Κάθε κοινωνική συνθήκη μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο μαγικό και πολυσύνθετο σύμπαν της γαστρονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα food trend, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί μέχρι σήμερα, αποτελεί η comfort κουζίνα. Η ίδια κατάφερε να "χτίσει" μια ολόκληρη αυτοκρατορία με το διεθνές κοινό - επαγγελματίες και μη- να την ακολουθεί πιστά. Ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει, όπως και οι προκλήσεις στην παγκόσμια κουζίνα, με τη νέα χρονιά να υποδέχεται όλο και περισσότερες, καθώς και διαφορετικές μεταξύ τους, γευστικές προσθήκες.
Ας δούμε μαζί τις γαστρονομικές τάσεις που αναμένεται να βρίσκονται στο προσκήνιο το 2023.
Swicy food
Butter Boards
Οι ξύλινες βάσεις βουτύρου έχουν γίνει μια viral στην πλατφόρμα του Tik Tok. Μοιάζουν με τις αντίστοιχες των αλλαντικών, μόνο που στον συγκεκριμένο τύπο σερβιρίσματος, έχουμε αποκλειστικά μια παχιά επίστρωση βουτύρου. Στη συνέχεια, προστίθενται σε αυτό ποικίλες γαρνιτούρες, που αφορούν στην προσωπική επιλογή του καθενός. Οι chefs συνιστούν τη χρήση υψηλής ποιότητας αλατισμένου και με πλήθος βοτάνων για την καλύτερη δυνατή γεύση.
Ube
Functional food
Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα και αργότερα "nutraceutical" επινοήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα λειτουργικά τρόφιμα επικαλύπτονται με άλλους όρους παράλληλα με τον ίδιο και περιλαμβάνουν τα "vitafoods", τα "medical foods", τα "probiotics" και τα "pharmafoods".
Σήμερα, τα functional τρόφιμα καλύπτουν μια ευρεία ποικιλία τύπων τροφίμων και θεωρούνται εκείνα που είναι εμπλουτισμένα ή ενισχυμένα τρόφιμα, καθώς παρέχουν ένα επιπλέον όφελος για την υγεία πέραν της διατροφικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το kimchi και τα τουρσιά.
Yuzu
Το Yuzu (επιστημονική ονομασία: Citrus junos) είναι εσπεριδοειδές φρούτο και φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ρουτίδων και προέρχεται από την Ανατολική Ασία. Το φρούτο μοιάζει με μικρό γκρέιπφρουτ με κίτρινο ή πράσινο χρώμα, ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας. Τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός του χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το λεμόνι σε άλλες κουζίνες. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις του 2023 τόσο σε συνταγές φαγητών όσο και σε μοριακά cocktails.
Source: The Wicked Noodle