fbpixel

Search icon
Search
Τα μαγικά τοπία του designer Fotis Evans στις βιτρίνες του οίκου Hermès
MAGAZINE

Τα μαγικά τοπία του designer Fotis Evans στις βιτρίνες του οίκου Hermès

Οι conceptual art installations στο Ηνωμένο Βασίλειο και Hong Kong


Όταν το ταλέντο και η δημιουργικότητα είναι έμφυτα και σημαντικά, έρχεται η στιγμή που όλες οι προσπάθειες επιβραβεύονται. Ο Fotis Evans γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια το 2005 και στην ηλικία των 18 μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές στη Νομική. Το 2007 αποφάσισε να αλλάξει πορεία σπουδών και ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό επίπλων. Στο τέλος των design σπουδών του τον προσέγγισε το μουσείο του Somerset House στο Λονδίνο το οποίο ενθουσιασμένο με την πολυμορφικότητα της τότε δουλειάς του του ζήτησε να σχεδιάσει έπιπλα για το βιβλιοπωλείο του μουσείου. To project είχε μεγαλη επιτυχία και το Dezeen.com το συμπεριέλαβε στις 10 καλύτερες πολυμορφικές βιβλιοθήκες. Οι καλλιτεχνικές συνεργασίες με τον οίκο Hermès σε Αμερική, Λονδίνο, Παρίσι, Hong Kong και Κορέα ήρθαν αμέσως μετά ενώ ταυτόχρονα ασχολείται σσταθερά με τον σχεδιασμό επίπλων αλλά και με το set design εκθέσεων πολύτιμων κοσμημάτων με πολυβραβευμένα νέα brands όπως o Fernando Jorge, pop up stores, και interiors ξενοδοχείων.

fotis-evans-hermes-bond-street-4.jpg
London

Η έμπνευση, η εξέλιξη και ο τρόπος δουλειάς…

Εμπνέομαι από ότι κινείται γύρω μου. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τη ζωγραφική η οποία εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια της εφηβείας μου σε graffiti art. Αργότερα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου επηρεάστηκα αρκετά από το Bauhaus και μετέπειτα στα πρώτα βήματα της καριέρας μου από το κίνημα Memphis του Ettore Sottsass. Κάθε project μου [εριέχει περίπλοκες μίξεις αναφορών στην τέχνη. Τα τελευταία χρόνια εμπνέομαι περισσότερο θα έλεγα από τα ταξίδια μου στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Αφρική, την pop κουλτούρα και τον ψυχεδελισμό. Δουλεύω περισσότερο με το process του collage. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει συνήθως με τις φωτογραφίες από τα ταξίδια μου και από την συλλογή ατελείωτων αποκομμάτων flyers, περιοδικών και άλλων artworks. Έπειτα τα collage μεταμορφώνονται σε 3D installations.

landmark-princes-artist-window-3b.jpg
Hong Kong

Δύο διαφορετικά projects στα Ηermes windows…

Τα τελευταία δύο art projects για τις βιτρίνες της Hermes είναι άκρως επηρεασμένα από τα ταξίδια μου στην Ασία. To Project του Hong Kong είναι βασισμένο στο concept “Let’s Play”. Τα Windows είναι εμπνευσμένα από ιστορικά αντικείμενα των δυναστειών Ming, Song και Qing ενώ αναφορές γίνονται και σε ταινίες του Bruce Lee , της Σταχτοπούτας και στα παιχνίδια Tetris και Space invaders. 

Το αποτέλεσμα είναι 6 art installations με κινούμενα spirals και κατασκευές που περιστρέφονται σε 24ωρη βάση και καλούν τους περαστικούς να ονειροπολήσουντα παιδικά τους χρόνια. Αξιοσημείωτα είναι το τριπλά περιστρεφόμενο γωνιακό window που εκτείνεται μέσα σε δύο ορόφους της καινούριας Flagship Boutique του οίκου Hermès στο Hong Kong όπως και η πελώρια άμαξα σκύλος με backdrop flashing κεραυνών. 

To Project του Λονδίνου είναι βασισμένο στο φετινό concept του οίκου Hermès  “The dream“. Tα art installations είναι επηρεασμένα από τις ταινίες του Georges Méliès "Under the Seas" και τα κινούμενα σχέδια "Tiny Planets" του Casey Dodie. Αβγά σε μορφή ανατολής ηλίου που αναδύουν αντικείμενα των καινούριων συλλογών της εταιρίας, βράχοι και κελύφη κοχυλιών σε μορφή tunnel ενωμένα με highways αποθεώνουν την ιστορία του οίκου με πέντε διαφορετικά monumental μεγέθους window artworks.

fotis-evans-5-copy.JPG
Fotis Evans

Tα έργα σου σε κοινή θέα… είναι κάτι το οποίο δεν σκέφτομαι ποτέ. Όπως έχω ξαναπει δεν είμαι συναισθηματικά συνδεδεμένος με τη δουλειά μου παρόλα αυτά δημιουργώ με προσωπικό πάθος. 

Νέα projects… Είναι πάντα έκπληξη     

Σε 10 χρόνια θα ήθελα να… είμαι όσο δημιουργικός είμαι σήμερα  

Η καθημερινότητα μου… Απεχθάνομαι τη ρουτίνα από μικρός. Προσπαθώ να γεμίζω κάθε μέρα μου διαφορετικά.  

Οι άνθρωποι που θαυμάζω… Δεν θαυμάζω κανέναν. Θεωρώ τον θαυμασμό δυστυχία και μιζέρια. Εμπνέομαι συνεχώς όμως από τις δουλειές κάποιων καλλιτεχνών από film directors μέχρι και επιστήμονες.     

Η Ελλάδα μου είναι… ήλιος, καλοκαίρι, θάλασσα, απομόνωση, έμπνευση…

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ GLOW 147 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019