fbpixel

Search icon
Search
Τα επικά yacht της πριγκίπισσας Diana που έχουν αφήσει εποχή
ESCAPE

Τα επικά yacht της πριγκίπισσας Diana που έχουν αφήσει εποχή

Μία αναβίωση των πιο iconic σκαφών με τα οποία έκανε διακοπές η αγαπημένη πριγκίπισσα του βρετανικού λαού


Η πριγκίπισσα Diana, έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η αγαπημένη πριγκίπισσα του κόσμου και ξεχωρίζει για την καλοσύνη της, το style της και τον ανατρεπτικό της χαρακτήρα, στοιχεία που συζητιούνται ακόμη και σήμερα. Η ίδια στην τελευταία περίοδο της σύντομης ζωής της, φημολογείται ότι διατηρούσε σχέση με τον παραγωγό και γιο επιχειρηματία, Dodi Fayed. Οι δύο τους αποτέλεσαν λατρεμένο ζευγάρι και θέμα τόσο του κοινού, όσο και των φωτογράφων, ενώ πραγματοποιήσαν και διάφορα ταξίδια μαζί.

whatsapp-image-2023-11-18-at-205905.jpeg

Οι πολυσυζητημένες διακοπές του ζευγαριού εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα, όχι μόνο για τον λαμπερό χαρακτήρα και τις εμφανίσεις της πριγκίπισσας Diana, αλλά και για την πολυτελή αίσθηση που απέπνεαν στο κοινό. Το καλοκαίρι του 1997, οι περιπέτειες της πριγκίπισσας Diana και του Dodi Fayed στο μεγαλοπρεπές yaght προκάλεσαν πανικό και κυριάρχησαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Το ζευγάρι απαθανατίστηκε να πλέει στη Μεσόγειο τον Ιούλιο, αρχικά με τις δύο οικογένειές τους, και στη συνέχεια μόνο αυτοί, προκαλώντας ασταμάτητες αντιπαραθέσεις και εικασίες. 

Οι διακοπές του ζευγαριού αναπαρήχθησαν πρόσφατα και στην έκτη σεζόν της σειράς 'The Crown" του Netflix και εξιστορήθηκαν στα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Harry το 2023, "Spare". Ενώ οι συζητήσεις για το ταξίδι συνήθως στρέφονται γύρω από το τι έκανε το ζευγάρι και τι φόρεσε η Diana, αξίζει να επανεξετάσουμε και τα εντυπωσιακά πλοία όπου έλαβαν χώρα όλες οι περιπέτειες τους. 

gettyimages-2827510.webp

Ποια είναι λοιπόν, τα δύο superyachts που χρησιμοποίησαν η πριγκίπισσα Diana και ο Dodi Fayed κατά τη διάρκεια του σημαντικού κοινού τους καλοκαιριού;

Jonikal

Το Jonikal, γνωστό πλέον ως Isabell Princess of the Sea, αποτελεί ένα superyacht 63.4 μέτρων, στο οποίο πέρασε χρόνο το διάσημο ζευγάρι. Εκείνη την εποχή, το σκάφος ανήκε στον Mohamed Al-Fayed, τον πατέρα του Dodi. Σύμφωνα με την ιστορία, οι κοινές διακοπές του ζευγαριού προέκυψαν από μία προσπάθεια προξενιού  μεταξύ της πριγκίπισσας του Λαού και του γιού του επιχειρηματία. 

gettyimages-851824534.webp

Οι εσωτερικοί χώροι του Jonikal, το οποίο έκτοτε μετονομάστηκε σε Isabell Princess Of The Sea από έναν νέο ιδιοκτήτη, είναι εξίσου πολυτελείς με αυτούς που απεικονίζονται στο ομοίωμα της σειράς "The Crown". Στο εσωτερικό του, το πλοίο διαθέτει εννέα καμπίνες, επίσημη τραπεζαρία, μπαρ, χώρο γραφείων, πλατφόρμα κολύμβησης, κατάστρωμα ηλιοθεραπείας και τζακούζι. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Vincenzo Ruggiero τη δεκαετία του 1980, οι οροφές και οι σκούρες ξύλινες επενδύσεις αντλούν έμπνευση από το κίνημα Arts and Crafts των αρχών του 1900.

gettyimages-72827620.webp

O πρίγκιπας Harry είχε δηλώσει πως «υπήρχε πολύ γέλιο και παιχνίδια, ο κανόνας κάθε φορά που η μαμά, ο Willy κι εγώ ήμασταν μαζί. Τα πάντα σε εκείνο το ταξίδι στο Saint-Tropez ήταν παραδεισένια. Ο καιρός ήταν υπέροχος, το φαγητό ήταν νόστιμο, η μαμά χαμογελούσε».

Πρόκειται για το ιστορικό σκάφος, στο οποίο η πριγκίπισσα Diana απαθανατίστηκε να κάθεται μόνη της πάνω στην πλωτή γέφυρα του σκάφους, μια πλέον εμβληματική και χαρακτηριστική της εικόνα. Σύμφωνα με το Boat International, το yaght αυτό πωλήθηκε πρόσφατα, το 2023.

gettyimages-1308622633.webp

Cujo

Ένα στρατιωτικού τύπου superyacht, που ήταν κάποτε το πιο διάσημο στον κόσμο χάρη στους υψηλού προφίλ επιβάτες του. Το 1997, ο Fayed φέρεται να χρησιμοποίησε αυτό το μικρότερο σκάφος για να προσεγγίσει την πριγκίπισσα. Το εντυπωσιακό σκάφος καθελκύστηκε αρχικά το 1972, με παραγγελία του πρώτου ιδιοκτήτη του, John von Neumann. Ο Von Neumann προσέλαβε το ιταλικό ναυπηγείο Baglietto για να του κατασκευάσει ένα σκάφος που θα ήταν "ταχύτερο από οποιοδήποτε άλλο μηχανοκίνητο σκάφος στο νερό". Κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, το Cujo είχε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον στόχο χάρη στους κινητήρες του, οι οποίοι παρείχαν 2.700 ίππους και του επέτρεπαν να φτάσει εύκολα τα 46 μίλια την ώρα.

lady-di-en-vacances-sur-le-jonikal-au-large-de-saint-tropez-news-photo-1700092683.jpg


Ο Von Neumann όμως, πούλησε το σκάφος στον έμπορο όπλων Adnan Khashoggi, ο οποίος αργότερα το έδωσε στον Dodi Fayed, τον ανιψιό του. Ωστόσο, η ιστορία του σπουδαίου αυτού σκάφους έφτασε σε ένα δραματικό τέλος το περασμένο καλοκαίρι, όταν βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας.

Αν και η πριγκίπισσα Diana ήταν από τους πιο σημαντικούς καλεσμένους στο πλοίο, υπήρξαν και πολλοί ακόμη επιβάτες υψηλού προφίλ που φιλοξένησε ο Fayed, όπως ο Clint Eastwood, ο Tony Curtis, ο Bruce Willis και η Brooke Shields. Μετά τον θάνατο της Diana και του Fayed, όμως, το Cujo έπεσε σε αχρηστία το 1999 και παροπλίστηκε για αρκετά χρόνια, μέχρι να το αναλάβει ο τελευταίος ιδιοκτήτης του.