Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του νέου έτους και η Θεσσαλονίκη έχει υποδεχθεί για τα καλά το 2025 με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας. Η καθημερινότητά μας στην πόλη αποκτά άλλο νόημα και οι παρακάτω προτάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα το αποδεικνύουν.
Κρατήστε σημειώσεις!
Θέατρο
«Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο Αυλαία
Η Εταιρεία Θεάτρου ARION παρουσιάζει στο Θέατρο Αυλαία το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η Πόλη», για δύο βράδια, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ένα κλασικό θεατρικό κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας, που συνδυάζει στοιχεία από το θέατρο του παραλόγου και τον Πίντερ. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα που αναζητά τη σύνδεση με το παρελθόν και την ταυτότητά της, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη με τον σύντροφό της. Στην πλοκή εισέρχεται ένας επισκέπτης που φαίνεται να ανατρέπει τους ρόλους θύματος και θύτη. Η Αναγνωστάκη προσφέρει ένα ταξίδι που εξετάζει τη δικαίωση τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν. Το έργο χαρακτηρίζεται από μυστήριο, υπαινιγμό και απροσδόκητα στοιχεία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο ένταση και ευαισθησία.
Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), 3 & 4 Φεβρουαρίου στις 21:15.
«Η καρδιά του Frédéric Chopin» στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, γνωστό για την ρομαντική του μουσική και τις δεξιοτεχνικές του συνθέσεις, θα παρουσιαστεί με επίκεντρο τα έργα του για πιάνο και τις προσωπικές του επιστολές. Ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος και η πρωταγωνίστρια Μαριλίτα Λαμπροπούλου θα ενσαρκώσουν τον Chopin και τη Γεωργία Σάνδη, αντίστοιχα. Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και ο βιολονίστας Γιώργος Παναγιωτόπουλος θα ερμηνεύσουν τα έργα του Chopin.
Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), 7 Φεβρουαρίου στις 20:30.
"The Doctor'' του Robert Icke στο Αριστοτέλειον
Το αριστούργημα του Robert Icke που ύμνησαν οι Times, ο Guardian, ο Telegraph και οι Financial Times και έσπασε τα ταμεία στο West End του Λονδίνου, αποτελεί ένα πανέξυπνο, σύγχρονο θεατρικό θρίλερ το οποίο εστιάζει στον διάλογο επάνω σε κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής, με τρόπο που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμη και των ίδιων των θεατών: την ηθική της έμφυλης και φυλετικής ταυτότητας, των κοινωνικών προνομίων, της θρησκείας, της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικότητας. Το έργο αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο, αφού μετά από το Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το International Theater Amsterdam (ITA).
Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), 7 & 8 Φεβρουαρίου στις 21:00, 9 Φεβρουαρίου στις 19:00, 14 & 15 Φεβρουαρίου στις 21:00, 16 Φεβρουαρίου στις 19:00.
''True West'' του Σαμ Σέπαρντ στο Κολοσσαίον
Δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης. Η Έλενα Καρακούλη μεταφέρει επί σκηνής το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκ Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), 7 Φεβρουαρίου στις 21:00, 8 Φεβρουαρίου στις 21:15, 9 Φεβρουαρίου στις 19:00.
«Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη
Με το αριστουργηματικό, ποιητικό κείμενο του Γεωργίου Χορτάτση, καταπιάνεται αυτή τη φορά το πρωτοποριακό Θέατρο του Άλλοτε. Η Ερωφίλη, ένα συγκλονιστικό έργο γραμμένο το 1600 από τον Κρητικό συγγραφέα, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα θεατρικά έργα της αναγεννησιακής λογοτεχνίας. Το Θέατρο του Άλλοτε και η Βαρβάρα Δουμανίδου, επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική στην στερεοτυπική ανάγνωση της συγκεκριμένης τραγωδίας, πάντα με γνώμονα την απομυθοποίηση της γυναικείας αδυναμίας.
Info: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7 - 9), 8 Φεβρουαρίου στις 21:00, 9 Φεβρουαρίου στις 19:00.
«Νέκυια» Γιάννης Αγγελάκας - Χρήστος Παπαδόπουλος
Ξεκίνησε από μια φιλική κουβέντα ανάμεσα στον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου. Έκανε πρεμιέρα στη Στέγη, έγινε sold out, εκδόθηκε σε βιβλίο, ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και, τώρα, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Η Νέκυια, η εμβληματική ραψωδία «λ» της Οδύσσειας, είναι η "surround" ηχοτροπική κατάβαση στον Άδη που δημιουργήθηκε για να μας μυήσει στη ζωή.
Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), 13 - 15 Φεβρουαρίου στις 20:30, 16 Φεβρουαρίου στις 18:00.
Μουσικές βραδιές
Βραδιά Μουσικής Δωματίου Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική του Γάλλου συνθέτη Gabriel Fauré με το Τρίο Θεσσαλονίκης. Το τρίο αποτελείται από τους καλλιτέχνες Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημήτρη Πάτρα (βιολοντσέλο) και Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για σόλο πιάνο, βιολί και πιάνο, βιολοντσέλο και πιάνο, καθώς και το Τρίο σε ρε ελάσσονα. Τα χαρακτηριστικά του έργου του Fauré, όπως φρεσκάδα, λυρισμός και τρυφερές μελωδίες, είναι ιδιαίτερα εμφανή στις συνθέσεις του για μουσική δωματίου.
Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), 3 Φεβρουαρίου στις 19:30.
Χορεύοντας με τον Ραβέλ
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γάλλου ιμπρεσιονιστή συνθέτη Μωρίς Ραβέλ και αφιερώνει στη μουσική του το νέο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, όπου παρουσιάζει κάποια από τα δημοφιλέστερα έργα του, όπως την ‘Τσιγγάνα’ και το ‘Μπολερό’, καθώς και δύο μέρη από το αριστούργημα 'Η Μάνα μου η Χήνα'. Η παραμυθένια διάσταση της μουσικής του Ραβέλ είναι έκδηλη τόσο στις πολλές αναφορές σε γνωστά παραμύθια (π.χ. Η Πεντάμορφη και το Τέρας, ο Κοντορεβιθούλης, η Ωραία Κοιμωμένη) όσο στα εξωτικά στοιχεία που εντάσσει στα έργα του, αντλώντας επιρροές από παραδοσιακές μουσικές άλλων τόπων (π.χ. Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Κίνα κτλ.). Η Τσιγγάνα, στην εκδοχή για βιολί και ορχήστρα, αποτελεί μία μοναδική ιμπρεσιονιστική απεικόνιση του ξέφρενου ουγγρικού χορού Czardas, ιδανικού πεδίου επίδειξης της δεξιοτεχνίας του "τσιγγάνικου βιολιού". Το Μπολερό γράφτηκε ως μουσική μπαλέτου και συγκαταλέγεται στα πιο πολυακουσμένα μουσικά έργα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις αίθουσες συναυλιών. Η περίφημη κεντρική μελωδία του περνά διαδοχικά από όλα σχεδόν τα όργανα της ορχήστρας, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν ένα-ένα τα όργανα και τις δυνατότητές τους. Η υπέροχη σύνθεση 'Η Μάνα μου η Χήνα' είναι εμπνευσμένη από παιδικά παραμύθια των Σαρλ Περό, Μαντάμ ντ’ Ολνουά και Λε Πρινς ντε Μπομόν.
Info: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. (Εγνατία 131), 8 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Αλλάζω»
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα εμφανιστεί στο DEUS Music Experience από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου και για τρία ακόμα Σάββατα: 15, 22 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη επιστρέφει στις solo live εμφανίσεις, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Με νέα μπάντα και ανανεωμένο προσωπικό ρεπερτόριο, καθώς βρίσκεται στο στούντιο για τα νέα της τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή Deus.
Info: Deus Music Experience (Στροφή Καζίνο, 12ο χλμ, Θεσσαλονίκης - Περαίας), κάθε Σάββατο στις 22:30.
Εκθέσεις
"Renée Revah - TEHOM" Εικαστική εγκατάσταση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο της έκθεσης "Renée Revah -TEHOM", που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στη Βίλα Καπαντζή (ΜΙΕΤ, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζει μια εικαστική εγκατάσταση στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Η εικαστική εγκατάσταση, η οποία θα παραμείνει για τρεις εβδομάδες στις βιτρίνες, περιλαμβάνει τρεις μεγεθυμένες φωτογραφίες (blow-up) από το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Τοποθετημένες στις βιτρίνες, οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την κλίμακα και την ένταση του έργου της Ρεβάχ, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να βυθιστεί σε ένα εσωτερικό ταξίδι και να εξερευνήσει την έννοια της αβύσσου (tehom).
Info: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Καρόλου Ντηλ 33), καθημερινά 00:00 - 23:59.
Ομαδική έκθεση «Αναμνήσεις»
Η γνωστή σχολή φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, Photoglobe, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναμνήσεις», μια οπτική εξερεύνηση του παρελθόντος μέσα από το φακό των μαθητών της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά, από τις 8 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2025. Η διευθύντρια της σχολής φωτογραφίας Photoglobe, Βασιλική Ελευθερίου, αναφέρει ότι στην έκθεση αυτή, οι μαθητές κλήθηκαν να εξερευνήσουν τον κόσμο της φωτογραφίας, αποτυπώνοντας τις δικές τους αναμνήσεις και δημιουργώντας νέες για τους θεατές. Μέσα από το φακό τους, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα ταξίδι στον χρόνο. Οι φωτογραφίες τους λειτουργούν ως παράθυρα σε προσωπικές ιστορίες και στιγμές που αξίζει να θυμόμαστε και να μοιραζόμαστε. Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει την ομορφιά στην απλότητα της καθημερινότητας και να εκτιμήσει τη δύναμη της φωτογραφίας να συνδέει με το παρελθόν, να εμπνέει στο παρόν και να καθοδηγεί στο μέλλον.
Info: Γήπεδο Α.Ε.Ν. Νέας Κρήνης, 9 Φεβρουαρίου 11:00 - 21:00, 10 - 14 Φεβρουαρίου 18:00 - 21:00.
Έκθεση "Από τον Worth στον Warhol με την επίμονη τέχνη και 36 δημιουργούς" στο Τελλόγλειο
Ένα μοναδικό ταξίδι από το ξεκίνημα της μόδας και της ομορφιάς των fashion show, από τον πατέρα της Haute Couture, τον Worth, έως την εισαγωγή της pop art μέσω της διαφήμισης και της έντονης παρουσίας σε βαθμό επιρροής του Andy Warhol, παρουσιάζουν 36 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες από τον Φεβρουάριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη.
Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), 1 Φεβρουαρίου 2025 - 28 Φεβρουαρίου 2025, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00, Τετάρτη 17:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 - 18:00.