fbpixel

Search icon
Search
Τα food trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023
TASTE

Τα food trends που θα πρωταγωνιστήσουν το 2023

Οι γευστικές ταυτότητες που προστίθενται στα menus αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες


Κάθε κοινωνική συνθήκη μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο μαγικό και πολυσύνθετο σύμπαν της γαστρονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα food trend, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί μέχρι σήμερα, αποτελεί η comfort κουζίνα. Η ίδια κατάφερε να "χτίσει" μια ολόκληρη αυτοκρατορία με το διεθνές κοινό - επαγγελματίες και μη- να την ακολουθεί πιστά. Ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει, όπως και οι προκλήσεις στην παγκόσμια κουζίνα, με τη νέα χρονιά να υποδέχεται όλο και περισσότερες, καθώς και διαφορετικές μεταξύ τους, γευστικές προσθήκες.

Ας δούμε μαζί τις γαστρονομικές τάσεις που αναμένεται να βρίσκονται στο προσκήνιο το 2023.

Swicy food

a19b2d2e59ab83485f3d4b914d84cc35.jpg
Μια άκρως ενδιαφέρουσα γευστική συνάντηση μεταξύ γλυκών και πικάντικων στοιχείων σε ένα μόνο κυρίως πιάτο, επιδόρπιο ή συνοδευτικό. Στα chilly φαγητά μπορούν να προστεθούν σε αρμονία υλικά, όπως το καυτό μέλι και οι σοκολάτες που περιλαμβάνουν μπαχάρια. Κεντρική έμπνευση για τη συγκεκριμένη τάση των swicy dishes είναι η γαστρονομία της Νότιας Κορέας, στην οποία μπορούμε να απολαύσουμε risky "παντρέματα" μαρμελάδων με τον αρωματικό χαρακτήρα τηγανητών κοτόπουλων. 


Butter Boards

a7d1441cb8091119699236c3ddfd9380.jpg

Οι ξύλινες βάσεις βουτύρου έχουν γίνει μια viral στην πλατφόρμα του Tik Tok. Μοιάζουν με τις αντίστοιχες των αλλαντικών, μόνο που στον συγκεκριμένο τύπο σερβιρίσματος, έχουμε αποκλειστικά μια παχιά επίστρωση βουτύρου. Στη συνέχεια, προστίθενται σε αυτό ποικίλες γαρνιτούρες, που αφορούν στην προσωπική επιλογή του καθενός. Οι chefs συνιστούν τη χρήση υψηλής ποιότητας αλατισμένου και με πλήθος βοτάνων για την καλύτερη δυνατή γεύση.

Ube

8a2c6a9141cb23935aea1f4991539305.jpg
Το Ube είναι μια μωβ γλυκοπατάτα με καταγωγή από τις Φιλιππίνες. Λέγεται ότι έχει μια ζεστή γεύση που θυμίζει βανίλια και λειτουργεί άρτια ως εποχιακό συστατικό τόσο σε επιδόρπια όσο και σε αλμυρά πιάτα. Το ενδιαφέρον για τη γευστική της προσωπικότητα έχει αυξηθεί από αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και ακόμη και γαστρονομικές επιχειρήσεις.

Functional food

5502766c3648735fb8647a88eae7e2f1.jpg

Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα και αργότερα "nutraceutical" επινοήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα λειτουργικά τρόφιμα επικαλύπτονται με άλλους όρους παράλληλα με τον ίδιο και περιλαμβάνουν τα "vitafoods", τα "medical foods", τα "probiotics" και τα "pharmafoods".

Σήμερα, τα functional τρόφιμα καλύπτουν μια ευρεία ποικιλία τύπων τροφίμων και θεωρούνται εκείνα που είναι εμπλουτισμένα ή ενισχυμένα τρόφιμα, καθώς παρέχουν  ένα επιπλέον όφελος για την υγεία πέραν της διατροφικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το kimchi και τα τουρσιά.

Yuzu

55ac5f090036412eac1d96694ca2cb8f.jpg

Το Yuzu (επιστημονική ονομασία: Citrus junos) είναι εσπεριδοειδές φρούτο και φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ρουτίδων και προέρχεται από την Ανατολική Ασία. Το φρούτο μοιάζει με μικρό γκρέιπφρουτ με κίτρινο ή πράσινο χρώμα, ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας. Τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός του χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το λεμόνι σε άλλες κουζίνες. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις του 2023 τόσο σε συνταγές φαγητών όσο και σε μοριακά cocktails.

Source: The Wicked Noodle