fbpixel

Search icon
Search
Tα must-visit ορεινά χωριά στην Χαλκιδική για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας
TRAVEL

Tα must-visit ορεινά χωριά στην Χαλκιδική για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Μαγικοί προορισμοί που αποτελούν πόλο έλξης για το φθινόπωρο


Η αλήθεια είναι πως η Χαλκιδική έχει συνδεθεί με το καλοκαίρι. Οι παραλίες της, οι χρυσαφένιες αμμουδιές και το απέραντο γαλάζιο της θεωρούνται must-visit για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο, ωστόσο, είναι εξίσου εκθαμβωτική κι αυτή την περίοδο. Το φθινόπωρο αποκτά νέα χρώματα, νέα αρώματα, μία νέα αύρα, μία νέα ομορφιά. Μπαίνοντας στην fall-season, αν αισθάνεστε την ανάγκη να αποδράσετε σε κάποιον κοντινό προορισμό, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να δώσετε μία ευκαιρία στα πανέμορφα, γραφικά χωριά της και να απολαύσετε και την άλλη της πλευρά. Την πιο ιδιαίτερη, την πιο αυθεντική.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο hot ορεινά χωριά της Χαλκιδικής κι εσείς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ετοιμάσετε την travel-bag σας!

Σύντομες, αλλά super αναζωογονητικές αποδράσεις!

Αρναία

shutterstock-1281071290.jpg

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και φτάνοντας σε αυτήν, αυτό που θα συναντήσετε, θα είναι ένα μέρος γεμάτο με καταπράσινα δάση και πλούσια βλάστηση. Η Αρναία, έχει μία θέση στη λίστα με τους πιο γραφικούς, παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής, με τα στενά σοκάκια και τα λιθόστρωτα στενάκια, αλλά και τις επιβλητικές πλατείες, να συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς, ενώ η απίστευτη θέα που προσφέρει στους visitors, έρχεται να προστεθεί σε όλα τα παραπάνω. Οι locals μοιάζουν πάντα έτοιμοι να υποδεχθούν με καλή διάθεση τους επισκέπτες κι από την πρώτη στιγμή, όσοι καταφθάνουν στο χωριό αυτό, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν κάτι μοναδικό, κάτι μαγικό! Το ακόμη καλύτερο, είναι ότι η Αρναία θεωρείται ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρεις και τους λάτρεις των extreme-sports, ενώ η περιοχή γύρω από αυτήν, προσφέρεται για πεζοπορία κι εξερεύνηση. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Μεγάλη Παναγιά

shutterstock-213714955.jpg

Εξίσου μαγευτική, είναι κι η Μεγάλη Παναγιά. Πρόκειται για ένα ακόμη εντυπωσιακό, ορεινό, παραδοσιακό χωριό που είναι περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτους λόφους και θεωρείται must-visit, ειδικά γι'αυτή την περίοδο. Ο οικισμός παλιότερα ονομαζόταν Ρεβενίκια και το σημερινό του όνομα το απέκτησε επίσημα το 1928, ενώ είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά -συνολικά- της Χαλκιδικής. Η ονομασία του, συνδέεται με το μικρό παρεκκλήσι, που χτίστηκε κοντά στο χωριό κατά τον 19ο αιώνα και προσέλκυε προσκυνητές. Μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια του θεωρείται must, καθώς τα σπίτια που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα και η μοναδική αύρα του, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό, που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή. Θέλετε να βιώσετε ένα ταξίδι στο χρόνο και να αφήσετε το μυαλό σας να ταξιδέψει, δημιουργώντας όμορφες εικόνες; Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για εσάς!

Ταξιάρχης

shutterstock-2121689831.jpg

Ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό χτισμένο στην καρδιά του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 670 μέτρων. Ένα ειδυλλιακό μέρος, που για να φτάσει κανείς σε αυτό, πρέπει να διασχίσει μία πανέμορφη διαδρομή πάνω από το βουνό. Όσοι έχουν επισκεφθεί τον Ταξιάρχη, συμφωνούν πως πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά της Χαλκιδικής για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Το χωριό, αυτό, περικλύεται από πυκνό δάσος με έλατα και πεύκα, που σε συνδυασμό με τα πετρόκτιστα σπίτια, τους ξενώνες και τα ξωκλήσια συνθέτουν ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς. Σαν bonus, για όσους το επιλέγουν για μία σύντομη απόδραση, λειτουργεί το γεγονός ότι μπορούν να απολαύσουν και πολλές δραστηριότητες, όπως είναι το mountain bike ή η ιππασία, ενώ η γύρω περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να κάνετε βόλτες στα στενά του χωριού και κυρίως, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς στα μικρά ταβερνάκια που θα συναντήσετε στο δρόμο σας. Θα σας μείνουν αξέχαστοι!

Παρθενώνας

shutterstock-165949496.jpg

Βρίσκεται σε... απόσταση αναπνοής από τον Νέο Μαρμαρά και κατά γενική ομολογία, φτάνοντας κανείς σε αυτό το μέρος, θα συναντήσει την πιο όμορφη και σαγηνευτική θέα στα δάση της Σιθωνίας, αλλά και στο πέλαγος. Ο Παρθενώνας, με το εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα και τις απέραντες, καταπράσινες διαδρομές είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό, με τους εντυπωσιακούς ελαιώνες, το πυκνό πευκοδάσος και τα γραφικά σοκάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια να συνθέτουν μία άκρως εντυπωσιακή εικόνα, που πολύ δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς οπουδήποτε αλλού! Είναι το ιδανικό μέρος για ατελείωτες βόλτες κι εξερεύνηση κι ειδικά τώρα, μπαίνοντας στην fall-season, αποκτά νέα χρώματα και αρώματα, που το καθιστούν must-visit για μία σύντομη απόδραση μακριά από όλους κι από όλα.

Παλιά Νικήτη

shutterstock-589165526.jpg

Last but not least, στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά, γραφικά χαριά της Χαλκιδικής, πρέπει να έχει μία θέση -φυσικά- και η Παλιά Νικήτη. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά σημεία της, που έχει να επιδείξει μία πλούσια ιστορία και δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι όσοι καταφθάνουν στο μέρος αυτό μιλούν για ένα πανέμορφο σκηνικό. Το χωριό, αυτό, ιδρύθηκε από πρόσφυγες των παράκτιων οικισμών στην Ελιά, Καστρί και Άγιο Γεώργιο, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές και σήμερα έχει καταφέρει να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό ολοζώντανη την παράδοσή του. Σήμα κατατεθέν του, αποτελούν τα παραδοσιακά κτίρια, με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ το παλαιότερο κτίριό του είναι ο κοιμητηριακός ναός που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικήτα, με τους κατοίκους να σημειώνουν πως μία βόλτα στα γραφικά σοκάκια του είναι must για τους visitors. Μαγικός προορισμός, μαγικό μέρος...

Enjoy!