

Το Vatavaran είναι το τρίτο εστιατόριο του σεφ Rohit Ghai, γνωστού από το Kutir, στο Λονδίνο, εμπνευσμένο από τα Ιμαλάια και πήρε το όνομά του από τη σανσκριτική λέξη για την «ατμόσφαιρα». Τα τέσσερα επίπεδα του εστιατορίου ανεβαίνουν από το ισόγειο που είναι εμπνευσμένο από ρυάκια κοιλάδας και είναι διακοσμημένο με floral ταπετσαρία μέχρι το cocktail bar του τελευταίου ορόφου με το βελούδινο εσωτερικό που ονομάζεται Shikar, η σανσκριτική λέξη για την «κορυφή του βουνού». Ο Ghai εκτοξεύτηκε με τη φοβερή δουλειά του στα κορυφαία εστιατόρια του Mayfair, το Gymkhana και το Jamavar, πριν ανοίξει τα δικά του, οπότε ξέρει ακριβώς τι θέλουν οι Λονδρέζοι από τα σύγχρονα ινδικά εστιατόρια: ελαφριά πιάτα με γεμάτη γεύση. Τα signature dishes θα περιλαμβάνουν ψητές γαρίδες στη σχάρα ρομπάτα με ρεβίθια και καρύδα, φραγκόκοτα balchao με καπνιστό παντζάρι και αργομαγειρεμένο αρνίσιο biryani, το οποίο σερβίρεται με ονειρεμένα ψωμιά όπως το Amritsari kulcha. Τα cocktails στο bar, εν τω μεταξύ, εμπνέονται από τα κτήματα τσαγιού των Ιμαλαΐων και τα μπαχαρικά που φυτρώνουν στο ορεινό τοπίο.

Info: Το Vatavaran ανοίγει στις 7 Νοεμβρίου και είναι διαθέσιμο για κρατήσεις από τώρα, vatavaran.uk


Fantômas

3-VUK0m.jpg

Ο σεφ Chris Denney, πρώην του 108 Garage και του Fiend στο Notting Hill, εγκαινιάζει το Fantômas με τους εστιάτορες του Royal Borough George Bukhov-Weinstein και Ilya Demichev (Wild Tavern και Belvedere). Οι εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου είναι εμπνευσμένοι από τον Βέλγο μινιμαλιστή Axel Vervoordt, του οποίου η προσήλωση στο wabi-sabi, την ιαπωνική έννοια της ομορφιάς της ατέλειας, διέπει τα πάντα στο Fantômas, εκτός από την ακριβή μαγειρική του Denney. Οι μαύροι και γκρίζοι τοίχοι και τα έπιπλα φωτίζονται από τα ειδικά διαμορφωμένα εξαρτήματα που σχεδίασε η Atelier Lighting, ενώ ο πάγκος εργασίας στην κεντρική ανοιχτή κουζίνα, λαξευμένος από μπλε βελγική πέτρα απολιθωμάτων, προσθέτει μια μοναδική πινελιά στην ουδέτερη παλέτα. Το χρώμα εδώ προέρχεται από ό,τι υπάρχει στα πιάτα του Denney. Ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κοινό από fan που λατρεύουν το διαφορετικό μαγείρεμά του. Το ραγού με καρδιά αρνιού ή η καπνιστή μοτσαρέλα συμπληρώνουν τη farinata, την τραγανή τηγανίτα από ρεβίθια που είναι η σπεσιαλιτέ της Λιγουρίας (ο Denney το αγαπά από τότε που ζούσε στη Γένοβα και για πρώτη φορά θα έχει το δικό του φούρνο farinata εδώ). Σε άλλα σημεία, η σχεδόν θρυλική υπογραφή του, το απαλό σαν μετάξι παρφέ από συκώτι πάπιας, έχει άλλη μια εμφάνιση, ενώ πολλά πιάτα είναι πλούσια σε λαχανικά: ένα «παστράμι» από παντζάρια συνοδεύεται από μπλε τυρί ranch και μήλο Fuji. Cocktails, όπως το παγωμένο τσάι pandan με ρούμι που πλένεται με λάδι καρύδας συμπληρώνουν μοναδικά το food menu.

Info: www.fantomas.co.uk

Πηγή: Wallpaper